Η Ιστορία των Φυσικών Επιστημών. Μέρος Ογδοο: Οι φυσικές επιστήμες το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα 1. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

2015-03-07 12:19

 

 

 

Της Δήμητρας Σπανού καθηγήτριας και μητέρας παιδιών

αφιερώνεται στους υποψήφιους οικονομολόγους των φετινών Πανελλαδικών του 2015

αλλά και στους πτυχιούχους οικονομολόγους,

 στους φοιτητες της επιστήμης των υπολογιστών,

και σε αυτούς, που οι γνώσεις από την Ανατολή, βοηθούν στον δρόμο για την Δύση

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα  οι μηχανές  άρχισαν να αποδίδουν τα μέγιστα. Η νέα μηχανή που οδήγησε την εποχή και την ιστορία, ονομάζονταν ηλεκτρονικός υπολογιστής . Αυτή έμελλε να  απαλλάξει τον άνθρωπο από κάθε κοπιαστικό και επίπονο έργο , αφού θα  αναλάμβανε αυτή όλα τα δύσκολα και κοπιαστικά καθήκοντα.  Όπως για παράδειγμα, την οργάνωση της κοινωνίας, τα οικονομικά και στρατιωτικά ζητήματα, τον έλεγχο των γεννήσεων, τον υπερπληθυσμό την εξέλιξη των ειδών και του ανθρώπου τις καλλιέργειες και την τροφή των πληθυσμών. 

Αυτά τα θέματα δηλαδή ως τώρα ρυθμιζόταν από ορισμένους ανθρώπους χωρίς την βοήθεια του υπολογιστή

Δηλαδή,εύκολα πια, θα μπορούσαν  να καθορίσουν, την ευννοική ή δυσμενή μεταχείριση ανθρώπων και λαών, ανάλογα με τους εκάστοτε στόχους και γενικά την εύρεση λύσεων, για ότι μπορεί να απασχολήσει αυτούς που έχουν τον έλεγχο και παίρνουν αποφάσεις 

Βέβαια όπως προαναφέραμε, ,δεν μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι  , να συμμετέχουν σε αυτά τα  νέα προγράμματα και τις νέες ιδέες που τα περιέβαλλαν. Ιδέες  υψηλές και ανάλογες της δύναμης που έδιναν οι νεές τεχνολογίες. 

Θα μπορούσαν  να επωφεληθούν σαν απλοί χρήστες  στην συνέχεια (όσοι δηλαδή κατάφερναν να επιβιώνουν στις σαρωτικές  αλλαγές που συνόδευαν τις εξελίξεις) μουρμουρίζοντας για άλλη μια φορά μέσα από τα δόντια τους "Τι είχες Γιάννη μ' τι είχα πάντα"

Όσοι λοιπόν ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό της νέας κοινωνίας , ήταν άνθρωποι συγκεκριμένοι  και έτσι για άλλη μια φορά οι συνηθισμένοι  άνθρωποι 

Ας δούμε πως ξεκίνησαν τα πρώτα προγράμματα ακολουθώντας τις γλώσσες των προγραμματισμών που μας δίνουν και μια ιδέα για το πως χρησιμοποιήθηκαν οι υπολογιστές σε κάθε περίοδο και σε κάθε περίπτωση.

 

ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ  ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Είναι σίγουρο ότι η γλώσσα δεν αποτελεί  απλά έναν τρόπο επικοινωνίας . Περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των ομιλούντων, την  ιστορία τον πολιτισμό, την ψυχολογία και τον χαρακτήρα καθώς και τους στόχους και τις επιδιώξεις τους

Οι γλώσσες των υπολογιστών που επινοήθηκαν από τους ειδικούς, με σκοπό  να έχουν πρόσβαση και να εκμεταλλευτούν  αυτό το νέο εργαλείο, σχετίζονται όχι μόνο με την  προόδο και την τεχνολογική εξέλιξη των υπολογιστών αλλά και με τις κοινωνικές και οικονομικές  συνθήκες , τα ιστορικά γεγονότα καθώς  επίσης και την ιστορία ηγετικών ομάδων που συνήθως σχεδιάζουν το μέλλον και την ιστορία . 

 

Στην αρχή δημιουργήθηκαν συμβολικές γλώσσες (assembly) που αντιστοίχιζαν με εντολές μηχανής. 

Στην συνέχεια εξελίχθηκαν σε γλώσσες υψηλού επιπέδου που όλο και περισσότερο κρύβουν τις λέξεις που θυμίζουν μηχανή και δημιουργούν ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον . Ανάλογα και με την χρήση και τα προγράμματα που δουλεύονται μέσα από τον υπολογιστή δημιουργήθηκαν και γλώσσες που εξυπηρέτησαν με πιο καλά.

O ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 

Augusta de Byron (1815-1852)

Κόμισσα κόρη του Λόρδου Βύρωνα με μεγάλο ταλέντο. Θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια σην ιστορία της γλώσσας των υπολογιστών Συνεργάστηκε με τον Charles Babbage  

 

ο οποίος έφερε την τότε διαφορική μηχανή σπίτι 

 

που όμως δεν κατάφερε να την δουλέψει. Αντίθετα η Augusta de Byron συνεργάστηκε για χρόνια μαζί του και κατάφεραν να φτιάξουν προγράμματα που τους έφερναν κέρδος.

 

Ιστορία γλωσσών υπολογιστή 

Γλώσσα μηχανής (machine language)

πολύ χαμηλού επιπέδου

Διαφορετικό ρεπερτόριο εντολών που πρέπει να είναι διατυπωμένο στην συγκεκριμένη γλώσσα μηχανής 


Για κάθε τύπο Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας ενός υπολογιστή, υπάρχει διαφορετικό ρεπερτόριο εντολών που πρέπει να είναι διατυπωμένο στην συγκεκριμένη γλώσσα μηχανής γραμμένες σε μορφή ακολουθιών bit Έτσι επιτυγχάνεται η επικοινωνία με το hardware τοy υπολογιστή (υλικό μέρος) . Κάθε υπολογιστής έχει το δικό του hardware και κάθε κωδικός του hardware και κάθε κωδικός της γλώσσας συμβολίζει μια συγκεκριμένη εντολη - λειτουργία

Οι εντολές  αποτελούνται από συμβολοσειρές ακολουθιών 0 και1 που κάθε ένα ονομάζεται bit. Αν ο τύπος μιας συμβολοσεις ράς έχει 8 bitS ονομάζεται byte.

 

 

Διάτρητη κάρτα των αρχών της δεκαετίας του 70 και η πρώτη διάτρητη ταινία το 1964.

 

 

 Οι διάτρητες κάρτες ήχαν ήδη επιννοηθεί από τον Χολερίθ (1860 – 1929) ( κώδικα Hollerith)  για μηχανική πινακοποίηση δεδομένων..  

 

 

Συμβολική γλώσσα (assembly)

 γλώσσες χαµηλού επιπέ δου  (low level languages) 

 Χαρακτηρίζονται ως γλώσσες προγραµµατισµού προσανατολισµένες στη µηχανή.  Πρέπει όμως να μεταφραστεί πρώτα σε γλώσσα μηχανής για να εκτελεστει η εργασία.

Στις συμβολικές γλώσσες κάθε εντολή της γλώσσας μηχανής ανιστοιχεί σε μια μνημονική λέξη. Χρήση μνημονιακών κωδικών(mnemonics) κωδικών που διευκολύνουν την ανάγνωση.

Για να μπορεί όμως να εκτελεστεί η εντολή από τον υπολογιστή, πρέπει να μεταφραστεί πρώτα σε γλώσσα μηχανής. Η µετάφραση αυτή γίνεται από ένα ειδικό πρόγραµµα, που βρίσκεται στη µνήµη και καλείται συµβολοµεταφραστής (assembler).

 

 το 1944 τέθηκε σε λειτουργία ο MARK-1.,υπολογιστής του πανεπιστημίου Χαρβαρτ που χρησιμοποιούσε επίσης ένα σχέδιο αποθήκευσης προγραμμάτων σε διάτρητη ταινία αντί για ηλεκτρονική μνήμη . που χρησιμοποιήθηκε αργότερα

O MARK-1 χρησιμοποιήθηκε από μυστικές στρατιωτικές υπηρεσίες και κυρίως για τη λύση προβλημάτων βαλλιστικής στο Ναυτικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γλώσσες υψηλού επιπέδου  και 

 

Οι γλώσσες αυτές, είναι  προσανατολισµένες προς το θέμα τους (πρόβληµα), που λύνεται βάσει οδηγιών µαθηµατικούς (συµβολισµοί).

 Οι γλώσσες υψηλού επιπέδου χρησιµοποιούν έναν ´µεταγλωττιστήª (compiler), ( πρόγραµµα στη µνήµη του υπολογιστή), για να µεταφράσει τις οδηγίες σε αντίστοιχες οδηγίες επιπέδου µηχανής.  Κάθε είδος µηχανής πρέπει να έχει τον δικό της  µεταγλωττιστή, τοποθετημένον µόνιµα σε δευτερεύουσα µνήµη που όταν χρειαστεί μεταφέρεται στην κυρίως μνήμη και εκτελείται ταυτόχρονα με το πρόγραμμα που μπαίνει.

 

Η Ιστορία των τελευταίων δεκαετιών του εικοστού αιώνα

1η γενιά υπολογιστών και γλώσσες μηχανής

 

Οι υπολογιστές εξελίσσονται: 2η γενιά υπολογιστών

ibm5100.jpg

Τέλη δεκαετίας του 50 ¨ως τα μέσα της δεκαείας του 60

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ  ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΕΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ 

(τρανζίστορς, μαγνητικοί δακτύλιοι στην κεντρική μνήμη, προγράμματα που εγράφονται σε διάτρητες κάρτες)

(εικόνα) Τεχνικοί της ΝΑΣΑ εργάζονται πάνω σε υπολογιστική μηχανη HP-65 που μεταφέρεται πάνω στο σκάφος για υπολογισμούς της πτήσης

Οι γλώσσες που δημιουργούνται είναι οι FORTRANLISPBASIC,COBOL

FORTRAN  

χαρακτηρίζεται σαν γλώσσα επιστημονικής κατεύθυνσης (science-oriented languages)

Σχεδιάστηκε αρχικά ΤΟ 1954 από μια ομάδα της IBM υπολογισμό αλγεβρικών παραστάσεων 

είναι σχεδιασμένη για επιστημονικές εφαρμογές κυρίως

Aκρίβεια  και δύσκολους μαθηματικούς υπολογισμούς απαιτεί επίσης  και η κατάκτηση του διαστήματος 

1957 Εκτόξευση του Sputnik1

O Sputnik ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκτοξεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 1957 και αποτέλεσε το έναυσμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. 

 

 

 

3η γενιά υπολογιστών και γλώσσες υψηλού επιπέδου

                                                               από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ως την αρχή της δεκαετίας του ’70.

Οι γλώσσες υψηλού επιπέδου 3ης γενιάς μπορεί να είναι επιστηµονικές, εµπορικές, ειδικής χρήσης και αλληλεπίδρασης (interactive).

Βελτίωση και μείωση όγκου υπολογιστών. Ολοκληρωμένα κυκλώματα, μαγνητικοί δίσκοι, οθόνη πληκτρολόγιο

Στις γλώσσες τρίτης γενιάς υπολογισών μπαίνουν τα Λειτουργικά Συστήματα (software) και υπάρχουν πολλές  γλώσσες προγραμματισμού

 

Στα λειτουργικά συστήματα ο υπολογισής αυτοπρογραμματίζεται σε βασικές διεργασίες που αφορούν κυρίως την διασύνδεση του υλικού μέρους του (Hartware) και της λειτουργίας του (software) Επίσης εκτελεί βασικές λειτουργίες για την σύνδεση για την διαχείριση περιφεριεακών συσκευών και λειτουργεί σαν υπόβαθρο για την εργασία που εκτελεί ο χρήστης

Γνωστά λειτουργικά συστήματα διαφόρων εταιρειών είναι   UNIX,

το DOS της Microsoft,

τα Windows της Microsoft και Windows TN της Microsoft που εισάγουν στα DOS γραφικά περιβάλλοντα (παράθυρα  για πιο φιλικό περιβάλλον στον χρήστη)

τα OS/2 της IBM 

τα  τα Mac και MacOS της Apple, 

 Αυτά τα λειτουργικά προγράμματα συνήθως περιλαμβάνουν δυο ή τρία μέρη ανάλογα με τον σχεδιασμό τους που μπορεί να είναι α. Ο  πυρήνας (Kernel ) που αλληλοεπιδρά απευθείας στο υλικό του υπολογιστή, β. τον επεξεργαστή εντολών που περιλαμβάλει συγκεκριμένα προγράμματα ώστε να μπορούν να εκτελούνται οι εντολές του χρήστη για διάφορες  εργασίες του γ. Τον διερμηνευτή εντολών ή το κέλυφος (Shell ) ή φλοιό που παρεμβάλλεται μεταξύ χρήστη και πυρήνα δ. το σύστημα αρχείων (File system)

Ανάλογα με τα προγράμματα αυτά, ήταν τα μοντέλα υπολογιστών που βγήκαν στην αγορά,  όπως για παράδειγμα το Mancintosh 

Η γλώσσες προγραμματισμού στα λειτουργικά προγράμματα, ήταν αρχικά οι συμβολικές γλώσσες και στη συνέχεια οι γλώσσες υψηλού επιπέδου όπως η C και ορισμένα τμήματα σε συμβολική γλώσσα και άλλα σε γλώσσες υψηλού επιπέδου 

 

ALGOL 

Σχεδιάστηκε το 1963 και επηρρέασε τον σχεδιασμό άλλων γλωσσών 

Η εξελίξεις της εποχής απαιτούν μεγαλύτερη χρήση των υπολογιστών  και σε περισσότερα πεδία

Η ALGOL  στην συνέχεια επηρρέασε στον τρόπο που περιγράφονται οι αλγόρυθμοι 

 

 

COBOL (Κοινή γλώσσα εμπορικού προσανατολισμού)

Χαρακηρίζεται σαν Γλώσσα εμπορικής κατεύθυνσης (business-oriented languages)

Σχεδιάστηκε  το1959 από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

με συμμετοχή πολλών εταιρειών κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και πανεπιστημιακών

Ο στόχος που φαινοταν να μπαίνει ήταν , να εξυπηρετήσει η γλώσσα αυτή ,τις οικονομικές και εργονομικές απαιτήσεις της στρατιωτικής μηχανής. 

Η μετέπειτα χρήση της  στο εμπόριο και την κοινωνική οργάνωση ήταν η αναμενώμενη  

Το πρώτο πρότυπο εκδόθηκε το 1968 και έγιναν βελτιώσεις 1974, 1985 κ.λ.π Ηγέτιδα στην προσπάθεια η Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ.

Η περίοδος αυτή που εμφανίστηκε και εξελίχθηκε αυτή η γλώσσα συμπίπτει με την προσπάθεια παγκοσμιοποίησης του εμπορίου μέσα από κάποιους μηχανισμούς αλλά και συνεχείς πολέμους που ξεσπούσαν σχεδόν μεθοδικά σε διάφορα μέρη της γης, διαλύοντας τις εθνικές οικονομίες


Τι συνέβη με το εμπόριο : Η διαχείριση του εμπορίου έχει γίνει μια πολύπλοκη και παγκόσμια υπόθεση 

Ιδρύεται η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου με εισήγηση ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας  1945  "ενός παγκόσμιου οργανισμού που να επιλαμβάνεται θεμάτων των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, εμπορικών επενδύσεων και της εξ αυτών ανάπτυξης των χωρών και των καρτέλ" . Πρώη ανταπόκριση 1947 απόγράφουν 18 χώρες. Συμφωνία με την ΕΟΚ το 1961 . Υπάρχουν διαφωνίες στην συνέχεια που αφορούσαν τον ελεύθερο εμπορικό ανταγωνισμό 

και την  ευνοϊκότερη διακρατική μεταχείριση των λιγότερο αναπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών. Ενεργειακή κρίση το 1984 και  " "Κώδικας Επιδοτήσεων" με επιπλέον περιορισμούς ώστε να μη επέρχεται πρόκληση βλάβης επί εξαγωγών ίδιου προϊόντος μεταξύ των κρατών-μελών".

Σαν συνέχεια της Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου  World Trade Organization WTO,

el.wikipedia.org/wiki/Γενική_Συμφωνία_Δασμών_και_Εμπορίου

Πως έτρεχαν οι παγκόσμιες εξελίξεις: Από την δεκαετία του 60 και μετά δεν σταμάτησαν ποτέ οι πολεμικές επιχειρήσεις, 

 

 

σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ξεκινώντας από τα επαίσχυντα στρατιωτικά καθεστώτα της Νότιας Αμερικής συνεχίζοντας στην Απω Ανατολή  προχωρόντας στην μαρτυρική Αφρική για να καταλήξουμε στις περιοχές γύρω από την λεκάνη της Μεσογείου Ιράκ Βαλκανικές χώρες και  για να φέρουμε τον πόλεμο ΄(σε πολύ  πιο εξελιγμένη μορφή λόγω των υπολογιστών)

Πόλεμος της Αλγερίας 1954 έως το 1962Ο Πόλεμος της Κορέας  1950 έως 1953,  Πόλεμος της Ινδοκίνας 1946-1954Ο 

πόλεμος του  Β ιετνάμ  1959 έως 1973,  Αραβοισραιλινοί πόλεμοι (συνεχώς), Κατάκτηση της Σελήνης  (έλεγχος με δορυφόρους) Πόλεμος του Κόλπου 1990 -  1991,  Πόλεμος της Βοσνίας  1992   μέχρι το 1995.

στο δια ταύτα...

Το εμπόριο έχει τώρα την δική του πορεία που ανεξάρτητη από ανθρώπους κράτη και πολιτικές

  (αποσπάσματα από κάποιες ειδήσεις που δείχνουν πως τους κανόνες πια τους βάζουν τα οικονομικά συμφέροντα και μόνο)

  • .....Τα εμπορεύματα κατέγραψαν θετικές αποδόσεις για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κινούμενα σε αντίθετη τροχιά από την πτώση των μετοχών...
  • ...Το σιτάρι, που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο CBOT, υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα...
  • ...σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις από την αρχή του έτους, λόγω της απαγόρευσης  εξαγωγών ακατέργαστου σιδήρου από την κυβέρνηση της Ινδονησίας.

BASIC 

Αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 σαν γλώσσα διδασκαλίας προγραμματισμού σε φοιτητές

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΥΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 

Το1959 σε επιστημονικό άρθρο ο συγγραφέας του  ζητούσε την ίδρυση «Σχολής Επιστημών Υπολογιστών» (School of Computer Sciences)Τα  Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ άρχισαν να ιδρύουν τμήματα πληροφορικής υπό τον τίτλο «Επιστήμης Υπολογιστών», με πρώτο το Πανεπιστήμιο Περντιού το 1962[19]. (https://el.wikipedia.org/wiki/Πληροφορική)

 

Γλώσσες τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence languages) και στις  συναρτησιακές γλώσσες (functional languages)

Συµβολικός υπολογισµός , δηµιουργία και διαχείριση συµβολικών δοµών

 

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

LISP  : Η λίστα σαν βασική δομή δεδομένων 

Συγκαταλέγεται στις γλώσσες τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence languages) και στις  συναρτησιακές γλώσσες (functional languages) π.χ. LISP

Ξεκίνησε τη δεκαετία του 50  (LISt Processing). Είναι κατάλληλη για επεξεργασία συµβόλων και συµβολικών δοµών 

 

Ο Υπολογιστής , υπήρξε βασικός παράγοντας για τη «γνωστική στροφή» στην ψυχολογία μετά τη δεκαετία του 1950, και τη μετατροπή του υπολογιστή σε θεμελιώδη εννοιολογική μεταφορά για τη μελέτη του ανθρώπινου νου (π.χ. στη γνωστική ψυχολογία και στη φιλοσοφία της νόησης) (https://el.wikipedia.org/wiki/Πληροφορική)

 

(Ενώ ο αριθµητικός υπολογισµός (arithmetic computation) βασίζεται σε αριθµητικές πράξεις, ο συµβολικός υπολογισµός αναφέρεται στη δηµιουργία και διαχείριση συµβολικών δοµών).

 

Και γι αυτόν τον λόγο, έχει  κύριο πεδίο εφαρμογών στην τεχνητή νοημοσύνη  (John McCarthy)

Σύμφωνα με τους Barr και Feigenbaum, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο τοµέας της επιστήµης των υπολογιστών, που ασχολείται µε τη σχεδίαση ευφυών (νοηµόνων) υπολογιστικών συστηµάτων, δηλαδή συστηµάτων που επιδεικνύουν χαρακτηριστικά που σχετίζουµε µε τη νοηµοσύνη στην ανθρώπινη συµπεριφορά.

 ...Υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι «έξυπνες» μηχανές θα μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες, όπως, για παράδειγμα, να απαντούν σε τηλεφωνικά κέντρα ή να έχουν το ρόλο «βοηθού – γραμματέα» σε ιατρεία ή δημόσιες υπηρεσίες.  (Τεχνητή Νοημοσύνη, σύντομη προσέγγιση)

Απλές εφαρμογές προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης σε  παιγνίδια σαν το ποδόσφαιρο. 

 Οι αμυντικοί παίχτες τώρα θα κρατάνε τις θέσεις τους φυσιολογικά, δεν θα κυνηγάνε όλοι μαζί την κάθε μπαλιά που εισέρχεται ...

 

Επινόηση συστημάτων βάσεων δεδομένων. Απεξάρτησης της περιγραφής δεδομένων από την μηχανή

 Μέσα από την COBOL ήδη,  μπαίνει η ιδέα της απεξάρτησης της περιγραφής δεδομένων από την μηχανή. 

Οι βάσεις των δεδομένων και Γλώσσες προγραμματισμού ειδικής χρήσης

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Στην επιστήμη της πληροφορικής και την χρήση υπολογιστών  με το όρο "βάσεις δεδομένων" αναφερόμαστε σε οργανωμένες, διακριτές συλλογές σχετιζόμενων δεδομένων ηλεκτρονικά και ψηφιακά αποθηκευμένων, στο λογισμικό που χειρίζεται τέτοιες συλλογές (Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων, ή DBMS) και στο γνωστικό πεδίο που το μελετά. Ένας τηλεφωνικός κατάλογος για παράδειγμα είναι μια βάση δεδομένων. Οι σύγχρονες βάσεις δεδομένων υλοποιούνται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στην λειτουργία των βάσεων δεδομένων ως προς την καταχώρηση παροχή και επεξεργασία πληροφοριών διακρίνουμε τους Τελικοίύ χρήστες (end users), τους Προγραμματιστές εφαρμογών (application programmers).

, τους  διαχειριστής δεδομένων (data administrator – DA)Διαχειριστής βάσης δεδομένων (database administrator – DBA)

Μια βάση δεδομένων που πληρεί αυτές τις προυποθέσεις μπορεί να είναι   η  καταγραφή στοιχείων για την  φορολόγηση  (taxisnet)

Στην Ελλάδα έχει ιδρυθεί το Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας και με στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα ελληνικών βάσεων δεδομένων . Τέτοιες βάσεις για παράδειγμα μπορεί να είναι:

Δοιάκι - Εφημερίδα της Κυβέρνησης, 1833-1847Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών , ΝΑΤΟ - Επιστήμες & ΤεχνολογίαΠΕΧΩΤΕΕ - Περιβάλλον, Χωροταξία, Νέες Τεχνολογίες, ΕνέργειαΕυώνυμος Οικολογική ΒιβλιοθήκηΙΡΙΣ- Παιδιατρική Βιβλιογραφία  και άλλα

Οποιαδήποτε γνώση και πληροφορία περνάει πια σε μορφή ψηφιακή και έτσι μπορούμε να την έχουμε και να την χρησιμοποιήσουμε όταν την χρειαζόμαστε.

Δεν υπάρχει λόγος να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα. 

Απλά μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες πρόσβασης στην πληροφορία

Βέβαια μέσα στον ενθουσιασμό μας, ας μην αγνοούμε την δυνατότητα που έχει αυτή η τεχνολογία για

αυθαίρετη διαχείριση της πληροφορίας , ή την επιλογή και τροποποίηση της πληροφορίας που καταχωρείται , αλλά και την πελατιακή σχέση στην πρόσβαση ή την διάθεση της πληροφορίας και αύριο, ποιος ξέρει, την μονοπώληση της πληροφορίας

 

Να εδώ μια είδηση πρόσφατη για μια παλιά πολύ γνωστή ταινία το "Ζ" του Κώστα Γαβρά  από https://news.google.gr

Αποθέωσαν στις Κάννες τον Γαβρά και το «Ζ»Την αποθέωση με τους θεατές να χειροκροτούν όρθιοι γνώρισε στις Κάννες ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, στην στην επίσημη προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας του «Ζ». Αποθέωσαν στις Κάννες τον Γαβρά και το «Ζ».

Αλλά είναι βέβαιο πως αυτή η τροποποίηση σήμερα, αφήνει μεγάλες δυνατότητες παρεμβάσεων στα αρχικά ντοκουμέντα. 

Τι μας εξασφαλίζει  ότι, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορεί να συμβαίνει και αυτό ,εάν συντρέχουν κάποιοι λόγοι;

 

 καθιερώνεται

Η κουλτούρα της πληροφορικής ως επιστήμης

Κατ' ορισμένους, η κουλτούρα της πληροφορικής διαμορφώθηκε επίσης από τον Ψυχρό Πόλεμο κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν βασικός χρηματοδότης στη διεθνή έρευνα περί υπολογιστικών συστημάτων.(https://el.wikipedia.org/wiki/Πληροφορική)

 

 

Οι πληροφορική στην Χημεία.

Μελέτες στην δομή μεγαλομορίων με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών

Έχουν αναπτυχθεί  προγράμματα μοριακών γραφικών που προσφέρουν πολλούς δυνατούς τρόπους αναπαράστασης μεγαλομορίων, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εκτελέσουν διαφόρων ειδών υπολογισμούς. Πολλά από αυτά έχουν εκδόσεις ώστε να εκτελούνται σε μια πληθώρα λειτουργικών συστημάτων όπως UNIX, MS-WINDOWS, MS-DOS.

 

Οι επιταχυντές σωματιδίων 

Για την επιτάχυνση υποατομικών σωματιδίων  με την χρήση ηλεκτρικών  και μαγνητικών πεδίων οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για να καταγράφουν τις πορείες των σωματιδίων αυτών. Χρησιμοποιήθηκαν οι παλιές πλέον γλώσσες όπως C++ που δημιουργήθηκαν για το συγκεκριμένο λόγο όπως οι  SLIC  και LCDD .

SIMULA 

Εμφανίστηκε το 1966 στην Νορβηγία Βασικός τομέας εφαρμογής η προσομοίωση

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ, ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟ

 

Προσομοίωση είναι η αναπαράσταση μιας διαδικασίας με την βοήθεια ενός μοντέλου που μπορεί να είναι οικονομικότερη, ταχύτερη, λιγότερο επικίνδυνη ή περισσότερο προσιτή. 

σχεδιασμό χειρουργικών επεμβάσεων με απεικόνιση σε 3 διαστάσεις και προσομοίωση οδήγησης αυτοκινήτου

 

 

Προσελήνωση στις 21 Ιουλίου 1969

απόσπασμα ...

Η κάθοδος της σεληνακάτου, που κράτησε περίπου 12 λεπτά, δυσκόλεψε λόγω προβλημάτων στον υπολογιστή του σκάφους, αλλά και όταν διαπιστώθηκε ότι η τοποθεσία που είχε επιλεγεί δεν ήταν αρκετά ομαλή. Έτσι ο Άρμστρονγκ ανέλαβε το χειροκίνητο έλεγχο της πτήσης, επιλέγοντας επί τόπου άλλο σημείο προσελήνωσης.... 

 

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ (συνέχεια)

LOGO Σχεδιάστηκε από ομάδα ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης με παιδαγωγικές προδιαγραφές για επίλυση απλών προβλημάτων

 

ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

οι μεταγλωττιστές (compilers) και οι διερμηνευτές (interpreters).

PASCAL 1971. Ο δημιουργός Niclaus Wirth ξεκίνησε από την ALGO και κατασκεύασε δική του γλώσσα, που είχε και  κώδικα μεταγλώττισης

Μετατρέπουν ένα πρόγραμμα γραμμένο σε μια γλώσσα προγραμματισμού σε άλλη γλώσσα  προγραμματισμού

 

4η γενιά υπολογιστών (από το 1973 και μετά ) και γλώσσες κοντά στην φυσική γλώσσα

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

 

Ανάπτυξη λειτουργικού συστήματος και λογισμικού συστήματος υπολογιστή.

C  και C++

Είναι κυρίως Γλώσσες προγραμματισμού συστημάτων (system programming languages)

1972 Γλώσσα προγραμματισμού για την ανάπτυξη λειτουργικού συστήματος και λογισμικού συστήματος υπολογιστή. Λογισμικό εφαρμογών, αξιοποίηση και διεύρυνση δυνατοτήτων  του υπολογιστή

 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Ηγετικά στελέχη εταιρείας λογισμικού

Αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός  των υπολογιστών

 Για κατασκευή προγραμμάτων σε ιδιαίτερα (παραθυρικά ) περιβάλλοντα. 

Η γλώσσα διαμορφώνεται παίρνοντας υπ όψην το αντικείμενο που πρέπει να επεξεργαστεί ο υπολογιστής  δηλαδή επικρατεί η συσχέτιση των δεδομένων και των διαδικασιών που απαιτούνται για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων γίνεται από κοινού

SMALLTALK 

Λειτουργικό σύστημα και ταυτόχρονα γλώσσα προγραμματισμού Γλώσσα αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού, αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Xerox 

 
 

 

Κάθε έκδοση της Smalltalk περιέχει  τρία µέρη: Γλώσσα + Βιβλιοθήκη κλάσεων + Περιβάλλον ανάπτυξης 

Στην βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται αριθμοί, συναρτήσεις, λεξικά, κειμενογράφοι, φόντο, χρώμα γεωμετρικές αναπαραστάσεις κ.α. 

Το περιβάλλον ανάπτυξης της Smalltalk  αποτελείται από φυλλοµετρητές (browsers), επιθεωρητές (inspectors), αποσφαλµατωτές (debuggers) κ.λ.π.

 

 

ADA

Το 1970 το υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ   για να εξυπηρετήσει ανάγκες  Προγραμμαισμού Ενσωματωμένων Υπολογιστικών Συστημάτων υποστηρίζει τον σχεδιασμό μιας νέας γλώσσας υπολογιστών. Οι Εφαρμογές που προορίζονται ΕΥΣ χαρακτηρίζονται από υψηλού βαθμού πολυπλοκότητα  και βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη. 

Τελικά το 1980 δημιουργείται μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομάστηκε ADA  που καθιερόθηκε επίσημα από το 1986 ως η επίσημη γλώσσα ανάπτυξης στρατιωτικών εφαρμογών από το Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ. 

Παρέχει δυνατότητες επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η τηλεκατεύθυνση πυραύλων . Εκτός πολεμικών επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκε στον 

έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας 

 

 

και σε τραπεζικά 

 ιδρύματα στην εκτέλεση on line συναλλαγών

 

 

JAVA . 

(μετά από ατέλειωτα ξενύκτια με καφέδες  οι άνθρωποι των υπολογιστών δίνουν μια νέα αντικειμενοστραφή γλώσσα προγραμματισμού ( με το όνομα μιας ποικιλίας καφέ)

Δημιούργημα της εταιρείας Sun Microsystems. Σχεδιάστηκε στις αρχές του 1990 για προγράμματα που θα εκτελούνται από μικροσυσκευές με την ονομασία ΟΑΚ. Ξεκίνησε βασιζόμενη στην C++.   Παράλληλα αναπτύχθηκε μια συσκευή χειρός , που στην ουσία ήταν ένας μικρός υπολογιστής που διέθετε γραφικό περιβάλλον διασύνδεσης με τον χρήστη και animations. Η νέα γλώσσα εμφάνιζε ονομάστηκε ΟAK και είχε δυνατότητες χειρισμού οικιακών συσκευών Η ανάπτυξη του διαδικτύου άρχισε το 1993. 

Η Sun άλλαξε το όνομά της σε JAVA το 1995 και προσαρμόστηκε στις ανάγκες του παγκόσμιου ιστού και του διαδικτύου.

Έπρεπε να είναι ασφαλής και ανεξάρτητη του υλικού για να μπορεί να τρέχει σε διαφορετικά δίκτυα

Εκτός από το διαδίκτυο η JAVA χρησιμοποιήθηκε  στην αποκωδικοποίηση του DNA και στην καταγραφή και απεικόνιση πρωτεινών

Η ανακάλυψη του DNA πραγματοποιήθηκε το 1953 από τους  James Watson και Francis Crick. Η προσπάθεια της καταγραφής του ξεκίνησε πολύ αργότερα γύρω στο 1990 και ολοκληρώθηκε περίπου δέκα χρόνια μετά με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και θεωρήθηκε σταθμός στην ανθρώπινη ιστορία. Η αποκωδικοποίηση του DNA χρησιμοποιήθηκε η  γλώσσαΥπολογιστή Java  Η Java ενσωματώνει διάφορα χαρακτηριστικά που εκτός από τον προγραμματισμό για μονοεπεξεργαστικά συστήματα  επιτρέπουν πολυπρογραμματισμό σε διάφορα επίπεδα

(https://www.c4i.gr/xgeorgio/docs/xgeorgio_Thesis_BSc_ProteinPrediction.pdf)

 

 

PROLΟG 1973 Γαλλία. 

βασίζεται σην μαθηματική λογική (PROgramming in LOGic) σχετίζεται με τον τομέα της μαθηματικής λογικής 

και χρησιμοποιείται όπως η LIPS κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη, για γλωσσική διδασκαλία,

SQL 

Επικοινωνία με σχεσιακές βάσεις δεδομένων

 

H ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Στην μελέτη του χάους σαν μια νέα επιστήμη χρησιμοποιούνται καινούργια προγράμματα αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού 

Όπως το  πρόγραμμα μια έκδοση shareware του "ΧΑΟΣ James Gleick: το λογισμικό." που μπόρεσα να βρώ  σαν παράδειγμα 

Από ότι αναφέρεται αυτό έτρεξε σε παλαιώτερη έκδοση των  Windows , όχι όμως όμως στην  επόμενη έκδοσή τους σε   Windows XP με Service Pack SP2 . 

Παραθέτω κάποιες πληροφορίες απλά για να πάρουμε μια αμυδρή εικόνα κι όχι λεπτομέρειες ένα τέτοιο πρόγραμμα ΧΑΟΥΣ , εμπορικής χρήσης, χρησιμοποιεί για να τρέξει το open source DOSBox και περιέχει επί μέρους ενότητες για τα fractals διάφορα παιγνίδια κ.α.

 

Ψηφιακή Τηλεόραση

Όλες οι τηλεοράσεις σήμερα μπορούν να έχουν δορυφορική εικόνα και να μεταδίδουν εικόνες από κάθε γωνιά του κόσμου με μεγάλη ευκρίνι

εια. 

...Οι Echo 1 και 2 ήταν πρώιμοι δορυφόροι επικοινωνιών που εκτοξεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του '60.

... Από τους επίγειους σταθμούς εκπέμπονται πλαίσια δεδομένων τα οποία μετατρέπονται σε σήματα (συγκεκριμένης συχνότητας) που φτάνουν στον transponder. Από εκεί ο δορυφόρος τα εκπέμπει στη γη σε άλλη συχνότητα και στον επίγειο σταθμό/ους (δέκτη/ες) μετατρέπονται σε πλαίσια δεδομένων.


Προβλήματα όπως ο μεγάλος όγκος της πληροφορίας που πρέπει να μεταφερθεί, αντιμετωπίστηκαν με εξελιγμένες τεχνικές κωδικοποίησης τις πολλαπλές μέθοδους προσπέλασης της επιλογής των συχνοτήτων μεταφοράς, της συμπύκνωσης δεδομένων κ.α.

Για το πρόβλημα της  καθυστέρηση του σήματος λόγω απόστασης, είναι στην πορεία η επιλυσή του με την χρήση της κβαντικής τεχνολογίας

 

Σχεδιάστηκε για την και 5η γενιά ηλεκτρονικών υπολογιστών

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Τα ρομπότ  προγραμματίζονται με όλες σχεδόν τις γνωστές γλώσσες προγραμματισμού (C,   C++,   Java, .Net, κ.α . Ενίοτε η εταιρείες κατασκευής τους, φροντίζουν για μια ειδική γλώσσα π.χ.η  LEGO έχει φροντίσει να εκδώσει μία εκπαιδευτική γλώσσα οπτικού προγραμματισμού για το ΝΧΤ[LEGO Mindstorms Edu NXT Software]

 

 

 

 

 

 

ΑΝΤΙΚΡΥΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΠΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΝΟΗΣΕΙ

Και η ελπίδες έχουν κι αυτές γίνει ένα λογισμικό του περασμένου αιώνα

 

 

 

Δήμητρα Σπανού

 

 

ΠΗΓΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α, Β, Γ, Γενικού Λυκείου

www.amazon.com200 × 300

mis.umsl.edu172 × 259

https://el.wikipedia.org/wiki/COBOL

el.wikipedia.org200 × 234

www.paraxeno.com630 × 380

www.matrix24.gr400 × 303

el.wikipedia.org125 × 133

www.mylady.gr460 × 312

www.ehealthcyprus.com444 × 320

www.scienceschoolcy.com660 × 532

https://www.scienceschoolcy.com/eta-epsilonxiepsilonrhoepsilon973nuetasigmaeta-tauomicronupsilon-deltaiotaalphasigmatau942m

periergaa.blogspot.com535 × 300

https://www.ekt.gr/info-serv/diglib/bases/gr/live/

https://el.wikipedia.org/wiki/Γενική_Συμφωνία_Δασμών_και_Εμπορίου

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/794950/ta-emporeumata-enisxuontai-kathos-oi-metoxes-upoxoroun

www.sansimera.gr320 × 235

economyincrisis.org250 × 246

https://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64189140

voiceofserbia.org350 × 219

https://news247.gr/eidiseis/afieromata/10-logoi-gia-na-mhn-pistepsoyme-oti-o-anthrwpos-phge-sto-feggari.3385374.html

www.sis.pitt.edu190 × 239

https://aigroup.ceid.upatras.gr/undergrad/aiprog/docs/LISP.pdf

https://el.wikipedia.org/wiki/Λογισμικό

https://el.wikipedia.org/wiki/Λειτουργικό_σύστημα

https://users.uom.gr/~p2/A_Examino/Computer_Types.htm

https://el.wikipedia.org/wiki/Λειτουργικό_σύστημα

https://www2.cs.ucy.ac.cy/~nicolast/courses/lectures/OSprinciples.pdf

https://el.wikipedia.org/wiki/Λειτουργικό_σύστημα

www.openscience.gr400 × 288

www.groupon.gr470 × 270

https://ilektroaytomatismoi.blogspot.gr/2015/03/blog-post_69.html

ippokosmos.blogspot.com1600 × 900

https://el.wikipedia.org/wiki/DNA#/media/File:DNA_orbit_animated.gif

https://www.c4i.gr/xgeorgio/docs/xgeorgio_Thesis_BSc_ProteinPrediction.pdf

www.2-removevirus.com739 × 434

https://biophysics.biol.uoa.gr/courses/biophysics/BIOPH_1C/1C.html

neoskosmos.com522 × 416

calc.fjk.ch420 × 290

https://www.retrovisions.gr/inv/topic/5832-η-ιστορία-των-υπολογιστών/

https://el.wikipedia.org/wiki/Κεντρική_Μονάδα_Επεξεργασίας

el.wikipedia.org220 × 113

ebooks.edu.gr551 × 227

https://el.wikipedia.org/wiki/Γλώσσα_μηχανής

https://www.cs.ucy.ac.cy/courses/EPL003/e-book.pdf

www.oneman.gr300 × 200

https://edurobotics.weebly.com/eta-epsilonkappapialphaiotadeltaepsilonupsilontauiotakappa942-pilambdaalphatauphi972rhomualpha-lego-mindstorms-nxt.

kostasxan.blogspot.com1600 × 982

www.imerisia.gr930 × 480

https://users.auth.gr/~tsiatsos/Files/ptyxiakes/2008_Mauridi_Politou.pdf

en.wikipedia.org695 × 553

technophones.wikispaces.com560 × 451

4dim-amarous.att.sch.gr1024 × 740

commons.wikimedia.org1712 × 1012

www.milwaukeemag.com350 × 345

www.bloomberg.com639 × 465

www.sentragoal.gr2000 × 1333

slideplayer.gr960 × 720

www.logiosermis.net6400 × 3600

https://el.wikipedia.org/wiki/Τηλεπικοινωνιακός_δορυφόρος

 
 
 

 

 

 

akatergasto 

file:///C:/Users/USER/Documents/October%202006%20Newsletter.html

 

Γιώργος Γιαγλής Έλληνας Επιστήμονας που διακρίθηκε στις γλώσσες των υπολογιστών και τον προγραμματισμό

υπό κατασκευή

 

 

 

 

 

 

 

Την αποθέωση με τους θεατές να χειροκροτούν όρθιοι γνώρισε στις Κάννες ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, στην στην επίσημη προβολή της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας του «Ζ». Αποθέωσαν στις Κάννες τον Γαβρά και το «Ζ».

 

 

σχεδιάζουν, συνθέτουν, χαρακτηρίζουν και αναπτύσσουν την ευρεία ποικιλία υλικών που χρησιμοποιούνται στη σημερινή τεχνολογική εποχή 

Μελετη στην δομή μεγαλομορίων με την χρήση Η/Υ

 

https://biophysics.biol.uoa.gr/courses/biophysics/BIOPH_1C/1C.html

 

k. Για να δηµιουργηθεί ένας διαδραστικός τρισδιάστατος χώρος στο Squeak-Alice πρέπει να δηµιουργηθεί ένα Wonderland

https://users.auth.gr/~tsiatsos/Files/ptyxiakes/2008_Mauridi_Politou.pdf