Στρατιωτικές επεμβάσεις σαν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα: μέχρι ποιο σημείο μπορεί κάποια στρατιωτική επιχείρηση να αιτιολογηθεί σαν δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πόσο αυτό ταυτίζεται με το γνωστό κλασσικό επιχείρημα "προασπίζουμε τα συμφέροντά μας"

2023-10-31 14:06

Δήμητρα Σπανού

www.kathimerini.gr/world/562699000/ipa-kai-vretania-epanavevaiosan-ti-dikaioma-toy-israil-stin-aytoamyna/

όμως

 και πολλοί είναι οι πόλεμοι και οι στρατιωτικές επεμβάσεις που μπορούν να καταλογιστούν σαν πόλεμοι για την αυτοάμυνα. Η σύνηθης αιτιολογία που προβάλεται για διάφορους πολέμους στις τελευταίες δεκαετίες είναι η "προάσπιση των συμφερόντων μας" κι αυτό εύκολα ταυτίζεται με την έννοια της αυτοάμυνας.

Βλέπουμε κάτων έναν μακρύ κατάλογο από αιματηρούς πολέμους - Αμερικανικών εισβολών, επεμβάσεων αλλά και συγκαλυμένων πιχειρήσεων της CIA

εισβολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τα τελευταία πενήντα χρόνια...

 

1950-1953 Κορέα: Η δράση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προετοιμάζει το έδαφος και προκαλεί τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο, διχάζοντας νότο και βορρά. Ο πόλεμος τερματίζεται με συνθήκη ανακωχής τον Ιούλιο του '53 και αφού οι Αμερικανοί αιματοκύλησαν, με βομβαρδισμούς, ακόμη και με τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων, εκατομμύρια αμάχους...

Σεπτέμβριος 1953, Ιράν: Με την επίβλεψη της CIA εκδηλώνεται πραξικόπημα στο Ιράν. Η «ανεπιθύμητη» κυβέρνηση Μοσαντέκ ανατρέπεται με το Σάχη στην εξουσία...

1954, Γουατεμάλα: Στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Αρμπένσα ανατρέπεται και εγκαθιδρύεται δικτατορία.

1958, Λίβανος: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στο Λίβανο. Καταλαμβάνουν τη Βηρυτό, αεροδρόμια, λιμάνια και συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας.

1960, Κογκό: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αποφασίζει την ανατροπή και τη δολοφονία του εθνικού λαϊκού ηγέτη του Κογκό Πατρίς Λουμούμπα.

Απρίλης 1961, Κούβα: Χιλιάδες Αμερικανοί μισθοφόροι με την υποστήριξη αεροπορίας εισβάλλουν στην Κούβα. Σε 72 ώρες οι Κουβανοί τους πετούν στα νερά του Κόλπου των Χοίρων.

1964, Βιετνάμ: Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξαπολύει τη γενοκτονία του Βιετνάμ. Εστειλαν 1.600.000 στρατιώτες. Στη διάρκεια της εννιάχρονης επέμβασης ο πόλεμος εξαπλώνεται σ' όλες τις χώρες της Ινδοκίνας.

1965, Αγιος Δομήνικος: Ο αμερικανικός στρατός καταλαμβάνει το μικροσκοπικό Αγιο Δομήνικο. Εγκαθιδρύεται δικτατορία.

1965 έως τις αρχές '70, Ινδονησία: Οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικότατο ρόλο στην ανατροπή του πρώτου Προέδρου της ανεξάρτητης Ινδονησίας, Σουκάρνο, εγκαθιδρύοντας το δικτάτορα Σουχάρτο. Εξολοθρεύονται πάνω από 1.000.000 μέλη και υποστηριχτές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Γενάρης 1966, Παναμάς: Αμερικανοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ ενάντια σε ειρηνική λαϊκή εκδήλωση στον Παναμά για την επιστροφή της διώρυγας στους κατόχους της.

1966-67, Γουατεμάλα: Νέα επέμβαση Αμερικανών πρασινομπερέδων εναντίον εξεγερμένων.

1967, Ελλάδα: Αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα αναλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα, με τη συμβολή της CIA.

1969-75, Καμπότζη: Αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων και δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Εξαπολύονται βομβαρδισμοί κατά του λαού της χώρας. Πάνω από 2.000.000 οι νεκροί...

Σεπτέμβρης 1973, Χιλή: Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ σε συνεργασία με τη CΙΑ δολοφονεί το μαρξιστή Πρόεδρο Αλιέντε και εγκαθιδρύει αμερικανόδουλο καθεστώς.

Οκτώβρης 1973, Αίγυπτος - Συρία: Οι Αμερικανοί με αερογέφυρα εφοδιάζουν τους Ισραηλινούς, που επιτίθενται ενάντια σε Αίγυπτο και Συρία.

Ιούλης 1974, Κύπρος: Αμερικανόδουλο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου και κατοχή του 40% του νησιού απ' τα τουρκικά στρατεύματα.

1976-92, Αγκόλα: Η CIA βοηθά τους υποστηριζόμενους από τη Νότια Αφρική στασιαστές, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει την ΟΥΝΙΤΑ κατά των ανταρτών του Ντος Σάντος.

1978, Λίβανος: Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο.

1981-90, Νικαράγουα: Ναυτικές δυνάμεις και πράκτορες της CIA κατευθύνουν τις επιδρομές των «Contras» και στρέφονται εναντίον της επανάστασης.

Αύγουστος 1981, Λιβύη: Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Λιβύη, με στόχο τη δολοφονία του Καντάφι.

Αύγουστος 1982, Λίβανος: Νέα στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Λίβανο. Τα κανόνια του πολεμικού πλοίου «Νιου Τζέρσεϊ» σκορπούν στη Βηρυτό τη φωτιά και το θάνατο.

Οκτώβρης 1983, Γρενάδα: Οι Αμερικανοί εισβάλλουν στη Γρενάδα. Πνίγουν στο αίμα τη λαϊκή αντίσταση...

1987-88, Ιράν: Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στον πόλεμο Ιράκ - Ιράν υπέρ της Βαγδάτης με ναυτικές δυνάμεις, χημικά βιολογικά όπλα και βομβαρδισμούς.

Δεκέμβρης 1989, Παναμάς: Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν για να ανατρέψουν το καθεστώς του Παναμά, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Γενάρης 1991, Ιράκ: Οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί τους εξαπολύουν στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ («Καταιγίδα της Ερήμου»).

Δεκέμβρης 1991: Η ΕΟΚ αποφασίζει επίσημα το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, επισημοποιώντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι Αμερικανοί συμμετέχουν, τορπιλίζοντας κάθε διπλωματική προσπάθεια τερματισμού του πολέμου...

Οκτώβρης 1992-94, Σομαλία: Οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟικοί της σύμμαχοι επεμβαίνουν στη Σομαλία για «ανθρωπιστική» βοήθεια λόγω εμφυλίου πολέμου και λιμοκτονίας.

1994, Βοσνία: Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, έχοντας βαφτίσει τους Σερβοβόσνιους «μοναδικούς υπεύθυνους» για τον πόλεμο, χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ, που εξαπολύει τον Απρίλη βομβαρδισμούς.

Αϊτή, 1994-96: Με πρόσχημα την επιβολή της τάξης στο χάος που προκάλεσε δικτατορία στηριζόμενη από τη CIA, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ναυτικό αποκλεισμό της Αϊτής.

1995, Κροατία: ΑμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί αεροδρομίων των Σέρβων της Κράινα...

Δεκέμβρης 1996, Ιράκ: Αμερικανική επιχείρηση «Αλεπού της Ερήμου»...

1998, Σουδάν - Αφγανιστάν: Αμερικανικές επιδρομές με πυραύλους κατά σουδανικού εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων και επιδρομές με πυραύλους στο Αφγανιστάν, σε πρώην στρατόπεδα εκπαίδευσης της CIA.

Μάρτης 1999, ΟΔ Γιουγκοσλαβίας: Μαζική δολοφονική αεροπορική επίθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για «ανθρωπιστική βοήθεια» στους Κοσσοβάρους αυτονομιστές.

2001, ΠΓΔΜ: Δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υποστηρίζουν Αλβανούς αυτονομιστές που μάχονται το στρατό της χώρας, ζητώντας την ανεξαρτητοποίηση και ένωση των αλβανόφωνων περιοχών στα Βαλκάνια.

Οκτώβριος 2001, Αφγανιστάν: ΗΠΑ - Βρετανία βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν για να συντρίψουν, όπως διατείνονται, τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα... Σφαγές χιλιάδων αμάχων.

2003, ετοιμασίες πολέμου των ΗΠΑ/Βρετανίας στο Ιράκ με σχέδια επέμβασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επισείουν απειλές κατά της ΛΔ Κορέας...

www.rizospastis.gr/story.do?id=1636950