Ζελατίνη: Ενδιαφέρουσες ιδιότητες που μεταφέρω εδώ.

2022-08-12 14:59

Δήμητρα Σπανού

 

Τι είναι η ζελατίνη

Ουσία άχρωμη και άγευστη που προέρχεται από το ζωϊκό κολαγόνο. Αναφέρεται επίσης και σαν προϊόν υδρόλυσης κολαγόνου όπου η υδρόλυση ¨κομματιάζει¨τα ινίδια πρωτεϊνης του κολαγόνου σε μικρότερα πεπτίδια Αυτό είναι και ο λόγος που τελικά η ζελατίνη περιέχει τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη και υδρόξυπρολίνη 

Διαλύεται σε ζεστο νερό και όταν ψύχεται μετατρέπεται σε ζελέ (γέλη), που υπάρχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τυπικά κάτω από 35ο έως την κρυστάλλωση του πάγου. Είναι διαλυτή στους περισσότερους πολικούς διαλύτες 

Ζελατίνη - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

 

Πως παρασκευάζεται η ζελατίνη

Η ζελατίνη που βρίσκουμε στην αγορά είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και πιο συχνά παρασκευάζεται από το ζελέ που βρίσκεται ανάμεσα στους χόνδρους των οστών των βοοειδών. Υπάρχει επίσης ζελατίνη φυτικής προέλευσης αλλά και ζελατίνη από ψάρια. Δεν είναι όμως τόσο διαδεδομένες, γιατί πρώτον δεν έχουν τα ίδια σταθερά αποτελέσματα και δεύτερον η παραγωγή τους κοστίζει πιο πολύ.

Τα πάντα για τη ζελατίνη! - Προϊόντα της Φύσης (proionta-tis-fisis.com)

Ποια είναι τα οφέλη της ζελατίνης;?
Η ζελατίνη είναι ένα καθημερινό συμπλήρωμα, σε διάφορες μορφές, και μας αφήνει συνεχώς κατάπληκτους με τις χρήσεις της και τα οφέλη που συνεχώς βρίσκονται σε αναδυόμενες έρευνες. Χρήσεις και Οφέλη της ζελατίνης!

 

Γιατί η ζελατίνη είναι αποτελεσματική για την παραγωγή αυξητικής ορμόνης;?
Η ζελατίνη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν λαμβάνεται με κρέατα ή με άδειο στομάχι (για την προώθηση της παραγωγής ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης).
Πού καταναλώνουμε την ζελατίνη;?
Η ζελατίνη αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη, τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες και αυτά βρίσκονται στα οστά, στους ινώδεις ιστούς και στα όργανα των ζώων και ως πληθυσμός, δεν καταναλώνουμε αυτά τα μέρη και πολύ.