Η βιοχημεία του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος Μέρος Τρίτο. Ειδικές καταστάσεις και η σχέσεις τους με το Ανοσοποιητικό

2014-08-26 16:53

 

 

Δήμητρα Σπανού Χημικός

Το αφιερώνω στον μικρό γυιό μου Νικόλα Δανούση

που σπουδάζει Φυσιοθεραπεία  στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ 

μαζύ με την ανάμνηση των διακοπών του 2009 από όπου και η φωτογραφία του

 

Η Επίδραση ιονιζουσών ακτινοβολιών στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Είναι γνωστό πως οι ακτινοβολίες Χ επιδρούν αρνητικά στα Τ και Β λεμφοκύτταρα. Τα άτομα που υποβάλλονται στην επίδραση ακτινοβολιών Χ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοα σε γενικευμένες λοιμώξεις , ευκαιριακές που εκδηλώνονται όταν ο οργανισμός είναι καταπονημένος και διάφορους ιούς.

 ο μυελός των οστών που παράγονται τα αρχέγονα κύτταρα- πρόδρομα των ανοσοκυττάρων είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα στην επίδραση ιονιζουσών ακτινοβολιών και μεταξύ τ[άλλων εμφανίζεται λεμφοπενία και ακοκκίοκυτταραιμία με ακτιοβολία έως 600rad (σχετικά χαμηλή)

Ακόμα επηρρεάσει τις σουλφιδρυνικές ομάδες που είναι ευαίσθητες στην άμμεση επίδραση. Αυτό αδρανοποιεί ένζυμα που απαιτούν την SH- ομάδα για ενεργοποίηση. Αλλα και οι δισουλφιρικές ομάδες ευαισθητοποιούνται στη δράση ελευθέρων ριζών και δίνουν προιόντα οξειδώσεως.

Στο νερό η δράση της ιονίζουσας ακτινοβολίας δημιουργεί H2O2  και Η+ και ρίζες Η., ΗΟ., ΗΟ2.

Επίσης επηρρεάζει λίπη υδατάνθρακες, ορμόνες και βιταμίνες

 

Χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβη στο Ανοσοποιητικό Σύστημα

Βενζόλιο καταστρέφει μυελό των οστών 

 

  triclosan  Απορρυπαντικά, Καθαριστικά,  Καλλυντικά, Οδοντόκρεμες, Φυτοφάρμακα

 Βλάβες στο ήπαρ. 

Εξασθένηση ανοσοποιητικού

γανικές ενώσεις τουκασσιτέρου  Αθλ. παπούτσια, Καλλυντικά, Στρώματα, Σεντόνια, Χαλιά, μοκέτες, Αφρός και gel

 Τοξικές. Βλάβες στο ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα

  Φορμαλδεΰδη   Έπιπλα με καπλαμάδες, Στρώματα, Χαλιά – μοκέτες, Υφάσματα, Παπούτσια

 Καρκίνος, Αλλεργίες, Βλάβες αναπνευστικού, ανοσοποιητικό σύστημα

 Υπερφθοριωμένες χημ.ουσίες PFOA, PFOSA,PFOS   αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, χαλιά, ταπετσαρίες

 Βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

 

 

Οξυγόνωση του αίματος με αναπνοή και Άσκηση για ένα Δυνατό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η έλλειψη οξυγόνου οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ότι μέτριες ποσότητες ήπια άσκηση μπορεί να αυξήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Εμβάθυνση της αναπνοής είναι το σήμα που διεγείρει το λεμφικό σύστημα
 
Ο δεύτερος παράγοντας που διεγείρει την κυκλοφορία της λέμφου είναι η κίνηση  και ο αθλητισμός
  αλλά η κίνηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να έχουν ευερετική επίδραση στο σύστημα. 
Ένας από τους λόγους ήπια άσκηση είναι τόσο θεαματικά αποτελεσματικό είναι ότι η λέμφος κυκλοφορεί με τις κινίσεις του σώματος. Έτσι η άσκηση  ενεργοποιεί αποτελεσματικά το λεμφικό σύστημα.
 
 
 
Το stress επηρρεάζει αρνητικά το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Παρατηρήσεις σε ζωντανούς οργανισμους δείχνους ότι οι ψυχολογικές καταστάσεις stress και έντασης εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και εμφανίζονται διάφορες ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα ο έρπης , την γρίπη, ακόμα επιδεινώνεται και η ασθένεια του AIDS με πτώση των CD4-7 λεμφοκυττάρων και αύξηση της θνησιμότητας.

 

Θεωρείται ότι το στρες διεγείρει την λειτουργία του Συμπαθητικού Κεντρικού με την έκκριση Αδρεναλίνης ( είναι η ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέρχεται σε οξείες στρεσογόνες καταστάσεις  διεγείροντας το συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα) .

 Επηρρεάζονται οι ορμόνες του πλάσματος στο αίμα, και αυτές με τη σειρά τους την παραγωγή και έκκριση ουσιών. Οι αμυντικές ουσίες κυτοκίνες που παράγονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αλλά και άλλα κύτταρα εναντίον των μικροβίων μειώνονται σε περίπτωση στρες 

Στο άρθρο "Βιοχημική απόκριση του οργανισμού σε συνθήκες στρες και τρομοκράτησης" αναφέρονται με λεπτομέρειες οι πανενέργειες του στρες στον οργανισμό ( για παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, αύξηση των καρδιακών παλμών, και της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο, καθώς και την απελευθέρωση ενέργειας από τις αποθήκες λίπους και γλυκόζης στο σώμα που για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι καταστροφική για τον οργανισμό      

 

Σχιζοφρένεια και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Κατά περίεργο τρόπο έχει αποδειχθεί ότι ψυχικά ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια, νοσούν σε πολύ μικρότερα ποσοστά από τους άλλους ανθρώπους.

Οι ψυχικά ασθενείς υποφέρουν από καρκίνο σε λιγότερο από το 1/3 του ποσοστού του γενικού πληθυσμού. Επίσης είναι σχεδόν απίθανο να μολύνουμε έναν σχιζοφρενή με τον ιό του AIDS  αδιάφορο ποια ποσότητα ιού θα του ενέσουμε. 

Η χημεία του αίματος ενός ψυχασθενούς  (σύσταση σε ιχνοστοιχεία) είναι πολύ εχθρικό περιβάλλον για τους γνωστούς ιούς, βακτήρια και τους μύκητες

 (Η νέα διάσταση στην Ιατρική . Γ. Βυθούλκας)

 

Έχει βρεθεί πως η παρουσία  αμινοξέων  (λευκίνη και αρωματικά αμινοξέα όπως η τυροσίνη) είναι σημαντική για την αντιγονική ικανότητα πολυπεπτιδίων ( είναι κυρίως L αμινοξέα που έχουν αντιγονική ικανότητα)

Η L-τυροσίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ γιατί το σώμα μπορεί και την παρασκευάζει από μόνο του από τη L-φαινυλανίνη. Από αυτήν παράγονται η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα. 

 Ντοπαμίνη

L-φαινυλαλανίνη → L-Τυροσίνη → L-DOPA → Ντοπαμίνη → Νορεπινεφρίνη → Επινεφρίνη

Μετά αφού η ντοπαμίνη έχει εκτελέσει τα συναπτικά καθηκόντά της, παραλαμβάνεται μέσω της επαναπρόσληψης πίσω στο προσυναπτικό κύτταρο και επανασυσκευάζεται σε κυστίδια

Μια πιθανή ερμηνεία

Πολλές φορές στις περιπτώσεις σχιζοφρενικών διαταραχών έχουμε μια υπέρμετρη απελευθέρωση της ντοπαμίνης στην συναπτική σχισμή έτσι που ο ερεθισμός να γίνεται αντιληπτός σαν υπέρμετρα δυνατός.

Αυξημένη Ντοπαμίνη στο πλάσμα σημαίνει αυξημένη  L τυροσίνης. Η χημική ισορροπία μεταφέρεται προς την τυροσίνη

(Οι βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό είναι δυνατόν να ακολουθούν και την αντίστροφη πορεία χρησιμοποιώντας τα ίδια ένζυμα)

Αύξηση της τυροσίνης ενισχύει το ανοσοποιητικό όπως αναφέρθηκε

Πιο αναλυτικά

Η ντοπαμίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) στον εγκέφαλο η οποία βοηθάει για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος σε βιοχημικό ερεθισμό από το ένα κύτταρο στο άλλο σε έναν χώρο που λέγεται συναπτική σχισμή. Έτσι λοιπόν όταν έχουμε έναν ήχο, ομιλία, εικόνες, μυρωδιές, επαφές όλα αυτά προκαλούν στον εγκέφαλο ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνοντας στην συναπτική σχισμή παραλαμβάνει τον ερεθισμό η ντοπαμίνη και τον μεταφέρει στην μεμβράνη του απέναντι κυττάρου συνεχίζοντας έτσι το ρεύμα.

Οι ρυθμίσεις της έκκρισης της ντοπαμίνης γίνονται στον εγκέφαλο από ένα σύστημα αυτορύθμισης που λειτουργεί σαν διακόπτης. 

Αντίστοιχες διαταραχές στην συγκέντρωση της ντοπαμίνης έχουμε με την χρήση κοκαίνης και αμφεταμινών

Μετά την διέγερση η περίσσεια του νευροδιαδιβαστή προσλαμβάνεται και απομακρύνεται από τον μεσοκυττάριο χώρο συνήθως μέσω των νευραγλοιακών κυττάρων

Η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της ντοπαμίνης. Η κοκαΐνη είναι ένας μεταφορέας της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης που αναστέλλει ανταγωνιστικά την πρόσληψη ντοπαμίνης και αυξάνει τη διάρκεια ζωής της ντοπαμίνης (αύξηση έως και 150 τοις εκατό). Οι αμφεταμίνες αυξάνουν τη συγκέντρωση της ντοπαμίνης στο συναπτικό χάσμα, αλλά με διαφορετικό μηχανισμό. Οι αμφεταμίνες και η μεθαμφεταμίνη έχουν παρόμοια δομή με της ντοπαμίνης, και έτσι μπορούν να εισέλθουν στο τερματικό προσυναπτικό νευρώνα του Bouton με διάχυση μέσω των νευρικής μεμβράνης.

Αντίθετα ανεπαρκής βιοσύνθεση της ντοπαμίνης στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες μπορεί να προκαλέσουν νόσο του Πάρκινσον, μια νόσος στην οποία χάνεται η ικανότητα εκτέλεσης ομαλών και ελεγχόμενων κινήσεων.

 

Κάνναβις και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Είναι πλέον διαδεδομένη η παρασκευή φαρμάκων από τα συστατικά της κάναβης και για παθήσεις που συνδέονται με την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος. θεωρώ ότι καλό είναι να συμπεριλάβω εδώ και αυτήν την πληροφορία 

ΚΑΝΝΑΒΗ & ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ: ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (HEALTH GATE)

 

αποσπάσματα......

 Η τετραϋδροκανναβινόλη συνδέεται με δύο είδη υποδοχέων στο ανθρώπινο σώμα (υποδοχείς κανναβινοειδών, CB). Οι υποδοχείς CB1 εντοπίζονται κυρίως στον εγκέφαλο, ενώ οι υποδοχείς CB2 σε διάφορα σημεία του σώματος (πρωταρχικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος). 

......

Βέβαια μέσα στο φυτό υπάρχουν και άλλες ουσίες με αντίθετα αποτελάσματα

από το άρθρο Πως επηρρεάζει η χρηση της κάναβης την υγεία του Του Μιχάλη Χατζηγιάννη Πνευμονολόγου

........Πάνω από 50 γνωστά καρκινογόνα έχουν εντοπιστεί στον καπνό της κάνναβης (νιτροζαμίνες, ενεργές αλδεΰδες, βενζοπυρένιο). Είναι γνωστό ότι τα τσιγάρα της κάνναβης περιέχουν τις παραπάνω καρκινογόνες ουσίες σε συγκεντρώσεις που είναι κατά 50% ψηλότερες σε σύγκριση με τα τσιγάρα καπνού. .

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση της κάνναβης καταστρέφει κύτταρα και ιστούς που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες, καθιστώντας τους χρήστες πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.
Πάνω από 50 γνωστά καρκινογόνα έχουν εντοπιστεί στον καπνό της κάνναβης (νιτροζαμίνες, ενεργές αλδεΰδες, βενζοπυρένιο). Είναι γνωστό ότι τα τσιγάρα της κάνναβης περιέχουν τις παραπάνω καρκινογόνες ουσίες σε συγκεντρώσεις που είναι κατά 50% ψηλότερες σε σύγκριση με τα τσιγάρα καπνού. 
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση της κάνναβης καταστρέφει κύτταρα και ιστούς που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες, καθιστώντας τους χρήστες πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

 

Ηλεκτρονική Πύλη του Ασκληπιακού Πάρκου

Κάνναβη

Η Κάνναβη μας προβληματίζει, καθώς δρα σε ένα σημαντικό σύστημα στον εγκέφαλο, το οποίο χρησιμοποιεί νευροδιαβιβαστές που η χημική δομή τους ομοιάζει πολύ με αυτή της κάνναβης. ...

 Όταν γίνει προσεκτική χρήση και μόνο σε ιατρικά πλαίσια, η κάνναβη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο. .......

 Ο καπνός από κάνναβη περιέχει σχεδόν το ίδιο μίγμα τοξικών ουσιών που περιέχεται και στα τσιγάρα (συχνά αναμιγνύεται με καπνό). Οι καπνιστές κάνναβης τείνουν να αναπτύξουν ασθένειες του αναπνευστικού και διατρέχουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα– αν και δεν έχει ακόμη αποδειχτεί.

 

Υποσιτισμός και Ανοσοποιητικά Σύστημα

Ο υποσιτισμός είναι μια από τις κύριες αιτίες την πτώσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Αφ' ενός γιατί ο  οργανισμός δεν μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα για την καταπολέμηση της ασθένειας ( ενέργεια για την παραγωγή οξειδωτικών σωμάτων που καταστρέφουν τα μικρόβια και ουσίες για να κατασκευάσει τις τα φυσικά αντιβιωτικά και τα αντισώματα ) 

 

Στον πρωτοπαθή υποσιτισμό αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα τροφής άρα και ουσιών που έχει ανάγκη   ενώ στον δευτεροπαθή  υποσιτισμό που προκαλείται από προηγούμενες λοιμώξεις, η ένδεια σε ουσίες και ενέργεια  προφανώς οφείλεται στην κατανάλωσή τους στην προσπάθεια του αοργνισμού να αντιμετωπίσει προηγούμενες λοιμώξεις

 

 

  •  

ΠΗΓΕΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ  Ι. Παπαβασιλείου, Σ. Τζαννετή, Γ. Δημητρακόπουλος 

ΧΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (Διατριβή Στ. Βατίτσα Ιατρική, Εθν. Βιβλιοθήκη Αθηνών)

Η νέα διάσταση στην Ιατρική . Γ. Βυθούλκας

innerself.com/el/content/...a.../4049-boost-your-immune-system.html

basilakakis.gr/αόρατα-χημικά/

el.265health.com/diet-nutrition/nutrition/1013100796.htm

www.homeopathy.gr

neurotalk.blogspot.com/2009/08/blog-post_06.html
healthnotesandnews.blogspot.com/2013/04/blog-post_13.html