Ακούστηκε Από τό ραδιόφωνο: Η παγκόσμια ειρήνη, πρώτα πρώτα σημαίνει γενικό αφοπλισμό. Βρε πώς τουρθε !. αναφορά στο 'Σιδερενιο βουνό'

2022-08-02 22:27

Δήμητρα Σπανού

Υποκατάστατα πολέμου και εναλλακτικοί εχθροί

Η οργάνωση μιας κοινωνίας με βάση τη δυνατότητα του πολέμου είναι βασικός πολιτικός σταθεροποιητής της". Η θέση αυτή διατυπώθηκε το 1967 στις ΗΠΑ σε ένα αμφιλεγόμενο κείμενο, την περίφημη "Έκθεση από το Σιδερένιο Βουνό", η οποία εισήγαγε μια νέα θεώρηση του πολέμου. Η νέα θεώρηση για το ετοιμοπόλεμο υπερέβαινε την κλασική εξήγηση της υπεράσπισης αξιών και οικονομικών συμφερόντων. Πρόσθετε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις νεοτερικές κοινωνίες, την ερμηνεία ότι ο πόλεμος αποτελεί πρωταρχική βάση οικοδόμησης και οργάνωσης των κοινωνιών.

Την έκθεση επανέφερε στο προσκήνιο μετά από πενήντα χρόνια ο σημαντικότερος Βρετανός πολιτικός στοχαστής του καιρού μας Τζον Γκρέι στο βιβλίο του "Η ψυχή της μαριονέτας" (εκδ. οκτώ), το οποίο συνιστά μια έρευνα για την ανθρώπινη ελευθερία. Το "Σιδερένιο Βουνό", ανεξάρτητα από το γιατί γράφτηκε, έχει την αξία του και σίγουρα η παραπάνω θέση είναι ισχυρή διαχρονικά.

https://www.in.gr/2021/08/03/greece/kostas-tsiaras-mexri-2024-tha-exoume-mia-entelos-diaforetiki-dikaiosyni/