Πολιτικοί, πλουτοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, όλα, πρόσωπα του τέρατος. Εκτός από τους από ιδεολογία(!) τρομοκράτες και τους γνώστες τεχνικών ειδικών καταστροφών τσιχαδιστές, μια άλλη ερμηνεία, από δημοσίευμα εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΗ στις 7-10-07.

2015-11-20 07:05
 
Τις προάλλες ο κόσμος κατέβηκε για να προωθήσει τις διεκδικήσεις του
Όμως καλό είναι να έχει υπ' όψην του πως πίσω υπάρχουν και άλλα στοιχεία που μπορεί να λειτουργούν σαν αστάθμητοι παράγοντες και όταν έρχονται στην επιφάνεια και να δίνουν μια νέα προοπτική που δεν φαινόταν από την αρχή.
 
Απόρρητη έκθεση για τις εθνικές μαφίες
«Εξειδικευμένοι» Αλβανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Ρώσοι και Τούρκοι κακοποιοί στρατολογούνται από το οργανωμένο έγκλημα
 
Του Γιάννη Σουλιωτη
 
Ενισχύεται ο διασυνοριακός χαρακτήρας του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ οι μέχρι πρότινος εθνικές μαφίες παρουσιάζουν ολοένα και πιο ανομοιογενή σύνθεση. Η σωματεμπορία, η διακίνηση λαθρομεταναστών και ναρκωτικών παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις και συνιστούν, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η υπό σύνταξη, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., έκθεση, «εκτίμηση απειλής», που πρόκειται το επόμενο διάστημα να αποσταλεί στην Europol.
 
Οπως προκύπτει από τη μελέτη της δράσης κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν στη διάρκεια του έτους από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, οι ομάδες κακοποιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, εκτός από Ελληνες, στρατολογούν ως επί το πλείστον Αλβανούς, Ρουμάνους, Βούλγαρους, Ρώσους και Τούρκους. Καθένας από αυτούς έχει διακριτό ρόλο μέσα στην εγκληματική οργάνωση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της χώρας καταγωγής και το πεδίο εξειδίκευσής τους: οι Αλβανοί στις διαρρήξεις και το εμπόριο ναρκωτικών, οι Ρουμάνοι στη σωματεμπορία, οι Βούλγαροι στις απάτες, οι Τούρκοι στη διακίνηση λαθρομεταναστών.
 
Η έκθεση «εκτίμησης απειλής» καταλήγει ωστόσο σε ένα ακόμα ανησυχητικό συμπέρασμα: δράσεις του οργανωμένου εγκλήματος, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους αποδεικνύονται τελικά «κομμάτια» ενός κοινού και κεντρικά ελεγχόμενου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σε διαφορετικά πεδία: κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών ή διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών ενέχονται σε υποθέσεις εισαγωγής ναρκωτικών στη χώρα και ελέγχονται από κοινά κέντρα λήψης αποφάσεων.
 
H ίδια έκθεση διαπιστώνει διαρκώς μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας από τις εγκληματικές ομάδες. Κλήσεις μέσω δορυφορικών τηλεφώνων ή το Διαδίκτυο, συνεννοήσεις μέσω chat rooms δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά πάγια τακτική των εγκληματικών ομάδων.
 
Από την αρχή του χρόνου μέχρι τον περασμένο Αύγουστο η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξάρθρωσε στην Αττική 37 εγκληματικές οργανώσεις και συνέλαβε 127 άτομα. Οι περισσότερες ενέχονταν σε εγκλήματα ιδιοκτησίας (διαρρήξεις ληστείες), απάτες και σωματεμπορία. «Δεν ανταποκρίνονται στην κρατούσα άποψη για το οργανωμένο έγκλημα. Δεν πρόκειται δηλαδή για οργανώσεις τύπου cosa nostra», σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «πληρούν όμως τις προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 187 του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα». Δηλαδή διάρκεια δράσης, τέλεση περισσότερων από δύο κακουργημάτων, εμπλοκή μεγάλου αριθμού ατόμων, ύπαρξη συγκεκριμένης δομής στην οργάνωση.
 
Στελέχη των διωκτικών αρχών της χώρας επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι... μικρή αγορά και ως εκ τούτου οι εγκληματικές οργανώσεις υπολείπονται αυτών που δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Κίνα ή η Ιταλία. Δεν κρύβουν ωστόσο την ανησυχία τους για το γεγονός ότι υπέρογκα χρηματικά ποσά, έσοδα από εγκληματικές δράσεις διοχετεύονται σε φαινομενικά νόμιμες δραστηριότητες.
 
«Ελληνες εκβιαστές επενδύουν τα χρήματά τους σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Κυκλώματα σωματεμπορίας κατέχουν και λειτουργούν πολυτελή καταστήματα strip show, ενώ οι μεγάλες ξένες μαφίες ξεπλένουν τα χρήματά τους στην αγορά ακινήτων, προκαλώντας στρεβλώσεις στην οικονομία» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επισημαίνουν ακόμα ότι και στη χώρα μας παρατηρούνται στενές σχέσεις διαπλοκής παραγόντων του κρατικού μηχανισμού με το οργανωμένο έγκλημα, πρακτική που συνιστά απειλή για την ίδια την Δημοκρατία στη χώρα..
 
Αλβανοί
 
Φέρνουν ναρκωτικά από τα βουνά
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία απόρρητης έκθεσης που συντάσσει η ΕΛ.ΑΣ., η αλβανική μαφία ειδικεύεται α) στη διακίνηση ναρκωτικών και β) στα εγκλήματα ιδιοκτησίας. Διαρρήξεις σπιτιών, επιχειρήσεων και καταστημάτων καθώς και ένοπλες ληστείες τραπεζών, δημόσιων υπηρεσιών και χρηματαποστολών. Από την αρχή του 2007 μέχρι τον περασμένο Αύγουστο στην Αττική εξαρθρώθηκαν 17 οργανώσεις που διέπρατταν εγκλήματα ιδιοκτησίας. Αποτελούνταν πρωτίστως από Αλβανούς και Ελληνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε συμμετοχή Ρουμάνων και Γεωργιανών κακοποιών.
 
Ο βαθμός «απειλής» που συνιστούν οι ομάδες που πραγματοποιούν ληστείες τραπεζών, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι μεγάλος καθώς είναι ολιγομελείς, χωρίς διεθνή διάσταση και ιδιαίτερη εξειδίκευση. Επιπλέον, αποτελούνται από άτομα που συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις φιλίας ή συγγένειας, γεγονός που ευνοεί τη γρήγορη και πλήρη εξάρθρωσή τους. Στις υποθέσεις διακεκριμένων κλοπών, τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Παρατηρείται μεγάλος βαθμός εξειδίκευσης των διαρρηκτών, γεγονός που τους επιτρέπει να διαπράττουν μεγάλο αριθμό «χτυπημάτων».
 
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Αλβανών στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, επισημαίνεται το εξής: Η Αλβανία αποτελεί κρίκο του λεγόμενου βαλκανικού άξονα, της «Βόρειας οδού» απ’ όπου διέρχονται τα ναρκωτικά. Ως εκ τούτου, η γειτονική Αλβανία εκτός από παραγωγός χώρα (κυρίως ινδικής κάνναβης) αποτελεί και διαμετακομιστικό κέντρο απαγορευμένων ουσιών. «Η διακίνηση για εσωτερική κατανάλωση αναπτύσσεται από εγκληματικές ομάδες με μέλη από χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα. Επιβαρυντικό στοιχείο που ευνοεί τη διακίνηση αποτελεί ο μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών αυτών των χωρών στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα «φωτογραφίζοντας» Αλβανούς κακοποιούς. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, συνελήφθη στα ελληνοαλβανικά σύνορα Αλβανός, ο οποίος μαζί με τέσσερις ακόμα συνεργούς του προσπαθούσε να εισαγάγει, από δύσβατο σημείο, 45 κιλά ινδικής κάνναβης. Υποθέσεις σαν κι αυτή αποκαλύπτονται σχεδόν καθημερινά...
 
Ρουμάνοι
 
Πρωτοπόροι στις... υποκλοπές
 
Κατέχουν ρόλο πρωταγωνιστή σε υποθέσεις α) εμπορίας γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση και β) απάτες μέσω ΑΤΜ και πιστωτικών καρτών. Από την αρχή του έτους διαπιστώνεται συμμετοχή Ρουμάνων και στα έξι κυκλώματα σωματεμπορίας (trafficking) που εξαρθρώθηκαν στην Αττική, καθώς και στις δέκα εγκληματικές οργανώσεις που είχαν ως πεδίο δράσης τις ηλεκτρονικές απάτες. Εμπλέκονται και στα δύο στάδια της διαδικασίας, τη στρατολόγηση νεαρών γυναικών, «θυμάτων», από τη Ρουμανία και την προώθησή τους στη Ελλάδα αλλά και την εδώ σεξουαλική τους εκμετάλλευση.
 
Παρά τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση κυκλωμάτων σωματεμπορίας, η συγκεκριμένη μορφή οργανωμένου εγκλήματος καταγράφει αυξητικές τάσεις προκαλώντας ανησυχία στις διωκτικές αρχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η σχετική επισήμανση περιλαμβάνεται τόσο στην έκθεση «εκτίμησης απειλής» της Europol για το 2007, όσο και στην υπό σύνταξη έκθεση με προβλέψεις και επισημάνσεις για το 2008. Οι εγκληματικές οργανώσεις Ρουμάνων αναδεικνύονται πρωτοπόρες και στην υποκλοπή απόρρητων δεδομένων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως κωδικοί πιστωτικών καρτών και καρτών αυτόματης ανάληψης. Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία διεισδύουν σε βάσεις δεδομένων και πραγματοποιούν αναλήψεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών. Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το τρέχον έτος προκύπτει ότι στις δέκα υποθέσεις απάτης που αντιμετώπισε η υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος συμμετείχαν Ρουμάνοι κακοποιοί.
 
Βούλγαροι
 
Πλαστά χαρτιά στους λαθρομετανάστες
 
Aπό κοινού με Ρουμάνους συμμετέχουν σε οργανωμένα κυκλώματα σωματεμπορίας, ενώ σε μικρότερο βαθμό επανδρώνουν ομάδες που εισάγουν και διακινούν ναρκωτικές ουσίες. Σε αντίθεση με τους Αλβανούς έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε συνθετικά ναρκωτικά, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον εντοπισμό εργαστηρίων παρασκευής αμφεταμινών εντός της βουλγαρικής επικράτειας.
 
Υπερτερούν όμως παραδοσιακά έναντι των υπολοίπων εθνικών ομάδων στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων και την πλαστογράφηση επίσημων ταξιδιωτικών –κυρίως– εγγράφων. H παραγωγή παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων οργανώνεται σε παράνομα εργαστήρια στη Βουλγαρία, ενώ η εισαγωγή τους στη χώρα επιτυγχάνεται μέσω συνεργασίας με εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις. Από τον περασμένο Ιανουάριο εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων ήταν ως επί το πλείστον Βούλγαροι υπήκοοι. Λόγω πάντως της διάδοσης των συσκευών αναγνώρισης των πλαστών χαρτονομισμάτων, η συγκεκριμένη δραστηριότητα παρουσιάζει κάμψη. Δεν ισχύει το ίδιο για τις υποθέσεις πλαστογραφίας, δραστηριότητας «δορυφόρου» άλλων εγκλημάτων, με κύριο τη διακίνηση λαθρομετανάστών. «Το φαινόμενο εκδηλώνεται ως δευτερογενής εγκληματική δράση προκειμένου να υλοποιηθούν άλλες σοβαρότερες όπως η παράνομη μετανάστευση», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Πλαστογραφούνται κυρίως διαβατήρια, βίζες, άδειες οδήγησης και άλλα έγγραφα απαραίτητα για τη νομιμοποίηση λαθρομεταναστών.
 
Συμμετοχή Boύλγαρων διαπιστώνεται σε κυκλώματα εμπορίας βρεφών. Προωθούν ετοιμόγεννες γυναίκες σε ελληνικά νοσοκομεία για να γεννήσουν και στη συνέχεια πωλούν τα βρέφη σε άτεκνα ζευγάρια. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν όμως στην «Κ» ότι λόγω της σύμπτωσης συμφερόντων μεταξύ των φυσικών και επίδοξων γονέων, αλλά και της ιδιαιτερότητας του φαινομένου, είναι δύσκολη η πλήρης διαλεύκανση των εν λόγω υποθέσεων.
 
Τούρκοι
 
Η υπ’ αριθμ. 1 απειλή για την Ελλάδα
 
Μαζί με Ιρακινούς και Πακιστανούς ελέγχουν τα μονοπάτια των λαθρομεταναστών. Αποτελούν, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας τους, τον ισχυρότερο κρίκο στην αλυσίδα της διαδρομής από τις χώρες καταγωγής μέχρι τις χώρες προορισμού. «Eλέγχουν τα δύο σημαντικότερα περάσματα προς Ελλάδα και Ευρώπη, τον Εβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, γεγονός που τους επιτρέπει να δραστηριοποιούνται τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικής επικράτειας», αναφέρουν για το θέμα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Tα δίκτυά τους, στα οποία συμμετέχουν σύνδεσμοι από τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού των λαθρομεταναστών, περιλαμβάνουν εκτός από τους μηχανισμούς στρατολόγησης και τους μηχανισμούς νομιμοποίησης λαθρομεταναστών. H έκθεση εκτίμησης απειλής της Europol κάνει εκτενή αναφορά στα οργανωμένα κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών, την ίδια ώρα που κορυφαία στελέχη του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης χαρακτηρίζουν τη δράση τους υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τη χώρα, ενώ σε αντίστοιχες διαπιστώσεις καταλήγουν οι εθνικές εκθέσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή του έτους έχουν συλληφθεί 4.532 λαθρομετανάστες καθώς και 97 διακινητές, στην πλειονότητά τους τουρκικής υπηκοότητας.
 
Ρώσοι
 
«Ξέπλυμα» χρημάτων σε βίλες
 
Ερχονται στην Ελλάδα κυρίως για να νομιμοποιήσουν χρήματα που απέκτησαν από παράνομες δραστηριότητες στη χώρα τους ή αλλού. Eπενδύουν σε ακίνητα, αγοράζοντας πολυτελείς βίλες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα νότια προάστια. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές εμφανίζονται ως περιουσιακά στοιχεία offshore εταιρειών (προκειμένου να αποφεύγεται ο έλεγχος). Ορισμένες από τις ένοπλες δολοφονίες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, με πιο χαρακτηριστική αυτή προ μηνός σε πολυτελή κατοικία στη Γλυφάδα, αποδίδονται σε εκτέλεση συμβολαίου θανάτου της ρωσικής μαφίας. Σε μικρότερη κλίμακα, οι ρωσικές εγκληματικές ομάδες ελέγχουν παραδοσιακά το λαθρεμπόριο τσιγάρων, δραστηριότητα που όμως παρουσιάζει κάμψη.
 
Το μεγαλύτερο κύκλωμα trafficking.
 
Τη δομή και τον τρόπο δράσης των οργανωμένων κυκλωμάτων trafficking αποκάλυψε στις αρχές Ιουνίου η εξάρθρωση διεθνούς Εγκληματικής Οργάνωσης σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και η σύλληψη 73 ατόμων που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο κύκλωμα που έχει ποτέ εντοπιστεί στη χώρα. Εκτός από τον διασυνοριακό και πολυεθνικό χαρακτήρα των σύγχρονων εγκληματικών ομάδων, η υπόθεση έριξε φως στην ιεραρχία και τον τρόπο οργάνωσής τους.
 
Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν Ελληνες, Αλβανοί, Ρώσοι, Ουκρανοί, Μολδαβοί και Ρουμάνοι υπήκοοι με διακριτό ρόλο στη λειτουργία του κυκλώματος. Τη «στρατολόγηση» των θυμάτων αναλάμβαναν Ρώσοι, Ουκρανοί και Μολδαβοί σύνδεσμοι, που δραστηριοποιούνταν στις χώρες καταγωγής τους, η παράνομη ελληνοποίηση των νεαρών γυναικών με τη χορήγηση πλαστών δικαιολογητικών ήταν αρμοδιότητα Ρουμάνων, Βούλγαρων και Ελλήνων, ενώ την εγκατάσταση των γυναικών σε διαμερίσματα της Αθήνας και τη μετακίνησή τους στα ερωτικά ραντεβού αναλάμβαναν Ελληνες και Αλβανοί.
 
Tο κύκλωμα αλίευε τις νεαρές κοπέλες μέσω Διαδικτύου ή μικρών αγγελιών. Ακολούθως χρέωνε καθεμιά με 25.000 έως 30.000 ευρώ για τη μεταφορά και εγκατάστασή της στην Ελλάδα υποχρεώνοντάς την να εκδίδεται έως ότου εξοφλήσει το συγκεκριμένο ποσό. Εάν εξέφραζε την επιθυμία να φύγει, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απειλούσαν με αντίποινα τα μέλη της οικογένειάς της. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν αποδείξεις εμβασμάτων ύψους 200.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν στα κέρδη του τελευταίου διμήνου!
 
Μάχη χωρίς όρια από τη «μαφία της Πάτρας»
 
Η «μαφία της Πάτρας», το 14μελές κύκλωμα εκβιαστών, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε στις 17 του περασμένου Μάρτη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στην κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος: διάρκεια δράσης, «κάθετη» ιεραρχία, διάπραξη από τα μέλη του δύο τουλάχιστον κακουργηματικών πράξεων, όπως για παράδειγμα εκβιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών, εμπρησμοί, πρόκληση σωματικών βλαβών και ανθρωποκτονία. Eνδεικτικά, είχε τότε προκύψει από την έρευνα των διωκτικών αρχών στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφαλείας και της εισαγγελίας Αχαΐας ότι τέσσερις ξεχωριστές ομάδες αποτελούμενες συνολικά από 25 άτομα είχαν «μοιράσει» την πόλη σε ζώνες επιρροής και ελέγχου και απαιτούσαν εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων (μπαρ, νυχτερινών κέντρων κ.ο.κ.) να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 600 έως 2.000 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προέβαιναν σε ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς ακόμα και χρήση αερίων που προκαλούσαν ασφυξία! Η μεταξύ τους διαμάχη συνοδεύτηκε από συμπλοκές, απόπειρες ανθρωποκτονίας αλλά και τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους μιας εκ των συμμοριών. Στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρονταν ότι «ιδιαίτερα για την ανθρωποκτονία, η ακρίβεια του σχεδιασμού, η παρακολούθηση του θύματος, η χρήση μέσων μεταμφίεσης και ο τρόπος διαφυγής των δραστών υποδηλώνουν επαγγελματισμό και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό των οργανώσεων για απόλυτη επικράτηση».
 
Hμερομηνία :  7/10/07   
 
Copyright:  https://www.kathimerini.gr
Kλείσιμο