Ένα βίντεο με θέμα "Καπαδίστριας: ένας άνθρωπος που ήρθε για να μαρτυρήσει". Ομιλήτρια η κα Μαρία Ευθυμίου. Η κα Ευθυμίου περιγράφει τις αντιξοότητες της θητείας του και αναφέρει το γεγονός του δανεισμού της Επανάστασης του 21 από την Αγγλία το 1825 .

2021-11-18 19:57

Δήμητρα Σπανού

www.pemptousia.gr/video/kapodistrias-enas-anthropos-pou-irthe-gia-na-martirisi/

 

Αξιοσημείωτες στιγμές από την ομιλία της βρίσκω πώς είναι

1) το σημείο που αναφέρει ότι :

..." Από την Αγγλία η Ελλάδα είχε δανειστεί τρεις φορές κατά την  διάρκεια του Αγώνα "(ε ρε Κολοκοτρώνη τι κάνει η ανάγκη

και εκτός αυτού ...

¨το 1825 όταν η κατάσταση πήγαινε πάρα πολύ άσκημα με το Ιμπραήμ (από την Αίγυπτο ορμώμενον - την οποία Αίγυπτο οι Άγγλοι γνώριζαν τότε πολύ καλά)   να καίει να σκοτώνει και να ρίχνει το Μεσολόγγι  κ.λ.π. κ.λ.π.

μέσα σε αυτήν την δεινή κατάσταση του 1825, οι περισσότεροι Έλληνες αγωνιστές και πολιτικοί υπέγραψαν ένα κείμενο προς την Αγγλία, στο οποίο ζητούσαν να γίνει εκείνη η προστάτιδα δύναμη όλων των Ελλήνων και εναπέθεταν  στην Αγγλία την λειτουργία τους και την ελευθερία τους δηλαδή το Έθνος το 1825 είχε ζητήσει εγγράφως στην Αγγλία, να κάνει την Ελλάδα προτεκτοράτο (επειδη η λέξη Έθνος είναι σχετικά ασαφής, εδώ καλό θα ήταν να αναφέρονταν τα ονόματα αυτών που υπέγραψαν αυτό το κείμενο -μην έχουμε τώρα να τρίζουν  κόκκαλα των αγωνιστών του 21 και δεν είναι σωστό)

Και υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα σημεία. 

Πάντως ευχαριστούμε την κα Ευθυμίου για την ενημέρωση που μας κάνει μέσα από το διαδίκτυο!

(τα μπλε τονισμένα γράμματα είναι κποια δικά μου σχόλια, διότι μου προσπαθώ  να μην είμαι παθητική ακροάτρια -αν βέβαια δεν υπάρχει αντίρρηση..)

Δήμητρα Σπανού