Η κυματική Εξίσωση: Εξίσωση ελατηρίου, μηχανική ταλάντωση χωρίς - με τριβή και με απόσβεση. Ηλεκτρικές ταλαντώσεις LC, LCR
της Δήμητρας Σπανού Χημικού καθηγήτριας στο 1ο Γυμνάσιο Δάφνης
υπό κατασκευή
α. Εξίσωση ελατηρίου
Οι δυνάμεις στον ταλαντωτη είναι η τάση Τ = -kx (Η Δύναμη που ασκείται στο ελατήριο για να επιμηκυνθει κατά x είναι kx)
β. Εξίσωση Εκκρεμούς (αρμονικός τακαντωτής)
γ. Ηλεκτρικές ταλαντώσεις LC
Παράδειγμα το κύκλωμα RC
Κύκλωμα L C Ηλεκτρικές ταλαντώσεις
UL +Uc =0
αν q=y x=t
Η Επαγωγική τάση που προκείται UL = Εεπ = -L.dI / dt. = -Ld2q / dt 2 (dy/dx = dI / dt) Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαρέει το κύκλωμα είνα I = dq / dt
Hτάση στα άκρα του πυκνωτή είναι Uc = q/C
αντικαθιστώντας έχουμε q/C -Ld2q / dt 2 =0
2. 2ης τάξης τύπου y΄΄ + p1y΄ + poy =0
Παράδειγμα
Κύκλωμα R L C Ηλεκτρικές ταλαντώσειςUR+UL +Uc =0
αν q=y x=t
-Η Επαγωγική τάση που προκείται Εεπ = -L.dI / dt. = IR + IRE
dy/dx = .dI / dt
Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαρέει το κύκλωμα είνα I = dq / dt και
-η Τάση στα άκρα της αντίστασης είναι UR = IR= dq / dt .R
Αντικαθιστώντας έχουμε Εεπ = - L. (d )(dq / dt)/ dt --> - L. (d 2q / dt2)
-H τάση στα άκρα του πυκνωτή είναι Uc = dq / dt .R
Στο πρόβλημα, του αρμονικού ταλαντωτή με απόσβεση
Σύστημα μάζας- ελατηρίου ισχύει ο νόμος του Hooke και υπάρχει ένας γραμμικός όρος απόσβεσης. Η Δύναμη επαναφοράς του ελατηρίου είναι ανάλογη με την απομάκρυνση από την θέση ισορροπίας και η δύναμη απόσβεσης είναι ανάλογη της ταχύτητας της κίνησης dy/dx =y΄.
Fελ = -ky και Fαπόσβεσης = -αy΄
Η συνολική δύναμη είναι F = Fελ + Fαπόσβεσης --> ma = -ky -αy΄ όμως a =d2y/dt και y΄ =dy/dt και έχουμε την ΔΕ
md2y/dt2 -αdy/dt - ky =0
Στο πρόβλημα του αρμονικού ταλαντωτή καταλήγουμε στην διαφορική εξίσωση Στο πρόβλημα του αρμονικού ταλαντωτή καταλήγουμε στην διαφορική εξίσωση αν πρόκειται για συνάρτηση της μετατόπισης σε σχέση με τον χρόνο
H μετατόπιση είναι x
2ης τάξης τύπου y΄΄ + p1y΄ + poy = f(x)
Εξαρτημένη ταλάντωση
Κίνηση αρμονικού ταλαντωτή με απόσβεση που δέχεται εξωτερική διέγερση f(x)
αν x=t το f(x) είναι f(t)
δουλρ΄ύοντας ανάλογα έχουμε
md2y/dt2 -αdy/dt - ky =f(t)