Φονικοί σεισμοί στην Τουρκία Από το βίντεο στην TV, μάλλον πρόκειται για τύπο κανονικού ή ανάστροφου ρήγματος γιατί το πλήγμα ήταν σε μικρό χώρο (ένα -δύο κτίρια) και κατακόρυφα. Επόμενα βίντεο ενημερωτικότερα.

2023-02-06 13:15

Δήμητρα Σπανού

τεκτονικές πλάκες

επίκεντρο σεισμού

https://www.capital.gr/diethni/3696912/tragodia-se-tourkia-kai-suria-apo-tous-seismous-7-7-kai-7-8-rixter-xeperasan-tous-2-300-oi-nekroi?amp=true

 

σημερινό δημοσίευμα capital.gr

https://www.news247.gr/i-eyropi-glistraei-kato-apo-tin-afrikaniki-plaka.6106218.html

 

www.seismoi.gr | Σεισμική Ορολογία

Το ρήγμα αποτελεί μία διάρρηξη (σπάσιμο) στο φλοιό της Γης, κατά μήκος της οποίας μπορεί να αναγνωρισθεί κίνηση των εκατέρωθεν τεμαχών. Υπάρχουν τρία είδη ρηγμάτων: (1) κανονικά ρήγματα, (2) ανάστροφα ρήγματα και (3) ρήγματα οριζόντιας μετατόπισης. Στα κανονικά και στα ανάστροφα ρήγματα, η διάρρηξη του πετρώματος κλίνει προς τα κάτω, και το πέτρωμα μετακινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά μήκος της διάρρηξης. Στο κανονικό ρήγμα, το τέμαχος της ανώτερης πλευράς της διάρρηξης ολισθαίνει προς τα κάτω. Στο ανάστροφο ρήγμα, το πέτρωμα και στις δύο πλευρές του ρήγματος συμπιέζεται ισχυρά. Οι συμπιεστικές δυνάμεις ωθούν το πάνω τέμαχος να ολισθήσει προς τα πάνω και το κατώτερο τέμαχος ωθείται προς τα κάτω. Στο οριζόντιας μετατόπισης ρήγμα, η διάρρηξη εκτείνεται κατακόρυφα μέσα στο πέτρωμα και τα τεμάχη των πετρωμάτων κατά μήκος του ρήγματος ολισθαίνουν το ένα ως προς το άλλο οριζόντια.

Δευτέρα, 06-Φεβ-2023 07:31