Τι προηγήθηκε της φοβερής κρίσης που ζούμε. Μέρος Τέταρτο: Ο πόλεμος των αυτοκρατοριών, συνέχεια. Γαλλική Επανάσταση, Αυτοκρατορία και πόλεμοι και εξάντληση. Η Ιερή συμμαχία με κέντρο Αυστρία. Γαλλογερμανικός πόλεμος 1870 εξαντλεί Γάλλους και Γερμανούς.

2016-11-20 21:04
 

Στίχοι:  
Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική:  
Διονύσης Σαββόπουλος

(Διάλειμμα... Στείλε τον τραγουδιστή στο πόδι σου.)

Σε γιορτινό αγώνισμα παίζατε τις αμάδες
και δεν καταδεχόσασταν το κωμικό παιδί, 
μα, τώρα, στον αγώνα νικούνε οι καρβουνάδες, 
που έχουν στην μεριά τους
τον ίδιο τον ποιητή.

Ζεί τα ωραία πράγματα μ’ αίμα και με θυσίες, 
προς το συμφέρον όλων σας και το κοινό καλό.
Δε θα σας πει παινέματα, δεν ξέρει κολακείες
και για την ευτυχία σας πληρώνει τον καιρό.
 

  της Δήμητρας Σπανού

 
 
Η ΙΕΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
 Η ίδρυση της Ιεράς συμμαχία το 1815 από την Γαλλία τον Οίκο των Αμψβούργων της Αυστρίας και την ΡωσίαΑποτέλεσμα εικόνας για η ευρώπη στον Ναπολέοντα
Η Ευρώπη μετά την πτώση της σύντομης κυριαρχίας του Ναπολέοντα στην Ευρωπαική ήπειρο 
(χάρτης της Ευρώπη το 1812, την εποχή της παντοδυναμίας του Ναπολέοντα).
 
Μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα της βίαιης επέκτασης της Γαλλικής κυριαρχίας στην Ευρώπη (που έγινε μετά την μεταστροφή των ιδεών της δημοκρατίας , σε βιαιότητα και επεκτατικές πολιτικές) , οι δυνάμεις που επικρατούσαν στην Ευρωπαική ήπειρο- πλην της Αγγλίας που αν και συμμετείχε ενεργά (Ιακωβίνοι) δεν φαίνεται πουθενά στην συνέχεια- έπρεπε να κάνουν κάτι.
 Έτσι δημιούργησαν μια συμμαχία που ονόμασαν Ιερά συμμαχία. Ο στόχος της ήταν να μην συμβούν ξανά τα έκτρωπα των προηγούμενων δεκαετιών που στοίχισαν στην Ευρώπη αίμα και καταστροφές .Να έρθει σταθερότητα και ειρήνη. Βέβαια ο τρόπος  που πραγματοποίησαν αυτόν τον στόχος ήταν, η καταστολή κάθε ελευθερίας στην Ευρώπη και η κατάπνιξή όλων των κινημάτων που μπορούσαν να αναδυθούν σε εκέινη την περίοδο. Έτσι η έννοια της ιεράς Συμμαχίας δεν συνδέθηκε μόνο με την ειρήνευση στην Ευρώπη αλλά και με καταπιεστικές πολιτικές. 
Οι τρεις άνδρες που ενσάρκωναν την συμμαχία δήλωναν πως :
«σκοπός της συνθήκης αυτής ήταν η αντίδραση των Αυτοκρατόρων κατά των φιλελεύθερων τάσεων που είχαν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στην Ευρώπη μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1789» 
Όμως όπως επισημαίνεται και στην wikipedia
{..ένα από τα συνήθη λάθη των ιστορικών είναι να κρίνουν ένα γεγονός εκ του αποτελέσματος, ή εκ της έκβασής του....
είναι ένα τεράστιο λάθος, αν όχι φαντασίωση, που ενδεχομένως μπορεί και να εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα (πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική κ.λπ.).
 
Αξίζει να δούμε τους τρεις άνδρες που ενσάρκωναν τις δυνάμεις της και που είναι 

Αποτέλεσμα εικόνας για μετερνιχ

 

Ο Αντιπρόσωπος του οίκου των Αμψβούργων της Αυστρίας Μέτερνιχ, πρωθυπουργός της Αυστρίας και διαχειρστής εξωτερικών υποθέσεων. Που δυσαναχσετούσε γιατί η εκλεπτυσμένη ζωή που αγαπούσε, κατακερματιζόταν από ένα πλήθος άξεστων που δεν ήξεραν τι έκαναν. "Να τι δημιουργούν οι δημοκρατικές σας ιδέες"  είπε κάποτε σε έναν Γάλλο διπλωμάτη,¨" ....ένα Ναπολέοντα.   Δεν θα ήταν καλλίτερα αν θα μένατε στην παλαιά τάξη πραγμάτων;.." 
΄΄
Ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος της Ρωσίας ,Αποτέλεσμα εικόνας για Αυτοκράτορας Αλέξανδρος της Ρωσίας
μια αντιφατική προσωπικότητα που μέσα του υπέφερε, γυιός της Μεγάλης Αικατερίνης η οποία του πέρασε την άποψη ότι πάνω από όλα είναι το συμφέρον της Ρωσίας και μαθητής ενός Ελβετού δάσκαλου που τον ενέπνευσε με τις ιδέεες του Βολταίρου και του Ρουσώ
 

Αποτέλεσμα εικόνας για Γάλλος Ταλλεϋράνδος

 

Ο τρίτος ήταν Ο Γάλλος Ταλλευλάνδος , ένας ικανότατος άνθρωπος πρώην επίσκοπος του Ωτεν, που με εξαιρετική δεξιοτεχνία κατάφερε η χώρα του να μην ζήσει την αστάθεια και τα δεινά που εξακολουθούσαν να πλήτουν την υπόλοιπη Ευρώπη. Υποστήριξε ότι ο Γαλλικός λαός δεν έχει καμμία σχέση με τις πράξεις του Ναπολέοντα¨Δώστε στον Γαλλικό λαό μια ευκαιρία να σταθεί". Τους έπιεσε να φέρουν Βουρβώνους στην βασιλεία ώστε η χώρα να μην είναι ακέφαλη. Βέβαια αυτοί έκαναν ορισμένες άστοχες ενέργειες και καιαπομακρύνθηκαν 15 χρόνια μετά.
 
 
Που  πηγαίνει η μεταναπολεόντια  Ευρώπη των Μεγάλων Δυνάμεων και της παρασκηνιακής Αγγλίας;
Η Ευρώπη των καταπιεστικών καθεστώτων ,των σπιούνων της Αστυνομίας και Ίνσουίτικης Εκπαίδευσης της νεολαίας ;
 
 
 
Το συνέδριο  της Βιέννης 1814-15 μ.Χ.
Πάντως στις αρχές του 19ου αιώνα γίνοται στην Βιέννη ένα μεγάλο Συνέδριο που θεωρείται ότι ο στόχος του ήταν η διαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους. Στο Συνέδριο της Βιέννης συμμετείχαν συμμετείχαν, η Αγγλία, η Πρωσία, η Αυστρία, η Ρωσία αλλά και η ηττημένη Γαλλία
 Τώρα κάποιος ποιο υποψιασμένος μπορεί να αναρρωτηθεί 
Μήπως  οι μεγάλες Δυνάμεις "έχαν βάλει πλώρη" να  ξεκοκκαλίσει ανενόχλητα τον "Μεγάλο Ασθενή"* που οι ίδιοι παλιότερα βοήθησαν για να ανέβει; (την Οθωμανική Αυτοκρατορία εννοώ)
 
Ή μήπως η ουρά της Ιερής Συμμαχίας φτάνει πλύ μακρυά ώστε να μην την βλέπουμε; Ας πούμε στην  άλλη άκρη του Ατλαντικού ή ακόμα χειρότερα σε ανάγκες των Αλταικών υψίπεδων και σε αστραφτερές φιλοδοξίες του πολιτισμού του κίτρινου ποταμού;;
 
Η Ιερή Συμμαχία ξεκίνησε με ενέργειες του Τσάρου Αλέξανδρου, που εκείνη την εποχή επιρρεάζοντας από την βαρώνη Φον Κρύντενερ με μυστήριο παρελθόν που ασχολούνταν με μυστικισμό και θρησκεία. 
Υπογράφηκε σαν ένα χαρτί με θρησκευτικές προεκτάσεις  το 1815 από:
 τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας που δεν κατάλαβε ακριβώς το θέμα.
 από Βουβρώνους της Γαλλίας  γιατί χρειάζονταν την φιλία και την συμμαχία όλων των εχθρών του Ναπολέοντα.
από τον βασιλιά της Πρωσσσίας  γιατί ήλπιζε ότι θα κέρδιζε τον Αλέξανδρο.
 Δεν υπέγραψαν 
η Αγγλία γιατί θεώρησε το ζήτημα αστείο
ο  Πάπας γιατί δεν ήθελε να έχει σχέσεις με την Ορθόδοξη εκκλησία
 και ο Σουλτάνος γιατί δεν τον πληροφόρησαν πως έγινε κάτι τέτοιο 
Η ιστορία αυτή δεν θα είχε όμως μεγάλη σημασία αν πίσω από το χαρτί αυτό δεν υπήρχαν τα στρατεύματα του Μέτερνιχ
 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Τι έκανε η Ιερά Συμμαχία για να μπορέσει η Ευρώπη να "απολαύσει το αγαθό της Ειρήνης";

 Καταπίεση των ανθρώπων αστυνομικά και τυρανικά καθεστώτα επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκες διακυβέρνησης.

Γαλλία: Οι Βουρβώνοι διακυβερνούν το ίδιο σκληρα και υπεροπτικά όσο και οι βασιλιάδες πριν την επικράτηση του Ναπολέοντα

Ολλανδία: Η ολλανδία από ολλανδική Δημοκρατία μετατρέπεται σε βασίλειο.
Βέλγιο: Πρώην Ισπανική κτήση περν'αει στην επικρ'ατεια των Αψβούργων (Αυστρία)
Πολωνία: Ενώ είχαν ελπίδες από την ειρήνη της Ιεράς Συμμαχίας καταλήγουν  να γίνει η χώρα ένα μισοανεξάρτητο τμήμα της Ρωσίας με την γενική δυσαρέσκεια των Πολωνών
Δανία : Πιστή στην παλιά της συμμαχία με τις δυνάμεις του Ναπολέοντα, τιμωρείται σκληρά από τους Άγγλους. Ο Αγγλικός στόλος απροειδοποίητα βομβαρδίζει το λιμάνι της Κοπενχάγης και καταστρέφει τον Δανικό στόλο.
Της αφαιρούν την Νορβηγία που είχαν ενωθεί με συνθήκη και την δωρίζουν στην Σουηδία που είχε συναινέσει.
Σουηδία : Ανεβαίνει στον θρόνο ένας Γάλλος στρατηγός ο Μπερναντότ(; ;!!) μετά τον θάνατο και του τελευταίου βασιλιά από τον οίκο Χολσταιν -Γκοτόρπ που δεν άφησε απογόνους. Με την Νορβηγία δημιουργεί το Σκανδιναυικό κράτος που χωρίζεται πάλι το 1905
Ιταλία: Κατακερματισμένη σε κρατίδια βασίλια, πριγκιπάτα, δουκάτα δημοκρατίες και το παππικό κράτος. Μετά το συνέδριο της Βιένης απλά οι δημοκρατίες μετετράπηκαν σε πριγκιπάτα που μοιράστηκαν σε διάφορα μέλη της οικογένειας των Αψβούργων.
Ισπανία: Ταλαιπωρημένη γιατί είχε δώσει αίμα για εθνικιστική εξέγερση κατά του Ναπολέοντα, τιμωρήθηκε με την επιστροφή του διεφθαρμένου βασιλέα Φερδινάρδο τον 7ο που ξεκίνησε την επιστροφή του με την επανασύσταση της Ιεράς Εξέτασης και του θαλάμου των βασανιστηρίων.

Πορτογαλία: Από το 1807 χωρίς βασιλιά.μετά το 1815 είναι ένα είδος Βρεταννικής επαρχίας και το 1889 ανακυρήσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία
Η Γερμανία είχε χειρότερη τύχη. Μετά τον τριακονταετή πόλεμο ήταν κι αυτή κατακερματισμένη σε μικρά κρατίδια, δυο βασίλεια, πολλά δουκάτα, πριγκιπάτα, βαρωνείες, εκλεκτοράτα ελεύθερες πόλεις και χωριά που τα κυβερνουσε ένα παράξενο πλήθος από δυνάστες.  Ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας, επιχειρεί να αλλάξει την κατάσταση, και να ενώσει την Γερμανία, αλλά το έργο του σταμάτησε κάποια χρόνια μετα τον θάνατό του. Ιδρύθηκε μια καινούργια Γερμανική Ομοσπονδία 38 ανεξάρτητων κρατών! Που μπήκε κάτω από την αρχηγία  του βασιλιά της Αυστρίας! όλα πολύ ταπεινωτικά για έναν λαό που προσπάθησε για την εθνική ιδέα και βρέθηκε στην Αυστρία που πήρε τον ρόλο του πιο τέλειο αστυνομοκρατικό καθεστώτος της Ευρώπης που εγκαθιδρύθηκε στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας. (Μακρυά από μας!)
Συνολικά στις γερμανόφωνες χώρες υπάρχουν 5 βασίλεια.
Στην Ρωσία οταν  Αλέξανδρος "ξύπνησε" από τον λήθαργο που τον οδήγησε η πίστη του στην Ιερότητα της συμμαχίας , παρατήρησε πως η χώρα του μετατρέπονταν σε "χώρα οργανωμένων στρατοπέδων"
 
Από αυτό το ασφυκτικό κλίμα λογικό είναι να περιμένει κανείς να εκδηλωθούν διάφορα επαναστατικά κινήματα που να προσπαθήσουν την καλύτερη διακυβέρνηση
Όμως όχι και  στην Αϊτή!
και από μαύρους Αϊτινούς εκεί!. Η εξέλιξη είναι η εξής: Από την επιρροή της Γαλλικής Επανάστασης (που θυμόμαστε πως ξεκίνησε), τους  έδωσαν το 1971 προνόμια και δημοκρατικά δικαιώματα ίδια με τους λευκούς. Έπειτα όμως  το μετάνιωσαν και τους τα πήραν πίσω, οπότε ξέσπασε εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα! Τι να πει κανείς !
Πάντως η ανεξαρτησία κερδίθηκε και ιδρύθηκε δημοκρατία. Και υπήρχαν λόγοι που κερδίθηκε. Σε αυτήν την δημοκρατία στηρίχθηκε ο Σιμόν Μπολιβάρ της Βενεζουέλας για να προωθήση την Επανάσταση στην χώρα του . Η επανάσταση  εξαπλώθηκε σε όλη την Νότια Αμερική και η Ισπανία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ικανή να καταστείλει την επανάσταση χωρίς βοήθεια. Και ζήτησε βοήθεια από την ιερά Συμμαχία . Το έμαθε η Αγγλία αυτό, δυσανασχέτησε και δήλωσε μυστικά ότι αποδοκιμάζει  την πολιτική της Ιεράς Συμμαχίας  
Το παίρνει και η Αμερική. Δια του προέδρου Μονρόε 2 Δεκεμβρίου 1823 δηλώνουν πως το" θεωρούν  σαν προσπάθεια των Δυτικών Δυνάμεων να εξαπλωθούν στο Δυτικό ημισφαίριο κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλειά των Ηνωμένων Πολιτειών"
Τέσσερες βδομάδες αργότερα το κείμενο δημοσιεύεται στις εφημερίδες της Αγγλίας . Είναι γνωστό σαν Δόγμα Μονρόε
 
Με την ευκαιρία να θυμιθούμε πως,  αντίστοιχη κίνηση έγινε το 1947 με το Δόγμα Τρούμαν που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για εξωτερικές παρεμβάσεις σε δικές μας περιοχές, με αφορμές που μπορεί να είναι και προσεκτικά σκηνοθετημένες.
 
Συνεχίζοντας, η Ιερά Συμμαχία μπαίνει σε δίλημμα, τελικά δεν επεμβαίνει και έτσι,το Μεξικό και η Νότια Αμερική κερδίζουν την ανεξαρτησία τους.
 
  Στην Ανατολή κάτο από τον Τουρκικό ζυγό ζουν Σλαύοι και Έλληνες. Οι Έλληνες από 2000 χρόνια σηκώνουν το βάρος πολλών κατακτητών, Ρωμαίων,  Βενετών , Τούρκων.  Στο συνέδριο της Βιένης δεν ενδιαφέρθηκαν για την Ελλάδα γιατί στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την σταθερότητα θέλησαν να αφήσουν όλους τους μονάρχες στις θέσεις τους
 
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1820
 
Οι καρβουνιάρηδες
Ο Μέτερνιχ όμως δεν έμμελε να μείνει ήσυχος με την συνετή απόφαση που πήρε να μην στηρίξει τους Ισπανούς και τις αποικίες τους στην Νότια Αμερική  προκειμένου να συγκρουστεί με την Αμερική  (και την Αγγλία που την στήριξε μετά το Δόγμα Μονρόε)
Εκείνη την περίοδο είχε να αντιμετωπίσει και άλλα επαναστατικά κινήματα στον Ευρωπαικό χώρο. 
Στην Ισπανία για παράδειγμα υπήρξαν αναταραχές  και έστειλε Γαλλικά στρατεύματα για να τις καταπνίξουν 
Στην Ιταλία προηγουμένως  υπήρξαν ταραχές και  έστειλε τα Αυστριακά στρατεύματα. 
Στην Ιταλία συγκεκριμένα υπήρχε η μυστική οργάνωση των Καρβουνιαραίων που προπαγάνδιζαν για ενωμένη Ιταλία και ξεσήκωναν τον λαό εναντίον του βασιλιά.
Οι Καρμπονάριοι  ήταν μυστικές οργανώσεις - εταιρείες που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα στην Ιταλία με πατριωτικούς και φιλοδημοκρατικούς σκοπούς που  επηρρεάζουν πολλές άλλες επαναστατικές ομάδες σε Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία 
από την Wikipedia (https://el.wikipedia.org/wiki/Καρμπονάροι)
 
Οι Καρμπονάροι σημάδεψαν μια ολόκληρη επαναστατική εποχή και μέλη τους πήραν μέρος σε σημαντικότατα γεγονότα, όπως την ιταλική επανένωση (το λεγόμενο Ριζορτζιμέντο), την επανάσταση του 1820 στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας (βλ. το φιλέλληνα Σανταρόζα). Κυριάρχησαν στα νότια της Ιταλίας, την ώρα που στα βόρεια υπήρχαν οι οργανώσεις Αντέλφια (Adelfia, από την ελληνική λέξη αδέλφια) και Φιλαντέλφια (Filadelfia, από την ελληνική λέξη φιλαδέλφια).
Βέβαια  δεν είναι εδώ φανερή η προέλευσή τους (όπως στους Ιακωβίνους για τους οποίους είναι γνωστή η Αγγλική προέλευση),) όμως 
 είχαν σχέσεις με την Φιλική Εταιρεία επίσης. Τα μέλη της 
 Αθανάσιος Τσακάλωφ: Ηπειρώτης, γεννημένος στα Ιωάννινα το 1790
Νικόλαος Σκουφάς : Γεννήθηκε το 1779 και καταγόταν από τοΚομπότι της Άρτας
Εμμανουήλ Ξάνθος: Γεννήθηκε στην Πατμο το 1772
 
Μήπως ο Διονύσης σαββόπουλος μιλάει για τους ίδιους Καρβουνάδες
 

Στίχοι:  
Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική:  
Διονύσης Σαββόπουλος

(Διάλειμμα... Στείλε τον τραγουδιστή στο πόδι σου.)

Σε γιορτινό αγώνισμα παίζατε τις αμάδες
και δεν καταδεχόσασταν το κωμικό παιδί, 
μα, τώρα, στον αγώνα νικούνε οι καρβουνάδες, 
που έχουν στην μεριά τους
τον ίδιο τον ποιητή.

Ζεί τα ωραία πράγματα μ’ αίμα και με θυσίες, 
προς το συμφέρον όλων σας και το κοινό καλό.
Δε θα σας πει παινέματα, δεν ξέρει κολακείες
και για την ευτυχία σας πληρώνει τον καιρό.
 
 
ΕΛΛΑΔΑ 1821 : Η Επανάσταση που πέτυχε!
Η Φιλική Εταιρεία έβαλε τις βάσεις για την  Ελληνική Επανάσταση του 1921 που ήταν η μοναδική που έφερε αποτελέσματα πέρα από κάθε φανερή πρόβλεψη.
Προηγουμένως όμως να δούμε δυο άλλες Επαναστάσεις σε κοντινες χρονικές περιόδους και περιοχές που δεν ευδοκίμησαν
 
Οι  Σλαύοι που επιχειρούν  επαναστάσεις που καταλήγει σε αποτυχία. (Καραγιώργης  Σέρβος 1804)
Στην Μολβαυία μια χώρα που είχε μείνει ανεξάρτητη (περίεργο αυτό) κοντά  στην σημερινή Ρουμανία ένας Έλληνας νεαρός πρίγκιπας, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ξεκίνησε Επανάσταση εναντίον των Τούρκων. Έπεισε πολλούς πως είχε την στήριξη του Τσάρου αλλά ο Αλέξανδρος αρνήθηκε κάθε βοήθεια ακολουθώντας τις απόψεις του Αυστριακού πρωθυπουργού Μέτερνιχ που δεν επιθυμεί να ανατραπεί η τάξη των πραγμάτων. Ο Υψηλάντης νικήθηκε και αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στην Αυστρία   όπου φυλακίστηκε.
Η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κατοχή και υπήρχαν Τουρκικές φρουρές 
Το 1821 ξεκινάει η Επανάσταση στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ασκούσε κυριαρχία η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι τοπικοί διαχειριστές στις επαρχίες είχαν στρατιωτικές φρουρές και εισέπραταν φόρους ενώ τα βουνά ήταν άθικτα Στην κύρηξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας , ο Σουλτάνος απαντά με το κρέμασμα του πατριάρχη. Γίνονται σφαγιάσεις Τούρκων στην Τρίπολη (Τριπολιτσιά) και ο σουλτάνος ανταπαντά με την ολοσχερή καταστροφή της Χίου 25000 νεκροί και 45000 πουλήθηκαν σκλάβοι.
 
 Έτσι άδειασε ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου από τον ιθαγενή Ελληνικό πληθυσμό... 
 
Οι Έλληνες ζητάνε βοήθεια στις Ευρωπαικές αυλές (όπως ήταν αναμενώμενο)
Και τους την αρνούνται για να μην διασαλευθούν οι συνθήκες και η επικρατούσα ειρήνη (όπως ήταν αναμενώμενο). 
Και τους απομονώνουν.
Επιπλέον Ο Σουλτάνος ζητάει την επέμβαση του Αιγυπτιακού στρατού που απέπλευσε προς τον Μοριά με αρκετούς Ευρωπαίους τεχνικούς και συμβούλους στις τάξεις του.
Κι ενώ η Επανάσταση φαινόταν χαμένη
Έρχεται όμως ο από "μηχανής θεός" που δεν ήταν άλλος από την Αγγλία. 
Το βιβλίο Η ιστορία της Ανθρωπότητας του Van Loon εξηγεί το γεγονός σαν την επιβολή της θέλησης του μέσου Εγγλέζου που "υπακούει στους νόμους και στηρίζει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων"
Δεν αναφέρει όμως πως ο μέσος Εγγλέζος έπεισε την κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα εκεί που η Ιερά Συμμαχία είχε αρνηθεί να βοηθήσει και είχε κλείσει και τα σύνορα!
Πιθανόν να υπάρχουν κάποια ιστορικά κενά στο σημείο αυτό.
Πάντως πρωθυπουργός της Αγγλίας έγινε το 1824 ο Γεώργιος Κάνιγκ που ήταν αυτός που ανέτρεψε τα σχέδια της ιεράς συμμαχίας στην Νότια Αμερική
Ακόμη στην Ελλάδα φουντώνει το ρεύμα του φιλελληνισμού. Καταφθάνει με το γιωτ του στο Πολύπαθο πολιορκούμενο Μεσσολόγγι ο Φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρωνας και με τους φλογερούς στοίχους τους ξεσηκώνει ολόκληρη  την Ευρώπη. Στο παιγνίδι μπαίνει και ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ που είναι γνωστός  και ο ήρωας της Αμερικάνικης Επανάστασης . Και ο  Γεώργιος Κάνιγκ και ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ αναγάφονται στους διακεκριμένους τέκτονες.
Το χρονικό της συγκρουσης των συμφερόντων τριών κέντρων: ΄Χώρες της Δυτικής Ευρώπης - Οθωμανική Αυτοκρατορία - Ρωσσία
Στην Μεσόγειο βρίσκονταν  ο Αγγλικός και ο Ρωσικός στόλος. Τους ακολούθησε και ο Γαλλικός που είχε την εμπειρία της Ανατολικής Μεσογείου από τις σταυροφορίες και έτσι στις 20 Οκτωβρίου 1927 κτύπησαν τον Τουρκικό στόλο στον κόλπο του Ναυαρίνου και στα 1829 η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος.
 
Στην συνέχεια γίνονται και άλλες εξεγέρσεις σε Γαλλία , όπου διώχνουν τους Βουβρώνους (παλιοί βασιλιάδες), στο Βέλγιο που ανακυρήσσεται σε ανεξάρτητο κράτος και ανεβάζει βασιλιά τον θείο της Βασσίλισσας της Αγγλίας Λεοπόλδο του Κοβούργου. 
Στην Πολωνία ξεσπά επανάσταση εναντίον των Ρώσων, οι Ρώσοι τους αντιμετωπίζουν και εκδιώκονται πρόσφυγες στην Δυτική Ευρώπη, στην Γαλλία ξεσπούν πάλι ταραχές,  ταραχές ξεσπούν και στην Βιένη όπου ο Αυτοκράτορας αναγκάζεται να δώσει  Σύνταγμα.
 Κι έτσι προχώρησε και στο δεύτερο μισό του ο 19ος αιώνας με τους λαούς να βρίσκονται σε διαρκή πίεση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πράγμα που έδινε την ευκαιρία στους άρχοντες να διασφαλίζουν την εξουσία τους που πάντα κινδυνεύει όταν ο κόσμος αναβαθμίζει την ζωή του και προχωράει σε νέες πιο εξελιγμένες καταστάσεις. 
                     Αποτέλεσμα εικόνας για χαρτης Ευρώπης τον 19ο αιωνα
Δήμητρα Σπανού
  
 
ΠΗΓΕΣ
Η ιστορία της Ανθρωπότητας H. W. Van Loon
 
https://el.wikipedia.org/wiki/Αργοναυτική_εκστρατεία
https://el.wikipedia.org/wiki/Τρωικός_πόλεμος
https://el.wikipedia.org/wiki/Ιερά_Συμμαχία
https://el.wikipedia.org/wiki/Δόγμα_Τρούμαν
https://el.wikipedia.org/wiki/Καρμπονάροι
https://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=7923
 https://el.wikipedia.org/wiki/Οθωμανική_περίοδος_στην_Ελλάδα
Η κόρη του Νείλου Ζιλμπερ Σινούε
https://www.grandlodge.gr/diakekrimenoi-tektones-w-89005.html