Η Ιστορία των Φυσικών Επιστημών. Μέρος Ενατο: Οι φυσικές επιστήμες το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα 2. Η γενετική μηχανική
της Δήμητρας Σπανού καθηγήτριας Χημικού και μητέρας παιδιών
υπό κατασκευή
στην (Η)Ρηνα
Ανατροπές στην καρδιά του σκοταδιού
Στην καρδιά μου , στην δικιά σου καρδιά.
Αναλαμπές που ξεφτιλίζονται
για να έρθουν πάλι σαν κεραυνοί και σαν ηλιόλουστα
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Μια φορά κι έναν καιρό στά τέλη του εικοστού αιώνα ...
Παρεμβάσεις στις διαδικασίες της ζωής γινόταν ήδη από τα πρώιμα χρόνια της δημιουργίας ανθρώπινου πολιτισμού (καλλιέργιες φυτών και βελτιώσεις των ποικιλιών, εξημέρωση κάποιων ζώων και μέσα από αυτό δημιουργία νέων ειδών.
Στο δεύτερο όμως μισό του εικοστού αιώνα, οι άνθρωποι αποκρυπογράφησαν το γενετικό υλικό -πολύτιμο προιόν 3.500.000.000 χρόνων εξέλιξης της ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, και θεώρησαν καλό να αναλάβουν αυτοί την διαχείρισή του. Τότε τα πράγματα έγιναν πολύ σοβαρά.
Για την παρέμβαση στο ανθρώπινο γενετικό υλικό ,στο τελευταίο τέταρτο της τρίτης χιλιετίας, δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις από τους υπεύθυνους ( όπως πάντα για μια μικρή μειοψηφία που λαμβάνει αποφάσεις) που φάνηκαν πειστικές . Μίλησαν για καταπολέμηση ασθενειών, της πείνας της μόλυνσης περιβάλλοντος την γονιμότητα την αποβολή ή πρόωρο τοκετό σε εγκύους κ.α.)
Όταν πέρασαν στον έλεγχο της σύλληψης και της κύησης και γέμισαν τον κόσμο με παιδιά του σωλήνα (που πολλά ζουν κάτω από αδιαφανείς συνθήκες ώστε τελικά να μην ελέγχεται η παραγωγή τους), δεν υπήρχε καν επαρκής νομοθεσία για την εκμετάλλευση , εμπορία και συνθήκες διαβίωσης αυτών των παιδιών. Ο εικοστός αιώνας είχε τότε τόσα πολλά προβλήματα (σχεδόν ψυχοραγούσε) που ούτε καν τα πρόσεξε . Ούτε και το κλάμα τους...
Παλιά τα παιδιά δεν τα έφερνε ο πελαργός . Και είχαν έναν πατέρα και μια μαμά (εκτός εξαιρέσεων)
Έρχονταν στον κόσμο και μεγάλωναν με πολύ μεγάλη προσπάθεια των γονιών τους και η κοινωνία προστάτευε την ανθρώπινη ζωή σαν την υπέρτατη αξία
Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί σε ποιον ανήκουν;;
Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, μερικοί άνθρωποι έλεγχαν το μέλλον άλλων ανθρώπων. Τώρα αρχίζουμε να διακρίνουμε τον απόλυτο τρόπο άσκησης της εξουσίας: Την ικανότητα να ελέγχει κανείς, στο πιο θεμελιακό επίπεδο, τις μέλλουσες ζωές των αγέννητων γενεών, κατασκευάζοντας εκ των προτέρων τις διαδικασίες της βιολογικής τους ζωήςκάνοντάς ες εν μέρει ομήρους των δικών τους , αρχιτεκτονικά σχεδιασμένων, γενετικών σχεδιαγραμμάτων. (απόσπασμα από το βιβλίο Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του Jeremy Rifkin
Από τα πρώτα ακόμα χρόνια της προσπάθειας ανασυνδυασμού της ζωντανής ύλης προέκυψε μεγάλο φιλοσοφικό κοινωνικό, νομικό και επιχειρηματικό -οικονομικό ενδιαφέρον και αντιδικίες.
Οι πολυεθνικές των δυνατών χωρών του βορρά εντοπίζουν, επιθυμητό γενετικό υλικό, το τροποποιούν και επιδιώκουν να το πατεντάρουν, ώστε να έχουν την αποκλειστική του οικονομική εκμετάλλευση. Οι φτωχές χώρες του Νότου επιμένουν πως τα βιολογικά κοινά αγαθα και οι γενετικοί πόροι αποτελούν μέρος της εθνικής τους κληρονομιάς και πρέπει να αποζημιώνονται . Αυτό το σοβαρό θέμα της πατεντας και της ευρεσιτεχνίας γενετικού υλικού, έκανε αρκετά χρόνια να περάσει δια μέσου νομικών ηθικών και πολιτισμικών απαγορεύσεων. Τελικά όμως το 1971 έγινε η πρώτη ιδιωτικοπόιηση γενετικών αγαθών του πλανήτη, όταν ο Ινδός Τσακραμπάντι υπάλληλος της General Electric πέτυχε να κατοχυρώσει μια πατέντα, ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού, που σχεδιάστηκε για να καταναλώνει πετρέλαιο που προκαλεί ρύπανση. Αρχικά η αίτησή του απορρίφθηκε, με την λογική ότι δεν δίνονται διπλώματα ευρεσιτεχνίας,για ζώντες οργανισμούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις για μη αμφιγονικά παραγόμενα φυτά.
Οι ενδιαφερόμενοι προσέβαλαν την απόφαση αυτή στα δικαστήρια και το 1980 κέρδισαν με μικρή μειοψηφία.
Την πράξη αυτή του Δικαστηρίου με την ιστορική απόφαση που άνοιγε παράθυρο για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση γενετικών κοινών αγαθών, ακολούθησε μια έντονη τάση της αγοράς να "αναβαθμιστεί" και να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο πλέον βιομηχανικό μοντέλο με την εμπορευματοποίηση της βιολογικής μηχανικής που έδειχνε προοπτικές για τεράστια και πάσης φύσεως οφέλη.
Λίγους μήνες αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάριτους όρους εμπορευματοποίησης Εμβίων όντων και υπήρξε άμεσα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον . Εξ ίσου συγκλονιστικά ήταν και οι μακάβριες προοπτικές που κυοφορούσε.
Τα μεγάλα κέρδη σύντομα κατέρριψαν όποιους νομικούς φραγμούς είχαν μπει με μια απόφαση της PTO (Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών σημάτων των ΗΠΑ) για ολοκληρωτική εμπορική "περίφραξη" του γονιδιακού αποθέματος του κόσμου!!!
Κάποιες Εταιρείες που εμπορεύονται σήμερα γενετικό υλικό και Έμβια Όντα
Στην Ελλάδα η EuroGenetica S.A. ιδρύθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και λειτουργεί ως ιδιωτική μονάδα ανάλυσης γενετικού υλικού
Άνθρωπος : Αυτός που έχει όψη
- Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, στην οποία συγκλίνουν τα πορίσματα της ιστορικής γλωσσολογίας, η αρχαία λέξηἄνθρωπος απαντά ήδη με τον μυκηναϊκό τύπο a-to-ro-qo, παρουσιάζοντας παραγωγικό επίθημα το οποίο εμφανίζουν λέξεις που προέρχονται από το αρχ. ὄψ «πρόσωπο».
Από την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έως την αναπαραγωγή ανθρώπων
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΌΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ "ΜΗΤΕΡΑ"
www.ivf-mitera.gr/articlefiles/2005_LAW.pdf
ΑΡΘΡΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ"
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=146747
Ανθρώπινα Εμβρυα στην μήτρα μητέρας το πρώτο και σε δοκιμαστικό σωλήνα το δεύτερο
Η πραγματικά εξελιγμένη τεχνολογία δεν είναι στην δεύτερη τεχνητή κύηση,μέσα στην θερμοκυτίδα. Είναι στην πρώτη φωτογραφία , μέσα σε μια μήτρα μητέρας, όπως εξελίχθηκε από την φύση μέσα σε 3.5 δικεκατομύρια χρόνια της ζωής στην Γη.
Η ζωή στις δυο περιπτώσεις ξεκινάει με όρους πολύ διαφορετικούς
ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Οπως κάθε οργανισμός έτσι κι ο ανθρώπινος αποτελείται από κύτταρα. Τα κύτταρα διακρίνονται σε σωματικά και γενετικά. Η διαφορά τους είναι πως τα σωματικά είναι
διπλοειδή (έχουν δηλαδή αντικριστά διαφορετικά γονίδια που ελέγχουν όμως τις ίδιες ιδιότητες) ενώ τα γενετικά είναι απλοειδή έχουν μια φορά τα γονίδια. Όμως για να ξεκινήσει η ζωή και η αρχή ενός νέου οργανισμού, πρέπει δυο απλοειδή ένα από κάθε φύλο να συντηχθούν και να έρθουν κοντά οι αντίστοιχες περιοχές γονιδίων. Έτσι δημιουργείται το πρώτο σωματικό κύτταρο (ζυγωτό), που είναι η αρχή ενός νέου οργανισμού και είναι βλαστοκύτταρο, ένα κύτταρο δηλαδή που μπορεί στην πορεία να μετεξελιχθεί και να δώσει άλλα διαφοροποιημένα κύτταρα για τον νέο οργανισμό που γεννιέται
Παίζοντας με τα βλαστοκύτταρα
αφαιρώντας και προσθέτοντας πυρήνες ή ελέγχοντας τις διαιρέσεις, ή ότι άλλο, δημιουργούνται οι κλώνοι δηλαδοί οι οργανισμοί που έχουν ακριβώς ίδιο γονιδιακό υλικό, που στην φύση οι πιθανότητες να συμβεί τείνουν στις μηδενικές
Σε αντίθεση η εξωσωματική γονιμοποίηση δημιουργεί (όπως και η φύση) άτομα μοναδικού γονιδιακού υλικού.
Παρακάμπτεται όμως ένα μεγάλο τμήμα της γέννησης ενός φυσικού οργανισμού, που είναι η συνεύρεση των δύο ατόμων άνδρα και γυναίκας που θα συνεισφέρουν ο καθένας, το μισό από το γενετικό υλικό. Που βέβαια συνοδεύεται από μηχανισμούς επιλογής και ελέγχου που έχει δημιουργήσει η ζωή στα δισεκαττομύρια χρόνια που εξελίσσεται σε αυτόν τον πλανήτη.
www.gonimotita.org/η-γυναίκα-επιλέγει-το-σπέρμα
Για την έλευση ενός νέου οργανισμού στην ζωή που ξεκινά πολύ πριν δημιουργηθεί το ζυγωτό, , συμετέχουν λειτουργικά συστήματα όπως το νευρικό και το ενδοκρινικό που ξεκινούν αυτά την δημιουργία ενός νέου οργανισμού με ανάλογα ερεθίσματα, εκκρίσεις και ανταπόκριση του νευρικού συστήματος.
Κυρίως όμως διαγράφεται η σημαντικότατη, από κάθε άποψη ενδομήτρια ζωή, και την μετέπειτα αρχική είσοδο του νέου ανθρώπου στην ζωή που ξεκινάει με την τροφη που είναι το γάλα ης μητέρας του.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ "ΘΑΥΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΤΟΥ ΧΑΞΛΕΥ ( ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΕΙΔΗΣΗ ΑΚΟΜΑ)
Βέβαια
Ο Ρόµπερτ Εντουαρντς, πατέρας της τεχνητής γονιμοποίησης βραβεύθηκε με βραβείο Νομπελ Ιατρικής 2010
Γιατί κατάφερε με την συνεργασία του γυναικολόγου Πάτρικ Στέπτοου να πάρει κατάληλα ωάρια από τις ωοθήκες με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης και να δώσει κανονικά έμβρυα το 1978.
Η λαπαροσκόπηση επέτρεπε την επισκόπηση των ωοθηκών μέσα από ένα ειδικό εργαλείο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήθηκε και για την αφαίρεση ωαρίων από τις ωοθήκες. Ο Έντουαρτς τοποθέτησε τα ωάρια σε δοκιμαστικό σωλήνα και πρόσθεσε σπέρμα.
Αργότερα έγινε ακόμα πιο απλό καθώς
Επιπρόσθετα, ώριμα ωάρια προς εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούν να ταυτοποιηθούν υπερηχογραφικά και να ληφθούν με μία λεπτή σύριγγα, καθώς δεν απαιτείται πλέον λαπαροσκόπηση. kiveli.gr/πηρε-νομπελ-ιατρικησ/
Από την συλλογή γονιδιακού υλικού από τις γενετικές εταιρείες (παρά τις διαμαρτυρίες των φτωχών χωρών του τρίτου κόσμου) και το πατεντάρισμα της επεξεργασίας του,
έως την τεχνητή παραγωγή ανθρώπων με γενετικό υλικό , που συνήθως είναι προιόν αδιαφανών ή παράνομων συνθηκών απόκτησης.
Ακόμα μεγαλύτερη αδιαφάνεια για το νομικό καθεστώς της ύπαρξης των ανθρώπων αυτών και τα δικαιώματά τους (πόσο μάλλον των απογόνων τους...)
Και επειδή ο χορός καλά κρατεί , τα δικαιώματα των εταιρειών για εκμετάλλευση των "προιόντων" τους , τα παίρνουν πια όλα μέσα.
Όλα που στις τελευταίες δεκαετίες έχουν έρθει σ' αυτήν τη ζωή είτε με φυσικό ή με υποβοηθούμενο τρόπο ,φυτά , ζώα ή άνθρωποι.
Δήμητρα Σπανού