Κίτρινοι δρόμοι
της Δήμητρας Σπανού
Cherche le méchant
Από το 1000μΧ. ήδη πολλές φυλές από την Ανατολική Ασία είχαν εκδράμει προς την Ευρώπη Ποτέ όμως το προσωπό τους δεν είχε φτάσει σε σημείο να σκιάζει σχεδόν τα χαρακτηριστικά και τον χαρακτήρα των λαών της όσο στις μέρες μας.
Οι Μογγόλοι εισέβαλαν στην Κίνα από βορρά τον 13ο αιώνα. Έκτοτε εμφανίζονται στην Κίνα με
αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης,
αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφομοιώθηκαν από τον κινέζικο πολιτισμό των Χαν
και τα ίχνη τους χάνονται.
Είναι όμως έτσι ;
ιδέ
Μα που πήγαν όλοι αυτοί οι Μογγόλοι ;
Η Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας ή Αυτοκρατορία των Μουγκάλ (περσικά: گورکانیان, Gūrkāniyān, ουρντού: مغلیہ سلطنت , Moghly-e Soltanat, αγγλικά: Mughal Empire) ήταν αυτοκρατορική δύναμη στην ινδική υποήπειρο, από το 1526 έως το 1857 (τα τελευταία 100 χρόνια, υπό αγγλική στην ουσία κηδεμονία). Οι Μογγόλοι αυτοκράτορες της Ινδίας ήταν μουσουλμάνοι και απευθείας απόγονοι τόσο του Τζένγκις Χαν (από το γιο του, Τσαγκατάι Χαν), όσο και του Ταμερλάνου. Στην ακμή τους, στα τέλη του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα, κυβερνούσαν το μεγαλύτερο τμήμα της ινδικής χερσονήσου, από τη Βενγκάλη στα ανατολικά μέχρι το Βαλουχιστάν στα δυτικά, το Κασμίρ στα βόρεια και την κοιλάδα Καβέρι στα νότια. Ο πληθυσμός της εκείνο τον καιρό εκτιμάται σε 110 με 150 εκ., σε μια έκταση πάνω από 3,2 εκ. τετρ. χλμ. (1,2 εκ. τετρ. μίλια).
Πως πέρασαν στην ΝΑ Ασία Μογγολικά φύλα τόσο δυναμικά ώστε να εγκαθυδρίσουν την Αυτοκρατορία τους στην Ινδία;
Η προφανής απάντηση είναι πως τους πέρασαν οι Κινέζοι μέσω του ποτάμιου δικτύου που συνδέει την Κίνα με τις χώρες αυτές και που δεν ανακοινώνεται ώστε να μοιάζει σαν να ένα κατά κάποιο τρόπο μυστικό τους.
Τι έγινε στην συνέχεια.
Τα βρετανικά πλοία άρχισαν σταδιακά να πλησιάζουν τις ακτές της Κίνας το 1635. Χωρίς να θεμελιώσουν επίσημες σχέσεις μέσω του συστήματος των παραποτάμων, οι Βρετανοί έμποροι είχαν την άδεια να κάνουν συναλλαγές στα λιμάνια της Ζιουσάν και της Ξιαμέν πέρα από της Καντόνας.[5]
Το εμπόριο ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ελάφρυνση των περιορισμών στο θαλάσσιο εμπόριο το 1680 από την δυναστεία των Τσινγκ, αμέσως μετά που η Ταϊβάν έπεσε στον έλεγχο των Τσινγκ.
Ακόμα και ρητορική που αφορούσε την "κατάσταση των παραποτάμων" από τους Ευρωπαίους αποσιωπήθηκε
Πως Αγγλικά συμφέροντα στρέφονται εναντίων Γάλλων των αποικιών και πως ευνοείται η καλλιέργεια και εκμετάλλευση του οποίου στην Ινδία
Το επίσημο Βρετανικό εμπόριο διεξάγονταν υπό την αιγίδα της Βρετανικής εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών,η οποία διατηρούσε βασιλικά πλοία για το εμπόριο με την Άπω Ανατολή.Η Βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών σταδιακά κυριάρχησε στο Κινο-Ευρωπαϊκό εμπόριο από τη θέση της στην Ινδία
Πως οι Άγγλοι εμπλέκονται στην καλλιέργεια όπιου και πως εμφανίζεται ο πόλεμος του οπίου στην συνέχεια
Για να δούμε τι λέει ο Μήτσιος Δημήτριος
Στις αρχές του 18ου αιώνα η Αυτοκρατορία των Μογγόλων δεν μπόρεσε να προστατέψει ούτε το εμπόριο ούτε την ίδια της την ύπαρξη (δήλωσαν αδυναμία) και διχοτομήθηκε με τον Nizan του Hiderbad να κρατά το κεντρικό μέρος της Ινδίας ( δηλαδή εκεί που γίνεται η καλλιέργεια) ενώ στον Βορρά οι Πέρσες έφτασαν μέχρι το Δελχί (δηλαδή Ινδία δεν υφίσταται)
dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/20267/4/MitsiosDimitriosMsc2016.pdf
Φαίνεται λοιπόν οι Μογγόλοι να ζητούν προστασία από τους Άγγλους , όπου οι δεύτεροι,
μετα από πολλές συγκρούσεις και ταλαιπωρίες στις οποίες εμπλέκονται και οι Γάλλοι των αποικιών,( και που βέβαια κοστίζουν και εξαντλούν παντιοτρόπως )
και έχουμε πάλι το τραγέλαφο οι Άγγλοι να μάχονται εναντίον άλλων αποίκων ενώ υποτίθεται το θέμα τους ήταν να κυριαρχήσουν στις νέες χώρες)
, οι Βρετανοί με τον λόρδο Clive το 1765 διορίζεται διοικητής της Βεγγάλης και προσπαθεί να ελέγξει τα οικονομικά περιορίζοντας τις σπατάλες, πράγμα που βέβαια φέρνει καινούργια προβλήματα
Έτσι οι Άγγλοι αφού πληροφορούναι ότι η καλλιέργεια του οποίου είναι πολύ αποδοτικότερη τις καλλιέργειες βαμβακιού και ιντιγκο, αντικαθιστούν τις υπάρχουσες καλλιέργειες στην κεντρική Ινδία
(αυτές που όπως αναφέρθηκε κράτησαν οι Μογγόλοι οι οποίοι είχαν περάσει στην άγνωστη γι αυτούς Ινδία, μέσω Κίνας -και δεν είχαν εξαφανιστεί όπως διαδόθηκε τότε)
Η ΕΑΙ(Εταιρία Ανατολικών Ινδιών) ξεκίνησε να βγάζει σε πλειστηριασμό όπιο που καλλιεργούσε σε φυτείες της στην Ινδία με σκοπό σε ανεξάρτητους ξένους εμπόρους με αντάλλαγμα ασήμι. Το όπιο τότε μεταφέρονταν στις κινεζικές ακτές και πωλούνταν σε Κινέζους μεσάζοντες οι οποίοι το μεταπωλούσαν μέσα στην Κίνα. Αυτή η αντιστροφή στη ροή του ασημιού καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός εθισμών στο όπιο ανησύχησε τις κινεζικές αρχές.
(
σχετικά με το ασήμι που έτσι επέστρεφε πάλι στην Ευρώπη
Ενώ το εμπόριο μεταξιού και πορσελάνης αυξήθηκε λόγω της ζήτησης τους στη Δύση,μια ασταμάτητη απαίτηση για τσάι υπήρχε στη Βρετανία.Ωστόσο,μόνο το ασήμι ήταν αποδεκτό ως μέσο πληρωμής από την Κίνα,κάτι που οδήγησε σε ένα χρόνιο εμπορικό έλλειμμα.[8][9] From the mid-17th century around 28 million kilograms of silver were received by China, principally from European powers, in exchange for Chinese goods.[10] Από τα μέσα του 17ου αιώνα περίπου 28 εκατομμύρια κιλά ασημιού λήφθεισαν από την Κίνα,κυρίως από ευρωπαϊκές δυνάμεις,με αντάλλαγμα τα Κινέζικα αγαθά.
Η Βρετανία ήταν στο σύστημα χρυσού από τον 18ο αιώνα,επομένως είχε να αγοράσει ασήμι από την ηπειρωτική Ευρώπη και το Μεξικό για να ικανοποιήσει τις κινεζικές απαιτήσεις για αυτό.
πως οι Εγγλέζοι διευθετούν την κρίση με κέντρο το εμπόριο οπίου
www.tovima.gr/2008/11/24/archive/oi-megales-synthikes-35/
Οι Αγγλοι ωστόσο ήταν αποφασισμένοι να εξαγάγουν τη θανατερή πραμάτεια τους στην τεράστια αγορά της Κίνας. H μέθοδος που υιοθετήθηκε ήταν απλή και αποτελεσματική: μικρές ποσότητες οπίου άρχισαν να μπαίνουν και να διακινούνται στην Κίνα από δίκτυο λαθρεμπόρων δημιουργώντας σιγά σιγά μια πελατεία ναρκομανών η οποία όλο και διογκωνόταν. Στις επόμενες δεκαετίες οι ποσότητες του οπίου που έμπαιναν λαθραία στην Κίνα – με τη βοήθεια διεφθαρμένων πλέον δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκλειναν ευχαρίστως τα μάτια αποδεχόμενοι τα αγγλικά «φιλοδωρήματα» – αυξήθηκαν θεαματικά σώζοντας την Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών από τη χρεοκοπία και κάνοντας πανευτυχή την κυβέρνηση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη νέα πηγή συσσώρευσης πλούτου.
Το 1839, ο (ΚΙνέζος) αυτοκράτορας Νταουγκάνγκ, απορρίπτοντας προτάσεις για νομιμοποίηση και φορολόγηση του οπίου
...κατάσχεσε 20.000 σεντούκια με όπιο (περίπου 1210 τόνους) χωρίς να προσφέρει αποζημίωση,
Στον πρώτο Αγγλοκινεζικό πόλεμο του οποίου κερδίζουν οι Άγγλοι (έφεραν την έκπληξη αν και εκτός έδρας)
η πρώτη από τις συνθήκες που οι Κινέζοι αποκάλεσαν "άνισες", χορήγησε μια αποζημίωση και ετεροδικία στη Βρετανία, το άνοιγμα πέντε λιμανιών της συνθήκης και την εκχώρηση του νησιού του Χονγκ Κονγκ.
Αυτό βέβαια ήταν προφανώς και ένας έμεσος τρόπος ελέγχου του εμπορίου αλλά και μια δυσχέρεια στις μεταφορές και εμπορία των προιόντων (μαζύ και το όπιο), από τις Ινδίες στον Ειρηνικό και την Κίνα.
Συμπτωματικά στην συνέχεια, η εμπορία και χρήση οπίου έρχεται η Ευρώπη 19ος αιώνας θεωρήθηκε ο παράδεισος του μορφινομανή, εφόσον
Η χρήση του ακατέργαστου οπίου συνεχίστηκε έως τον 19ο αιώνα οπότε τη θέση του πήρε η μορφίνη και τα παράγωγα της που μπορούσαν πλέον να χορηγηθούν σε ακριβή δόση.
Στον δεύτερο Αγγλοκινεζικό πόλεμο του οποίου κερδίζουν πάλι οι Άγγλοι , ανοίγουν δέκα λιμάνια και οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως από τους Άγγλους έμαθαν το όπιο!
Ας σοβαρευτούμε! Γιατί , μιλάμε για την Κίνα, μια αχανή χώρα με ισχυρές παραδόσεις και θωρακισμένη κοινωνική και πολιτική ζωή και ιδιέταιρο τρόπο σκέψης και δράσης που πολλές φορές "μας φέρνει τούμπα".
Υποτιμούν την νοημοσήνη μας όσοι ισχυρίζονται πως πέντε Βρετανικές γαλέρες παρέσυραν μια Κίνα, στην ήττα και τα ναρκωτικά.
και το κλου της υπόθεσης
κατά ισχυρισμούς για να ξεπληρώσουν οι Κινέζοι την ήττα τους στον δεύτερο πόλεμο του οπίου, σύρθηκαν σαν δούλοι από τους Αγγλους στην Ευρώπη και την Αμερική! (το βρήκα δημοσιευμένο αλλά αδυνατώ να ανασύρω την πληροφορία)
Από εκεί και μετά πολλές ταλαιπωρίες, "πήραν απάνω τους" και προόδευσαν πολύ. Ξέρουν τον τρόπο τους...
από το άρθρο www.tovima.gr/2017/01/31/world/otan-oi-ipa-ekleinan-tin-porta-stoys-kinezoys/
του οποίου άλλο είναι το πνεύμα και το νόημα
μπορούμε όμως να αντλήσομε πληροφορίες που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν τους υποχρέωσε κάποιος να εγκαταλείψουν την χώρα τους αλλά,
υπήρχε ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα των Κινέζων προς την Αμερική
Οι Κινέζοι άρχισαν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ στα μέσα του 19ου αιώνα (συμπίπτεί με τους πολέμους του οπίου,)
και απασχολούνταν κυρίως ως εργάτες στα ορυχεία χρυσού και στους σιδηροδρόμους.
Οι μετανάστες από την Κίνα ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες, ανειδίκευτοι εργάτες, εξαιρετικά φτωχοί και τελευταίοι στην κλίμακα των φυλετικών διακρίσεων. Δέχονταν να εργαστούν με εξευτελιστικούς μισθούς, γεγονός που συχνά προκαλούσε εντάσεις με τους μετανάστες ευρωπαϊκής καταγωγής, οι οποίοι τους κατηγορούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο τούς «έκλεβαν τις δουλειές».
....Οι περιοριστικές διατάξεις με διάφορες μορφές ανανεώνονταν επί σειρά ετών...ΑΛΛΑ
Μόνο με τον μεταναστευτικό νόμο του 1965 με τον οποίο άλλαζε πλήρως το μεταναστευτικό δόγμα των ΗΠΑ και εξαλείφονταν οι περιορισμοί και οι διακρίσεις σε ό,τι αφορά την προέλευση των μεταναστών ξεκίνησε εκ νέου η μετανάστευση Κινέζων στις ΗΠΑ.
σημερινό άρθρο στο in gr
να το εντάξω στους κίτρινους δρόμους ή να συγκρατηθώ;