Με αφορμή την συζήτηση επί της ετήσιας έκθεσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το 2019 σε συνεδρίαση της Βουλής

2020-10-09 19:13

της Δήμητρας Σπανού

 

πληροφορίες από  https://www.nsk.gr/documents/15678/30956/2019.pdf/9591306e-8391-41b6-836d-d7a197c198c3

 

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παρέχει προς το Δημόσιο και τους φορείς, υπηρεσίες, (με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος),των οποίων διεξάγει τη νομική υπηρεσία τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2019, 

Το 2019, τα μέλη του Ν.Σ.Κ. πραγματοποίησαν περίπου 44.000 παραστάσεις στα Πολιτικά, Ποινικά, Διοικητικά και Διαιτητικά Δικαστήρια της χώρας μας, καθώς και δεκάδες παραστάσεις στα Δικαστήρια της Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε διεθνείς Διαιτησίες

Θέματα που ασχολήθηκε και διεκπεραίωσε το Ν.Σ.Κ. σχετίζονται με:

  • Διευθετήσεις για  τη νομιμότητα της ρύθμισης του χρέους της Ελλάδας και την απομείωσή του
  • Σημαντικός είναι ο ρόλος του Ν.Σ.Κ. στο όλο σύστημα προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας, σε περιπτώσεις καταπατήσεων και  τόσο ως δικαστικός παραστάτης της Ελλάδας κατά την εκδίκαση προσφυγών ενώπιον του ΕΔΔΑ, όσο και ως «εκπρόσωπος» του ΕΔΔΑ κατά το στάδιο εκτέλεσης και συμμόρφωσης προς τις καταδικαστικές αποφάσεις. 

Από 307 αποφάσεις (για ανθρώπινα δικαιώματαεναντίων του Ελληνικού κράτους της σήμερον) από το ΕΔΔΑ και από αυτές οι 93, δηλ. το 31% ήταν καταδικαστικές, 157 προσφυγές διαγράφηκαν από το πινάκιο λόγω φιλικού διακανονισμού ή μονομερούς δήλωσης και 57 απορρίφθηκαν. Επίσης, έπαυσε η επιτήρηση σε 311 υποθέσεις οι οποίες και μπήκαν στο αρχείο. Σήμερα έχουμε 189 συνολικά ανεκτέλεστες αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Μάλλον θα είχαν προσλάβει και τον Keanu Reeves για δικηγόρο, στην ταινία "ο συνήγορος του διαβόλου, αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια επιτυχία!

Και για να μην υποχρεώνονται ξανά στον Keanu  έβαλαν τον στόχο που μετφέρω:

 στόχος μας, στην επόμενη τριετία, έστω και μαξιμαλιστικός, είναι ή έστω πρέπει να είναι: μηδέν προσφυγές, μηδέν καταδίκες, μηδέν αποζημιώσεις, μηδέν ανεκτέλεστες αποφάσεις του ΕΔΔΑ και η Ελλάδα τελευταία στον πίνακα παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για το τρόπο  όμως που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με την κατάσταση που επικρατεί μόνο δύο δρόμους μπορώ να σκεφτώ από την λογοτεχνία αυτήν τη φορά

  • Το ένα το δίνει ο συγγραφέας Γκκαμπριέλ  Γκαρσία Μαρκές στο βιβλίο του "Εκατό χρόνια μοναξιά" Εκατό χρόνια μοναξιά - Márquez Gabriel García | Public βιβλία
  • Γκαλαπάγκος | Αλφειός
    Το άλλο ο συγγραφέας Vonnegunt Kurt στο βιβλίο του "Γκουαλαπάγκος"!
 
 
 
 
εδώ είπα "δεν είναι δυνατόν!"
Gabriel Garcia Marquez, 2009.jpg