Ο τελευταίος διχασμός: Μήπως πρέπει να γίνουμε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς και να αρχίσουμε να ψάχνουμε ποιον θα βάλουν να κάνει τον Έλληνα Σαντάμ; (όχι πως δεν υπάρχουν μνηστήρες για την θέση!)

2016-02-09 21:03

της Δήμητρας Σπανού

Οι προβληματισμοί μιας εργαζόμενης χαμηλόμισθης Ελληνίδας, για τα γεγονότα των ημερών μας , των οποίων  είμαστε απλοί θεατές

Όταν ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες η "μάχη για το ασφαλιστικό" και ο αγώνας μέχρις εσχάτων, και που άλλοι την είπαν "αιτία πολέμου" 

(και πραγματικά δεν μπόρεσα να καταλάβω αν η φράση ήταν Συββιλική ή όχι) ,

πολύς κόσμος ενστερνίστηκε αυτές τις θέσεις και συμμετείχε στις εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα όμως κυκλοφόρησε και η άλλη θέση, πως δεν θα πρέπει να είναι αυτός ο ύστατος και μέχρι τελικής πτώσης αγώνας, γιατί ακούγονται και φαίνονται στον ορίζοντα και άλλα κτυπήματα για τους εργαζόμενους όπως η άρση της μονιμότητας και οι απολύσεις που έρχονται σε κάποιους μήνες. Και για αυτό ας φυλάξουμε κάποιες δυνάμεις μην έρθουν και τα χειρότερα και μας βρουν εντελώς εξαντλημένους από τον αγώνα για το ασφαλιστικό . Οι εκδηλώσεις που έγιναν συμπεριλαμβανόμενης και της πορείας ήταν καλές αλλά όχι με την απόλυτη μαζικότητα όπως θα περιμέναμε για έναν αγώνα μέχρι την νίκη. Πολλοί ήταν μέσα στην διαδήλωση και δυναμική η παρουσία των μπλοκ των εργαζόμενων σε ιδιωτική παιδεία φροντιστήρια κ.λ.π. Και να ο πρώτος προβληματισμός. Εάν αγρότερα έρθει το θέμα της μονιμότητας και των απολύσεων τα συμφέροντα αυτών των μπλόκων φυσιολογικά αποστασιοποιούνται . Και να η πρώτη διαίρεση. 

Στην συνέχεια τα γεγονότα που δείχνουν οι τηλεοράσεις επιτείνονται, με τα μπλόκα των αγροτών, που από ότι ακούγεται, πάλι δεν είναι ολοκληρωτική η συμμετοχή, αλλά συγκεκριμένης κατηγορίας αγροτών. Πράγμα που φαίνεται και από τα τρακτερ που κατεβάζουν. Δεν έχουν όλοι οι αγρότες τρακτερ και σθένος να προκαλούν τόσο και να απειλούν να μπουνε μέσα. Ξέρουμε πόσο υποβαθμισμένη κατηγορία εργαζόμενων και πόσο διστακτικά συμπεριφέρεται όποιος δεν είναι βέβαιος για το αύριο. 

Κι ερχόμαστε στον τρίτο διχασμό στις κινητοποιήσεις των αστυνομικών που διαφοποιούνται από το κράτος του οποίου είναι η έκφραση της επιβολής της θέλησης και εδώ το κράτος φαίνεται να χωρίζεται. Και ποιος θα πάρει μέτρα εάν χρειαστούν; Ο στρατός; 

Και ξαναπάμε στα μπλόκα όπου σήμερα οι μισοί αγρότες διαφοροποιούνται με την κάθοδο τους στην Αθήνα και παραμένουν στις περιοχές τους 

Κια περνάμε στον πιο μέσα κύκλο. Το προσφυγικό την FRONTEX και το ΝΑΤΟ που θα προβληματιστούμε στην συνέχεια...

συνεχίζεται.... (και αυτό)

15-2-16

μετά τις τελευταίες εξελίξεις η συνέχεια... (φοβερή συνέντευξη Χατζηνικολάου; και Καμένου; "στον ενικό") 

και με την ευκαιρία εάν μπορούσα ,

Θα ήθελα να πω  στους Έλληνες στρατιωτικούς και μη,

 όταν γίνονται αυτοί οι έλεγχοι στα τούρκικα νερά από την Frontex (ούτως ώστε να παρεμποδίσουν τους δουλέμπορους να παραφορτώνουν τις βάρκες )

αυτοί  να φεύγουν μακρυά προς αντίθετη κατεύθυνση,

γιατί κάπως έτσι την πατήσαμε το 1922 και ξερίζωσαν τους Έλληνες που ζούσαν μια χαρά στα τούρκικα παράλια !

Μια καλή ιδέα επίσης θα ήταν η δυναμική παρουσία διεθνών ανθρωπιστικών, περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση όχι τόσο στα σύνορα του Αιγαίου, αλλά στα σύνορά Τουρκίας- Συρίας ώστε να βρεθούν κοντά στην καρδιά του προβλήματος.

Και βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όσο η Ελλάδα είναι Ελλάδα άλλο τόσο και η Τουρκία είναι Τουρκία.!

Να και το καρότο πιο κάτω. 

Αυτή η πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-  Συρίας (που είναι στα μαχαίρια με την Τουρκία υποτίθεται), Ιορδανίας και Ισραήλ (που είναι ντε φάκτο αντίπαλοι)  και που στο βάθος ανήγει δήθεν νέες προοπτικές στην εξέλιξη προς τον μοναδικό δρόμο που αφήνουν χωρίς θηλιές (αλλά και καρμανιόλες και λαιμητόμους από κοντά)

Πολύ πειστική το πιστέψαμε κι αυτό!

 

Με την ευκαιρία ενημέρωση από τα mail μου

7-2-16 mail από Μαρα συνειμένο κείμενο ΟΛΜΕ

Συναγωνιστές αυτά τα δύο ψηφίσματα κατατέθηκαν από το ΠΑΜΕ  και  έχουν υιοθετηθεί από την ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ. 
Να υιοθετηθούν/κοινοποιηθούν από όλα τα σωματεία (Πρωτοβάθμια -ιδίως για αυτό για την επιχειρηματικότητα- και Δευτεροβάθμια), ώστε να είναι γνωστά στα σχολεία και στους συναδέλφους. 
συνειμένο

Ο.Λ.Μ.Ε.  

Ερμού & Κορνάρου 2  

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255  

www.olme.<span 11="" 210="" 33="" 8aaaaaaaaaach5baeaaaialaaaaaafaaqaaaiilgaxcchrtcgaow="=" );"="" :="" a="" background-color:="" background-position:="" background-repeat:="" class="SpellingError SCX165064266" data:image="" div="" href="mailto:olme@otenet.gr" p="" paraeid="{2d0114f7-55c1-4d8b-92e7-97fd1f2f9351}{203}" paraid="234506666" r0lgodlhbqaeajecap="" span="" style="margin: 0px; padding: 0px; -webkit-user-select: text; -webkit-user-drag: none; -webkit-tap-highlight-color: transparent; border-bottom-style: solid; border-bottom-width: 1px; border-bottom-color: transparent; background-image: url(" xml:lang="EL-GR">θήνα,  30/01/16 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ 

 

Πυκνώνει ακόμα περισσότερο η ιδεολογική παρέμβαση του αστικού κράτους στη νέα γενιά μέσα από προγράμματα που καλλιεργούν την «επιχειρηματικότητα» και άλλες «αξίες» της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από το σχολείο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας, στις 18 Γενάρη, με έγγραφό του προς τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, προτείνει δραστηριότητες «με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», θυμίζοντας παράλληλα πως «τρέχει» ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων» για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Προωθείται πλέον στη νέα γενιά από μικρή ηλικία η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να παλέψουν ενάντια στο σύστημα, που γεννά την ανεργία, την ελαστική εργασία και την φτώχεια, αλλά ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με «έξυπνες ιδέες» και «καλύτερη διαχείριση», φτιάχνοντας «κοινωνικές επιχειρήσεις» μέσα στον καπιταλισμό. 

Στην κοροϊδία της «κοινωνικής οικονομίας» που «υπόσχεται» μια χούφτα θέσεις κακοπληρωμένης και προσωρινής δουλειάς στα εκατομμύρια των ανέργων, οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι πρέπει να απαντήσουν διεκδικώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία. 

Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτά τα προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εντάσσονται στην στρατηγική της Ε.Ε., για ένα σχολείο, όπου ο μαθητής θα δουλεύει και θα μαθαίνει ο, τι θέλουν οι επιχειρηματίες! 

Σε αυτό το έγκλημα μας θέλουν συνένοχους, εμάς τους εκπαιδευτικούς! 

Καλούμε, τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους διδασκόντων, τους συναδέλφους με ανακοινώσεις τους, να καταδικάσουν το πρόγραμμα αυτά, να μην συμμετέχουν στην υλοποίηση τους. 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη δεχθούν να γίνουν όργανα των εκμεταλλευτών και της προπαγάνδας τους. 

Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία. 

Αγώνας για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους νέους ανθρώπους και δεν θα τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμη ύλη για να αυγαταίνουν τα κέρδη των παρασίτων.

 

Απάντηση δική μου

Παρακαλώ, εάν υπάρχει να μου στείλετε το έγγραφο του ΥΠΕΠΘ της 18-1-16 για να το διαβάσω γιατί δεν κατάφερα να το βρω. Ευχαριστώ Δήμητρα Σπανού

 

mail Από Μάρα  9-2-16 με 3 συνειμμένα με τίτλους:

1. Ο μοιρολάτρης και ο αγχωμένος ας κοιτάξει μπροστά

2 .4η βιομηχανική Επανάσταση και κεφάλαιο

3. Οι διεκδικήσεις γονιών και εκπαιδευτικών δεν χωρούν στον διάλογο για την παιδεία

Απάντηση δική μου

Ευχαριστώ για τα το μαιλ και τα ενημερωτικά κείμενά σας.  Βέβαια , με κάθε καλή πρόθεση και προσπαθώντας να σας δώσω και μια άλλη γνώμη, που ίσως βοηθήσει,  θα σας έλεγα, να προσέξετε λίγο την διατύπωση, των κατα τα άλλα σταθερά προσανατολισμένων  ενεργειών σας .(για παράδειγμα  το "αγχωμένος" ήταν μια λέξη που την άκουγα συχνά σε μια παλιά μου "παρέα" πριν σχεδόν 40 χρόνια. Τώρα πια δεν μου ακούγεται καλά, εννοείται). Φαντάζομαι ότι δεν μπορείτε να στείλετε το έγγραφο του ΥΠΕΠΘ που ζήτησα. Αν τυχόν μπορέσετε θα σας είμαι υπόχρεη. Δήμητρα Σπανού