Ουκρανία: Έγινε ανεξάρτητο κράτος πριν από 31 χρόνια Από εδάφη που της καταχωρήθηκαν ορισμένα αμφισβητούνται από την Ρωσία. Από αυτά, η Κριμαία με δημοψήφισμα έγινε ανεξάρτητη το 2014, αλλά δεν επέτρεψαν την ένωση την Ρωσία ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανία

2022-03-20 18:30

Δήμητρα Σπανού

Η  Ουκρανία  πριν την συνένωση στην ΕΣΣΔ και μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ

Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1991. Ήταν αποτέλεσμα της διακήρυξης 142-Н του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης. Η διακήρυξη επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών και ίδρυσε την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), παρόλο που πέντε από τους υπογράφοντες το επικύρωσαν πολύ αργότερα ή δεν το έκαναν καθόλου. Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο όγδοος και τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, παραιτήθηκε και έδωσε τις εξουσίες του - συμπεριλαμβανομένων των κωδικών εκτόξευσης των Σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων – στον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.

Οι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (σε αλφαβητική)

 


 

Οι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (σε αλφαβητική)


 

       

Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Η ιστορία της Κριμαίας 

Στην διάρκεια της ιστορίας της η Κριμαία γνώρισε πολλούς λαούς με πιο σημαντικούς τους Κιμμέριους, τους Έλληνες (στα αρχαία και στα μεσαιωνικά χρόνια (Βυζαντινούς)), τους Σκύθες, τους Ρωμαίους, τους Γότθους, τους Ούνους, τους Βούλγαρους, τους Χαζάρους, τους Ρώσους, τους Μογγόλους και τους Τούρκους. Τον 13ο αιώνα βρέθηκε μερικώς στον έλεγχο των Βενετών και των Γενοβέζων, ενώ τον 15ο αιώνα τουρκικά φύλα έφτασαν στην περιοχή και δημιούργησαν το Χανάτο της Κριμαίας το οποίο διατήρησε, κατά κύριο λόγο, τον έλεγχο της χερσονήσου μέχρι τον 18ο αιώνα. Έπειτα η περιοχή αποτέλεσε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα της της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ναζιστική Γερμανία απέκτησε τον έλεγχο των εδαφών για ένα σύντομο διάστημα, μέχρι να επανέλθει ξανά ο έλεγχός τους στα χέρια των Σοβιετικών. Από το 1991 με την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας η Κριμαία αποτελεί μέρος της ως αυτόνομη δημοκρατία.

Από το 1991 με την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας η Κριμαία αποτελεί μέρος της ως αυτόνομη δημοκρατία.

Στις 16 Μαρτίου του 2014 πραγματοποιήθηκε "δημοψήφισμα" όπου το 95,5% ψήφισε υπέρ, με τη συμμετοχή στο 82,17%, της σύνδεσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.[1] Το δημοψήφισμα αναγνώρισε η Ρωσία αλλά θεωρείται παράνομο από τη κυβέρνηση της Ουκρανίας, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

 

Η θέση της Ουκρανίας (πράσινο)
στην Ευρωπαϊκή ήπειρο (σκούρο γκρι)
Αμφισβητούμενo από την Ρωσική Ομοσπονδία έδαφος (ανοιχτό πράσινο)Ουκρανία - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

 

Η Ευρώπη και οι κύριοι συνασπισμοί κρατών τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου