Σχετικά με το σχέδια για άνοιγμα των Γυμνασίων στις 5 Απριλίου

2021-03-27 15:08

από την Δήμητρα Σπανού  καθηγήτρια Χημικός στο 1ο Γυμνάσιο Δάφνης (διευκρινίζω οι απόψεις που δημοσιοποιούνται είναι προσωπικές)

 

Σήμερα, τα ΜΜΕ άφησαν το περίλυπο ύφος των προηγουμένων ημερών για την τραγική κατάσταση της Πανδημίας  και έβγαλαν ανακοινώσεις χαράς. Βγαίνουμε από την πανδημία!

 Πότε , από προχθές τί άλλαξε;

Επιτροπές και υπεύθυνοι διαχείρισης,  θα έπρεπε να προβληματίζονται πως και γιατί η κατάσταση μπορεί να μετατρέπεται ως δια μαγείας μέσα σε δύο μέρες, από πολύ επικίνδυνη σε ικανοποιητική, ικανή ώστε να αφήσουν χιλιάδες μαθητές -ιδιαίτερα του Γυμνασίου, να συνωστίζονται σε τάξεις και  να κυκλοφορήσουν στους δρόμους σε λίγες μέρες.

Διαφορετικά αν δεν υπάρχει μια προφανής εξήγηση,  θα αρχίσει ο κάθε πολίτης, να προβληματίζεται, αντ’ αυτών!

 

 Γιατί κι εγώ σαν Ελληνίδα πολίτης,

Θα πρέπει να  θυμηθώ την προηγούμενη φορά τον Φεβρουάριο που έγινε το ίδιο, και θα θυμηθώ επίσης ότι αμέσως μετά είχαμε μια άνευ προηγουμένου κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων κι έτσι  και μόνο περάσαμε σε ένα νέο αυστηρότερο lock down που έγινε αμέσως μετά, κι ήταν εντελώς απροσδόκητο  (όχι για τους σκεπτόμενους ανθρώπους αλλά για τους υπόλοιπους)

Η διπλή μάσκα, το πλύσιμο των χεριών και το προσαρμοσμένο ωράριο μαθημάτων δεν θα μας δώσουν από ένα επόμενο ίσως  ακόμα χειρότερο κύμα, αν σε τέτοιας μαζικότητας χώρους όπως είναι τα γυμνάσια συνωστίζονται ακόμα στις τάξεις, παιδιά που συνήθως είναι ο αριθμός τους  από 25 και άνω.

Η νουθεσία παιδιών της προεφηβικής ηλικίας που ούτε έχουν την ωριμότητα των εφήβων -παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας αλλά ούτε την πειθήνια των μικρότερων παιδιών ώστε να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Έτσι εάν τα Γυμνάσια ανοίξουν

  1.  Με  25-30 παιδιών τάξεις

2. Χωρίς ιδιαίτερη πρόνοια για καθηγητές και μαθητές με ιδιαιτερότητες ( υγείας , ηλικίας, κατοικίας σε μακρινή  απόσταση, ανασφαλής μεταφορά στον τόπο εργασίας τους κ.α.) που θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται ή να παρακολουθούν με τηλεκπαίδευση

Τότε θα έπρεπε να θυμηθούμε πως πρέπει να προστατεύει ο πολίτης τον εαυτό του όταν οι πολιτικές των κυβερνώντων αρχίσουν να γίνονται επικίνδυνες γι αυτόν.