Σταυροφορίες: πως βρέθηκαν οι σταυροφόροι να ξεκινούν για οδυνηρές επίπονες κι αμφίβολου κέρδους εκστρατείες, ενώ τα Ευρωπαϊκά κράτη εισέρχονταν σε περιόδους πολιτισμικής αλλά και οικονομικής ανάκαμψης
Δήμητρα Σπανου
Πολύς ο λόγος τελευταία από τα ΜΜΕ για την εγκληματικη δραση των Σταυροφόρων, που στην πορεια τους προς την Ιερουσαλήμ, κατασπαραξαν ότι υπήρχε στην Ανατολικη Μεσογειο εκεινη την εποχή, με απίστευτη αγριότητα και καταφεραν να εξουθενωσουν το Βυζαντιο
Βέβαια εκ πρώτης όψεως, ειναι η Δυση που κατηγορείται γι αυτό.
Ας ρίξουμε κι εμείς όμως μια ματιά (όπως οφείλουμε σαν υπεύθυνοι άνθρωποι) και στο βαθμό που μπορούμε,
πως ήταν τα Δυτικά κράτη τότε και κατα πόσο η Δυση ηταν σε θεση να στηρίξει τέτοιες επιχειρήσεις που διήρκεσαν (επίσημα) πανω απο τρείς αιώνες και βέβαια με το αναλογο κόστος.
Ποιες ομως χώρες συμμετειχαν και σε ποια κατασταση ηταν οταν ξεκινούσε αυτο το εγχείρημα;
Στην Ιταλία,
Το 1095 ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κήρυξε την Α΄ Σταυροφορία με δηλωμένο στόχο την αποκατάσταση της πρόσβασης των Χριστιανών στους Άγιους Τόπους, μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ.
Η Αγγλία:
Έγινε ενιαίο κράτος το 927 μ.Χ.
και από την Εποχή των Ανακαλύψεων στα μέσα του 15ου αιώνα άσκησε σημαντική πολιτιστική και νομική επιρροή σε όλο τον κόσμο.
Κατά την γνωμη μου, αυτό δεν θύμιζε την βαρβαρότητα για την οποια κατηγορούνται οι σύγχρονοι τους σταυροφοροι των Αγιων Τοπων.
Στην Γαλλία:
Το 843 η Αυτοκρατορία των Καρολιδών διαμοιράστηκε μεταξύ των εγγονών του Καρλομάγνου
Λόγω της εξασθένησης της βασιλικής εξουσίας δημιουργήθηκαν μεγάλα φέουδα που διοικούνταν από τοπικούς άρχοντες που σταδιακά ανέπτυξαν μεγάλη δύναμη και οδήγησαν στον αυξανόμενο κατακερματισμό της χώρας. Τον 9ο αιώνα εισέβαλαν οι Σκανδιναβοί Βίκινγκ που εγκαταστάθηκαν στο δουκάτο της Νορμανδίας στις βόρειες ακτές της Γαλλίας. Στο νότο από το 838 αρχίζουν επιδρομές οι Σαρακηνοί.
Από τον 11ο αιώνα αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενα στην παλαιά γαλλική γλώσσα. Το Παρίσι έγινε οριστικά πρωτεύουσα και φημισμένο πανεπιστημιακό κέντρο.
Πάλι εγω κάνω την απλή σκέψη, οτι μια τετοια κοινωνικη στροφή δεν συμβαδίζει με τους αγροίκους σταυροφόρους, που έχουν κατηγορηθεί για φρικτές θηριοδιες που όπως ότι σκότωναν και έτρωγαν μικρά παιδιά!
Έτσι η απορία παραμένει και μοιάζει σαν κάποια άλλη δύναμη που δρούσε ανάμεσα, να κίνησε ανθρώπους σε αυτήν την κατεύθυνση!
Ιταλία:
. Από τον 11ο αιώνα έχουμε τη δημιουργία των ελεύθερων ιταλικών πόλεων, όπως η Βενετία, η Πίζα, η Σιένα, το Αμάλφι, η Γένοβα, οι οποίες γνωρίζουν αξιοσημείωτη πληθυσμιακή έκρηξη και κυριαρχούν με τους στόλους τους στη Μεσόγειο, χωρίς όμως να καταφέρουν να εξαλείψουν την κυριαρχία του Πάπα και της αυτοκρατορίας. Την περίοδο αυτή στο προσκήνιο βρίσκεται η μάχη ανάμεσα στις ομάδες των Γουέλφων (υποστηρικτές του Πάπα) και των Γιβελλίνων (που πρόσκεινται στον Γερμανό αυτοκράτορα).
Αυτό το τελευταιο δίνει ίσως και την θεση της Γερμανίας που δεν συμμετείχε στις εκστρατείες αυτές. (σημαντικά τουλάχιστον)
Τώρα ποιες άλλες δυνάμεις κινηθηκαν αναμεσα στις επίσημες νεες χώρες που αναδύονταν με ένα θετικό όραμα,
δεν είμαι σε θεση να ξερω.
Τα ιστορικα στοιχεία ειναι καταγραμενα σε σελιδες της Wikipedia