Τα ευεργετικά φυτά που υπάρχουν στο νησί της Σάμου. Τσουκνίδα το απωθητικό φυτό με τις θαυμαστές θεραπευτικές ιδιότητες

2023-01-28 10:11

της Δήμητρας Σπανού χημικού, μόνιμης καθηγήτριας στο 1ο Γυμνάσιο Δάφνης

 

 

Τσουκνίδα η ενοχλητική τσουκνίδα η πολύτιμη

Πριν από ένα δυο δεκαετίες οι τσουκίδες είχαν αρχίζει να αραιώνουν πολύ, Το φυτό αυτό που φυτρώνει παντού που το φοβόμαστνα από παιδιά για το οδυνυρό τσίμπιμα από τις βελόνες του είχε τεθεί υπό διωγμό και παρά λίγο να εκλείψει παντελώς έτσι που όλα γύρω να είναι καθαρά από ότι είναι ενοχλητικό. Ευτυχώς η συνειδητοποίηση ότι πρόκειται για ένα φυτό- φάρμακο ΄άλλαξε κάπως την νοοτροπία αυτή στην συνέχεια.

Η τσουκνίδα περιέχει αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή (κερκετίνη) αμίνες (χολίνη, ακετυλοχολίνη, ισταμίνη, σεροτονίνη), ταννίνεςμυρμυγκικό οξύ  ανόργανες ουσίες (ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, πυριτικό οξύ) βιταμίνες ( B, C, E, A, K, B2) 

Οι θεραπευτικές και ενισχυτικές για τον οργανισμό ιδιότητες της τσουκνίδας

Οι θεραπευτικές και ενισχυτικές για τον οργανισμό ιδιότητες της τσουκνίδας είναι πάρα πολλές και είναι βότανο χωρίς παρενέργειες

Αποτέλεσμα εικόνας για διαλυτοτητα ουρικού οξέος

Κατά της αρθρίτιδας (διαλύει το ουρικό οξύ)

Είναι κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα γιατί διαλύει το ουρικό οξύ όταν αυτό βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες.

Το ουρικό οξύ δίνει δυο σειρές αλάτων. Συνήθως μαζύ με τους κρυστάλλους του ουρικού οξέος καθιζάνουν και κρύσταλλοι ουρικού μονονάτριου.

 Από τον πίνακα βλέπουμε ότι το ουρικό οξύ είναι πολύ δυσδιάλυτο όπως επίσης το ουρικό μονονάτριο, αντίθετα με το όξινο ουρικό αμμώνιο, το ουρικό νάτριο και το ουρικό κάλιο 

Παρατηρούμε την μεγάλη περιεκτικότητα της τσουκνίδας σε κάλιο και ακόμα τις αμίνες που περιέχει τσουκνίδα προμηθεύουν τον οργανισμό με κατιόντα αμμωνίου. 

Μια πιθανή εξήγηση για την διάλυση του ουρικού οξέος απο αυτήν είναι η μετατροπή του στα αντιστοιχα ευδιάλυτα άλατα

Μειώνει τα  συμπτώματα αλεργειών (αλεγρική ρινίτιδα, ασμα κ.α.)

Η ουσία που συμβάλλει στην μείωση αλλεργικών συμπτωμάτων ενός οργανισμού είναι η ισταμίνη Αποτέλεσμα εικόνας για ισταμίνηπου υπάρχει κυρίως στα φύλλα της. Συγκεκριμένα, οι λεπτές βελόνες των φύλλων της περιέχουν ένα δηλητηριώδες υγρό που αποτελείται από μυρμυγκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες.

 Η ισταμίνη φυσιολογικά συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού και παράγεται από ορισμένα ειδικά  κύτταρα  όπως τα  βασεόφυλλα μαστοκύτταρα που είναι κοντά στον συνδετικό ιστό. Ελευθερώνεται, μόλις τα αντισώματα συλλάβουν κάποιο παθογόνο. Έτσι συμμετέχει στην ανοσιολογική απόκριση προκαλώντας σύσπαση των λείων μυικών ιστών, απελευθέρωση πρωτεινών που καταστρέφουν τα ξένα σώματα και αύξηση της διαπερατότητας των τριχοειδών σε λευκά αιμοσφαίρια. 

Σε αλλεργίες είναι πιθανόν

 1. Να μην  παράγεται η φυσιολογική ποσότητα ισταμίνης

2. Γίνεται μια λάθος μετατροπή στην ισταμίνη και έτσι να ενεργεί ενάντια στις κανονικές ουσίες . Τα αλλεργιογόνα μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο που πάσχει από αλλεργία. Ορισμένα από αυτά είναι η γύρης, η σκόνη, το τρίχωμα ζώων 

3. Υπάρχουν ουσίες που επιδρούν στο ένζυμο που διασπά την ισταμίνη,  τη διαμινική οξειδάση (DAO). Έτσι επιρρεάζεται η ποσότητα της ισταμίνης και η δράση της

 

Ενεργοποιεί τον οργανισμό, βοηθά την καλή μας διάθεση, βελτιώνει την μνήμη, διώνει την ανησυχία και τον φόβο 

Η  τσουκνίδα περιέχει ουσίες που είναι σημαντικοί νευροδιαβιβαστέ ή ουσίες πρόδρομες νευροδιαβιβαστών όπως ακετυλοχολίνη, ισταμίνη, σεροτονίνη

Το Ανθρώπινο Νευρικό Σύστημα. Μέρος Τρίτο: Τα νευρικά σήματα διαφέρουν στον τρόπο διάδοσης (ηλεκτρικός ή χημικός), την περιοχή του Νευρικού Συστήματος που διανύουν ΚΝΣ, ΠΝΣ, Εντερικό ΝΣ , και τις χημικές ουσίες που συμμετέχουν (νευροδιαβιβαστές).

Η ακετυλοχολίνη είναι ο βασικός νευροδιαβιβαστής για την λειτουργία του περιφεριακού Νευρικού Συστήματος και δρά τόσο σε συμπαθητικούς νευρώνες όσο και σε παρασυμπαθητικούς νευρώνες (αποκλειστικά). Είναι επίσης νευροδιαβιβαστής του Αυτόνομου Κεντρικού Συστήματος. Την ισταμίνη συναντάμε στο γαστρεντερικό σύστημα. Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής του ΚΝΣ και συνδέεται με την ικανοποίηση.

Το Κάλιο αλλά και τα φλαβονοειδή βελτιώνουν την μνήμη. Τα φλαβονοειδή που είναι αντιοξειδωτικά, ασκούν αντιοξειδωτική δράση στους νευρώνες του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την μνήμη.  Το Κάλιο επίσης δρα στον εγκέφαλο στα κανάλια καλίου σε περιοχές που συνδέονται με την μνήμη και την μάθηση. 

Καθαριστικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες

Η μεγάλη περιεκτικότητα της τσουκνίδας σε κάλιο και σε φλαβονοειδή της δίνει καθαριστικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες

Το Κάλιο είναι ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία του οργανισμού κυρίως βρίσκεται μέσα στο κύτταρο και συντελεί στην καλή λειτουργία του μυικού και νευρικού συστήματος καθώς και της καρδιάς. Ο οργανισμός κρατά ισορροπία στην περιεκτικότητα του καλίου και εάν υπάρξει πλεόνασμα (υπερκαλιαιμία) αποβάλεται από τα νεφρά με τα ούρα. Για τον λόγο αυτό η τσουκνίδα είναι διουρητικό βότανο.

Δήμητρα Σπανού

ΠΗΓΕΣ

https://195.134.76.37/chemicals/chem_uricacid.htm

el.winesino.com/conditions-treatments/allergies/1013015324.html

coolweb.gr/tsouknida-idiotites-threptika-sistatika/

 

ακατεργαστο

 

-Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς.

-Κατά της αρθρίτιδας (διαλύει το ουρικό οξύ), κατά της υδρωπικίας και της παχυσαρκίας.

-Η φαγούρα και το κάψιμο που νιώθουμε όταν έλθουμε σε επαφή με την τσουκνίδα, οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες του φυτού, στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, οι οποίες όμως βελόνες καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/tsouknida-idiotites-xrisi/

 

 Τα φύλλα της είναι πηγή ισταμίνης, η οποία συμβάλλει στην μείωση και ένταση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού μας, όπως αλλεργικής ρινίτιδας η άσθματος.

Ακόμα, ανακουφίζει το αίσθημα του πόνου, του φόβου και βοηθάει στη ρύθμιση της αϋπνίας. (σεροτονινη)

Με την καθημερινή κατανάλωση ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με άσκηση, το σώμα μας θα ξανανιώσει και γενικά η διάθεση μας θα γίνει πιο φρέσκια. (ακετυλοχολίνη)

Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων μας. Αυτά είναι το κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, τα φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό αμινοξέων. Κ βιταμινη .διουρητικο  ισοροποία εξωκυτταριου/ ενδοκυττάριου υγρού)

coolweb.gr/tsouknida-idiotites-threptika-sistatika/
 
https://www.diaitologia.gr/tsouknida/
https://195.134.76.37/chemicals/chem_uricacid.htm