Τα νέα σήμερα: μεθειονίνη- Ομοκυστείνη - Φυλικό οξύ - Λάχανο

2019-04-25 10:39

της Δήμητρας Σπανού καθηγήτριας χημικού 

 

 Μεταφέρω αποσπάσματα από ιστοσελίδες και θέλω κάπου να καταλήξω... 

Τι είναι η μεθειονίνη

(https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CE%B7)

Image result for μεθειονίνη ιδιοτητες


Η μεθειονίνη (διεθνείς συντομογραφίες: Met και M[2]) είναι ένα από τα α-αμινοξέα με σύντομο συντακτικό τύπο CH3SCH2CH2CH(NH2)COOH. Κανονικά, η ονομασία κατά IUPAC θα ήταν: 2-αμινο-4-(μεθυλοθειο)βουτανικό οξύ, αλλά το μεθειονίνη αποτελεί επίσης αποδεκτή ονομασία από την IUPAC. Το L-στερεοϊσομερές της είναι ένα από τα 24 πρωτεϊνικά αμινοξέα (δομικές μονάδες των πρωτεϊνών) και παρουσιάζει S διαμόρφωση ως προς τον α-άνθρακα. Είναι ταξινομημένο ως μη πολικό (ή υδρόφοβο) αμινοξύ (αφού R = CH3SCH2CH2 - μη πολικό = υδρόφοβο). Ανήκει στη κατηγορία των απαραίτητων αμινοξέων που όμως δεν συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Πρόκειται, ακόμη, για το ένα από τα δύο θειούχα πρωτεϊνικά αμινοξέα.

Πως και γιατί μετατρέπεται σε ομοκυστείνη

(https://www.chem-lab.com.cy/el/themata-ygeias/omokysteinh)

Η Ομοκυστεΐνη (Homocysteine – HCY) αποτελεί σήμερα έναν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

  

Η Ομοκυστεΐνη είναι ένα θειούχο αμινοξύ το οποίο παράγεται ενδοκυτταρίως από τον μεταβολισμό της Μεθειονίνης (ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα) και διοχετεύεται στην κυκλοφορία μέσω του πλάσματος, κυρίως σε οξειδωμένη μορφή, δεσμευμένη σε πρωτεΐνες. Η Ομοκυστεΐνη επηρεάζει τη Μεθυλίωση και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική. Η Μεθυλίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία χιλιάδες νευροδιαβιβαστές, ορμόνες και άλλα βασικά βιοχημικά συστατικά βρίσκονται σε ισορροπία, δηλαδή τα μεθύλια προσκολλώνται σε τοξίνες με σκοπό να τις αποβάλλουν από τον οργανισμό. Η Μεθυλίωση μας βοηθά επίσης να φτιάξουμε τα φιλικά λιπαρά για τον εγκέφαλο (φωσφολιπίδια) και ακόμα ελέγχει την έκφραση των γονιδίων. Αυτό σημαίνει πως μια πληροφορία ενός γονιδίου ενεργεί για να αλλάξει τη λειτουργία ενός κυττάρου. Με χαμηλή Ομοκυστεΐνη έχουμε ισορροπία στο σώμα, αν όμως έχουμε αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης διαταράσσεται η Μεθυλίωση, προκαλείται ερεθισμός και φλεγμονή στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται ο κίνδυνος του εμφράγματος γιατί οι βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών προκαλούν την εναπόθεση πλακών που οδηγούν στη στένωση και τελικώς στο έμφραγμα. 

Τι είναι το Φυλικό οξύ και ποια τα ευεργετικά του αποτελέσματα

Φυλλικό οξύ, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνος

Image result for φολικο οξυ χημικος τυπος

(https://195.134.76.37/chemicals/chem_phyllic.htm)

Κατά τελευταία χρόνια το φυλλικό οξύ αναφέρεται και ως «θαυματουργή» ουσία με σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και ότι επιπλέον μειώνει τους κινδύνους για καρδιαγγειακές ασθένειες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο πλάσμα του αίματος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες και αποπληξία. Η ομοκυστεΐνη  (homocysteine) είναι ένα αμινοξύ (προϊόν απομεθυλίωσης της μεθειονίνης) το οποίο δεν αποτελεί κανονικό συστατικό των πρωτεϊνών. Έχει διαπιστωθεί ότι αυξημένη συγκέντρωση ομοκυστεΐνης στο αίμα αποτελεί αιτία καρδιαγγειακών επεισοδίων. 

CH3SCH2CH2CH(NH2)COOH

HSCH2CH2CH(NH2)COOH

HSCH2CH(NH2)COOH

(μεθειονίνη)

(ομοκυστεΐνη)

(κυστεΐνη)

 

Μελέτες έδειξαν ότι φυλλικό οξύ χορηγούμενο σε συνδυασμό με την βιταμίνη Β12 αυξάνει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνει τη συγκέντρωση ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί και αντίθετες απόψεις ως προς την αποτελεσματικότητα της χορήγησης βιταμινών Β (σε ποσότητες πέραν των διατροφικά απαιτούμενων) για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

'Αλλες επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν θετικά αποτελέσματα για το συσχετισμό λήψης συμπληρωματικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μείωσης του κινδύνου νεοπλασματικών νόσων του παχέος εντέρου και αδενωμάτων. Επιπλέον, υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις μείωσης του κινδύνου για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες, που κάνουν συχνή χρήση αλκοολούχων ποτών. 

Υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν δίαιτες φτωχές σε φυλλικό οξύ με αυξημένες συχνότητες καρκίνων διαφόρων μορφών και κυρίως του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιδημιολογικές αποδείξεις για τον προληπτικό ρόλο του φυλλικού οξέος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι αμφιλεγόμενες. 

Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν

Α. (για τις Μελέτες έδειξαν ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μειώσει των επίπεδων ομοκυστεΐνης στο αίμα. Όταν η πρωτεΐνη διασπάται στο σώμα, ένα φυσικό αμινοξύ, που ονομάζεται ομοκυστεΐνη ελευθερώνεται στο αίμα. Έχει διαπιστωθεί πως το αμινοξύ αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και παθήσεων των αιμοφόρων αγγείων. Παρόλο που οι μελέτες αυτές είναι προκαταρκτικές, δείχνουν το σπουδαίο ρόλο που παίζει για την υγεία το φυλλικό οξύ.

Β. και Γ.

Μια  εκδήλωση της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος, είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία. Η έλλειψη φυλλικού οξέος επιβραδύνει το ρυθμό της διαίρεσης των κυττάρων στο μυελό των οστών, με αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων αλλά μεγαλύτερων, ανώριμων ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροκύτταρα),τα οποία είναι πιο αδύναμα να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά, χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την εμφάνιση της αναιμίας.

Ποιες τροφές περιέχουν φυλικό οξύ

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να συνθέσει φυλικό οξύ . Πρέπει να το παίρνει με την τροφή του.

Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ, ευρέως γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Χρησιμοποιούμε τον όρο «φυλλικό» για τις μορφές που βρίσκονται στο σώμα μας και «φολικό οξύ» για την πιο σταθερή μορφή της, που απαντάται σε συμπληρώματα. Επειδή διαλύεται στο νερό, ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ποσότητα που χρειάζεται, ενώ η περίσσειά της αποβάλλεται, μέσω των ούρων. 

(https://www.onmed.gr/diatrofi/story/363704/fylliko-oxy-oi-7-kalyteres-diatrofikes-piges)

x