Θέσεις του ΚΚΕ στις 12-3-2022 για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία: Το Συμπέρασμα που βγαίνει; μάλλον πρόκειται για πόλεμο αλά "Κράμερ εναντίον Κράμερ" . Κι ακόμα δεν είχε προκύψει το θέμα της Κίνας...

2023-02-21 19:25

 

Δήμητρα Σπανού

Προσπαθώντας να ενημερωθώ πολύπλευρα για το μείζον θέμα της εποχής μας, τον Πόλεμο στην Ουκρανία, θα επιχειρήσω να μεταφέρω εδώ όσες θέσεις καί απόψεις μπορέσω να βρώ π (εφόσον αυτές της ΝΔ είναι που ακούγονται μόνιμα είναι γνωστές).

 Βρήκα εδώ τις θέσεις του ΚΚΕ όπως διατυπώθηκαν στις 12-3-2022 . Γενικά το ΚΚΕ περιγράφει και τις δύο παρατάξεις σαν καπιταλιστές, μιλιτατιστές και αποικιοκράτες που προσπαθούν να μοιράασουν τον κόσμο. 

Είναι περίεργη να δω τις θέσσεις του για την φημολογούμενη ανάμειξη της Κίνας στο πλευρό της Ρωσίας..Αλλώθηκε και η Κίνα ολοσχερώς από τον καπιταλισμό;

www.902.gr/eidisi/politiki/289147/i-apofasi-tis-ke-toy-kke-gia-ton-imperialistiko-polemo-stin-oykrania#:~:text=%CE%97%20%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%9A%CE%95%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%9A%CE%9A%CE%95%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CE%BD,%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AD%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%201990.%20...%20%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1

Η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία:

1. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας.

Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της «ευρωατλαντικής διεύρυνσης», από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών.

Εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μεθοδεύουν και προωθούν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, επεμβαίνοντας, μεταφέροντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαθιστώντας βάσεις του θανάτου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Το ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας όχι μόνο δεν διαλύθηκε, ούτε και περιορίστηκε, αλλά αντίθετα διευρύνεται, ενσωματώνοντας στις τάξεις του άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Εγκαθιστά στρατιωτικές δυνάμεις, βάσεις και σύγχρονα όπλα, σε διάφορα σημεία πέριξ της Ρωσίας. Εδώ και χρόνια υπάρχουν πολεμικά σχέδια και διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στη Βόρεια Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική με μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας μακροχρόνιας αντιπαράθεσης για την Ουκρανία. Αφορά και ισχυρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ουκρανικής αστικής τάξης, που διαμορφώθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού για το αν η χώρα θα ενταχθεί στη μια ή στην άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, από τη μια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ υποστήριξαν και οργάνωσαν μαζί με τμήματα της ουκρανικής αστικής τάξης την «πορτοκαλί επανάσταση» το 2004 και το αιματηρό πραξικόπημα του 2014, αξιοποιώντας και στηρίζοντας ακροδεξιές φασιστικές δυνάμεις με στόχο την εγκαθίδρυση φιλικού σε αυτούς καθεστώτος. 

Από την άλλη, η Ρωσία, για τα δικά της συμφέροντα, προχώρησε σε απόσπαση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας με την προσάρτηση της Κριμαίας και με την ενίσχυση των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονμπάς, την κρατική οντότητα των οποίων αναγνώρισε λίγο πριν τη ρωσική επέμβαση.

2. Τα γεγονότα αυτά 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποτελούν τραγικές, ζωντανές αποδείξεις του ιστορικού πισωγυρίσματος που συντελέστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό το κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα για τους λαούς εκεί, αλλά και για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.