Τι είναι οι offshore εταιρείες Έχουν σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ; Τι θα απαντούσε ο Στέλιος Σταυρίδης πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ (εάν ζούσε ) και του θέταμε το ερώτημα: Κ. Σταυρίδη Υπάρχει σήμερα Ελλάδα; ή την ξεπουλήσατε όλη;

2017-11-22 01:23

της Δήμητρας Σπανού 

υπό κατασκευή

 

 

 Η αποικιοκρατία και οι υπεράκτιες ή εξωχώριες (offshore) εταιρείες

Όταν μιλάμε πλέον για αποικιοκρατική εκμετάλλευση αναφερόμαστε κυρίως στις υπεράκτιες (offshore) εταιρείες

Οι υπεράκτιες (offshore ) εταιρείες δημιουργήθηκαν μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, για να εξυπηρετήσουν ανάγκες της βρετανικής  αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης  και η σχέση τους με την νομιμότητα είναι η ανάλογη.

Κύριο μέλημά τους είναι να καταφέρουν να περάσουν τις  οικονομιικές απολαβές των αποικιοκρατών από την εκμετάλλευση των αποικιών  (απάνθρωπες και αιματοβαμένες σε πολλές πριπτώσεις),  σε  επίσημους νόμιμους λογαριασμούς καθώς και η αποδοχή τους από νόμιμους  οικονομικούς κύκλους χωρίς να θικτούν οι μέτοχη κατά κανέναν τρόπο. 

 Γι αυτό και η φήμη τους   συνδέεται όχι μόνο με την φοροδιαφυγή αλλά και με τακτικές αδιαφάνειας μετόχων και μεθόδων εισροής χρήματος. Συνδέονται συχνά με το λεγόμενο "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος αλλά ακόμα και με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Φημολογείται ότι, όχι απλά επιρρεάζουν, αλλά και "κατασκευάζουν" κυβερνήσεις,   ανάλογες των αναγκών που προκύπτουν, ελέγχουν βέβαια τον στρατό και την δικαιοσύνη , ώστε να προβάλουν μια πλαστή  την  εικόνα των γεγονότων όπως τους εξυπηρετεί. 

Έχουν δομή που ευννοεί την συγκέντρωση κεφαλαίου αλλά και την παράνομη συναλλαγή αφού υπάρχει η δυνατότητα 

 α. να ιδρυθούν ακόμα και από ένα μονάχα πρόσωπο.  και α. να καταλήξουν τα κεφάλαια της εταιρείας σε έναν μόνο μέτοχο χωρίς αυτό να συνιστά λόγο λύσης της εταιρείας. 

 β. δεν καθορίζεται κατώτερο όριο της μετοχής

γ. Οι μεταχές μπορεί να είναι ονομαστικές (Κύπρος,Μάλτα κ.α. ) ή ανώνυμες (Λιβερία)

Ενώ όμως όσον αφορά τα κεφάλαια η δομή των εταιρειών αυτών διευκολύνει την συγκέντρωση κεφαλαίων, ο τρόπος διοίκησης φαίνεται να φτάνει στην απόλυτη δημοκρατία, εφόσον το διαρκές  κυρίαρχο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση που μπορεί να εκλέγει και να ανακαλεί οποτεδήποτε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου!

 

Το πρόσωπο μιας τέτοιας εταιρείας γίνεται ακόμα πιο μακρυνό στις περιπτώσεις που λειτουργεί σε κάποια χώρα με υποκαταστήματα ή θυγατρικές της σε κάποιες άλλες χώρες, με μερίσματα στα κέρδη τους ή σαν εταιρεία εκκαθάρισης για τα κέρδη τους (εταιρείες χαρτοφυλακίου)

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εταιρείες , Finance companies οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που λειτουργούν σαν κανάλι διοχέτευσης  δανείων σε μια ξένη θυγατριή εταιρεία.

Και αν υποθέσουμε ότι μέσα από οξυμένες καταστάσεις διοχετευτούν τέτοια δάνεια σε καρατικές ή ημικρατικές εταιρείες είναι σχεδόν καθαρό πως μπορεί μια ολόκληρη χώρα να οδηγηθεί σε μεγάλο χρέος που θα την οδηγήσει σε εκποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων

 

 

υπό κατασκευή

ΠΩΣ ΜΙΑ ΥΓΕΙΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ  ή ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η υγειής εταιρεία με εξωτερικούς χειρισμούς χάνει την αποδοτικότητα και την καλή λειτουργία της 

 Η  αρχική Εταιρεια αρχίζει δέχεται επιρρεασμούς από μέσα και εξωτερικούς  που ξεκινούν από τον θεμιτές επιδράσεις (υγειής ανταγωνισμός) 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σκάνδαλα σε δεκο

περνούν σε ήπιες μορφές υποβάθμισης της Εταιρείας, όπως  διείσδυση εγαζομένων που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και υπονομεύουν την υγειή εταιρεία

Σκάνδαλο Κοσκωτά για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και των ΜΜΕ

ή την  δυσφήμηση  της εταιρείας  με άστοχους χειρισμούς όπως 

 Το σκάνδαλο του καλαμποκιού που  αφορούσε την λαθραία εισαγωγή εκατοντάδων τόνων γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού από την ελληνική κρατική εταιρεία ITCO και τη μετέπειτα πώλησή του σε χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας ως ελληνικό για μεγαλύτερες επιδοτήσεις και ανάλογο. (ζημεία της ΕΟΚ) O αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Αθανασόπουλος.

 

και  την 

 παραπομπή ενός κυβερνητικού στελέχους, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νικολάου Αθανασόπουλου, στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο)

 

με την οικονομική υπονόμευση της υγειούς εταιρείας

 με την ΠΡΟΜΕΤ για εισαγωγή καφέ  με υπερτιμημένα τιμολόμγια σε βάρος της εταιρείας και την εισαγωγή σάπιων ξύλων από την Φιλανδία

 

υποκίνηση εξαντλητικών απεργειών,  όπως στην ΟΛΥΜΙΑΚΗ

 

 δυσφήμηση  με διασπορά ψευδούς πληροφορίας, ροζ σκάνδαλα και ναρκωτικά 

φτάνουν έως εντελώς παράνομες τακτικές που  ξεπερνούν  κι αυτές του οργανωμένου εγκλήματος (από δολοφονίες και απαγωγές έως εξανδραποδισμούς, δουλεμπόριο, πολέμους   και γενοκτονίες  ειδικά ,εάν η επιχείρηση είναι πολυ μεγάλη όπως η υπαγωγή ενός κράτους σε αποικιοκρατική εξάρτηση

 

ΤΑΙΠΕΔ

 

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.topontiki.gr/article/53532/ellada-oikopedo-kai-apoikia

https://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/sdo/ba/2011/RigouMaria/attached-document-1324290585-235324-16253/Rigou2011.pdf

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF_%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%AC

 https://www.sansimera.gr/articles/809

https://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/ta-skandala-poy-ksekinisan-megalo-fagopoti