Σαμιώτικα προϊόντα Το μέλι το κρασί και άλλα προϊόντα της Σάμου

2018-05-13 22:32

της Δήμητρας Σπανού

η αρχή μιας έρευνας για την καλλιέργεια και εμπορία των Σαμιώτικων κρασιών στις μέρες μας

 

Συνήθως όταν επιχειρώ να φέρω στην δημοσιότητα μέσα από το side μου κάποιο θέα γράφω κάποια δικά μου προσπαθώντας έτσι να μην ξεχνάμε την παραμεθόριο πατρίδα μας. Σήμερα όμως θα προτοτυπήσω και θα μεταφέρω αυτούσια εδώ δυο δημοσιεύματα που η ανάγνωσή τους θα μας ενημερώσει αρκετά για τα θέματα των Σαμιώτικων προϊντων Δ. Σ.

από το άρθρο https://www.armoniaradio.gr/2018/01/e.html

 

Eπισκέψεις του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου σε παραγωγικές μονάδες

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε παραγωγικές μονάδες του πρωτογενή τομέα, συνοδευόμενος από στελέχη της ΔΑΟΚ της ΠΕ Σάμου, επισκέφτηκε τη Τετάρτη 17/01/18 τα Ελληνικά Θερμοκήπια ΑΕ στην περιοχή του Μεσόκαμπου καθώς και την κοινότητα του Πύργου, όπου είχε τη δυνατότητα να επισκεφτείμια σειρά από μελισσοκομεία αλλά και ένα σύγχρονο τυποποιητήριο μελιού.

Δήλωσε σχετικά: « Είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε τα Ελληνικά Θερμοκήπια στην περιοχή του Μεσόκαμπου. Μια μεγάλη επένδυση με Πανελλαδική εμβέλεια που στηρίζεται στην παραγωγή με υδροπονία και πραγματικά εντυπωσιάζει. Σίγουρα θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι λειτουργεί και παράγει στο νησί μας μια τέτοια μονάδα.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το μελισσοχώρι  του νησιού μας τον Πύργο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά από μελισσοκομεία αλλά και ένα υπερσύγχρονο τυποποιητήριο , να δούμε όλες τις φάσεις της παραγωγής, να συνομιλήσουμε με τους παραγωγούς και να διαπιστώσουμε από κοντά το μεράκι και την όρεξη όλων αυτών των ανθρώπων που παράγουν ένα πραγματικά μοναδικό ποιοτικό προϊόν. Θεωρούμε καθήκον μας να προσπαθούμε με κάθε δυνατότητα να τους στηρίζουμε τόσο στην παραγωγή όσο και στην προώθηση και προβολή των προϊόντων τους».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου επισκέφθηκε τα γραφεία του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου

 
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νίκο Κατρακάζο και Γιώργο Κυριαζή και τον Έπαρχο Ικαρίας κ. Παναγιώτη Γενούζο, επισκέφθηκε τα γραφεία του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Σκούτα, τον Γενικό Διευθυντή κ. Ηλία Καριώτογλου και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κώστα Καμπούρη.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους αμπελουργούς μέλη του Συνεταιρισμού, που ξεπερνούν σε αριθμό τους 2200 και κυρίως το θέμα του ειδικού φόρου που επιβαρύνει το γλυκό κρασί.

 Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάγκη προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας για τη δημιουργία υπεραξίας στο τελικό παραγόμενο προϊόν. Επίσης, συζήτηση έγινε για τις δυνατότητες χρηματοδότησης εξειδικευμένης έρευνας πιστοποίησης των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του σταφυλιού ποικιλίας μοσχάτου και των παραγόμενων από αυτό προϊόντων (οίνος, μούστος κλπ). 

 Τέλος, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Σάμου έθεσε το θέμα της ανάγκης εκπόνησης ειδικής μελέτης για την αναβάθμιση του υφιστάμενου Μουσείου Οίνου.