Το μαιλ από Μαρίνο και ΠΑΜΕ

2015-07-13 13:58
 
Προηγούμενο μήνυμαΕπόμενο μήνυμαΕπιστροφή στα μηνύματα

3ο Μνημόνιο: Συγκριτικός Πίνακας των προτάσεων. ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ, είναι ΣΦΑΓΕΙΟ!‏

 

3ο Μνημόνιο: Συγκριτικός Πίνακας των προτάσεων. ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ, είναι ΣΦΑΓΕΙΟ!

 
 


 

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ

 

Μνημόνιο 3: Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου την «επόμενη μέρα»

Με «μαμή» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την «πρώτη φορά αριστερά» ξεπροβάλλει για το λαό η επόμενη κατάμαυρη μέρα της βαρβαρότητας του κεφαλαίου, το τρίτο στη σειρά μνημόνιο (2015 - 2018). Τελευταίες πληροφορίες φέρουν να συμμετάσχει «κανονικότατα» και η πλευρά του ΔΝΤ και μάλιστα με σημαντική «συμβολή» στη νέα δανειακή σύμβαση...

Την ίδια ώρα, έρχονται στην επιφάνεια ο χαρακτήρας και το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που διενεργήθηκε «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, με τα μονοπώλια να θερίζουν και να κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας και με λαϊκές «πλειοψηφίες» στριμωγμένες στη γωνία, σε ρόλο παρατηρητή και ψηφοφόρου, κάτω από ξένες σημαίες, αυτές των μονοπωλίων. Σε αυτό το φόντο, το νέο μνημόνιο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί, να ικανοποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μαζική εξάπλωση της φτώχειας αλλά και της κοινωνικής εξαθλίωσης στα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδείχνουν το γεγονός ότι οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους, παρά και τους μεταξύ τους οξυμένους ανταγωνισμούς και τις κόντρες, αντιμετωπίζουν τα πράγματα με βάση τον ενιαίο στρατηγικό στόχο τους, το συλλογικό συμφέρον του κεφαλαίου, την απόσπαση ανταγωνιστικότητας και μεριδίων αγοράς και επιχειρηματικών κερδών. Το όποιο «διαφορετικό» μείγμα πολιτικής - λιγότερο ή περισσότερο «αναπτυξιακό» είτε «υφεσιακό» - αργά ή γρήγορα, αλλά σε κάθε περίπτωση αναπότρεπτα, θα ενσωματωθεί στη γραμμή της ενιαίας στρατηγικής του κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό βρίσκει την αντανάκλασή τους και στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος. Σε αυτό πλαίσιο, «δεξιοί», σοσιαλδημοκράτες η «πρώτη φορά αριστερά» και άλλοι, παρά και τις αντιθέσεις τους, εμφανίζονται σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι, αυτό των διαχειριστών ενός εκμεταλλευτικού συστήματος, που δεν παίρνει από γιατρειά.

Την ίδια ώρα, η καπιταλιστική κρίση προβάλλει ξανά στο προσκήνιο και με τη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης να παίρνει νέα μέτρα προστασίας των μονοπωλίων της, να προχωρά στην παραπέρα εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), να διαμορφώνει τα νέα υπερ-μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους ευρωπαϊκούς λαούς. Δεν είναι τυχαία τα «σενάρια Grexit», ενώ η αντιλαϊκή συμφωνία δεν βάζει οριστικά στο συρτάρι τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει των γενικότερων διεργασιών για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά και των οξυμένων ανταγωνισμών, πολεμικού χαρακτήρα.

Και βέβαια, η διεργασία αυτή έρχεται να χτυπήσει με ιδιαίτερη ένταση τους πλέον αδύναμους κρίκους, τις οικονομίες των κρατών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα ανταγωνιστικότητας, στις μαζικές εξοικονομήσεις στην κλίμακα της παραγωγής, που διαμορφώνει η ανισόμετρη ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Ασήκωτος ο λογαριασμός για το λαό

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, για την ώρα, δεν έχουν «κοστολογήσει» την αντιλαϊκή σούμα, ωστόσο ο πήχης ξεκινάει με ποσά ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει σαρωτικές παρεμβάσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς (έσοδα - δαπάνες). Να σημειωθεί ότι το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων από τα προηγούμενα μνημόνια, παραμένει σε ισχύ και μάλιστα μέχρι κεραίας.

Την ίδια ώρα, έρχεται ομοβροντία από νέα μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά:

  • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015: Θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιούλη, και σε συνδυασμό με την ψήφιση των διατάξεων, οι συνταξιούχοι για παράδειγμα θα δουν άμεσα τις παραπέρα περικοπές, που βέβαια θα έχουν συνέχεια στην καρατόμηση των κρατικών δαπανών (Πρόνοια, Υγεία κ.ά.) που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Αυτόματος κόφτης δαπανών: Θεσπίζεται νομοθεσία για την «αναβάθμιση του οργανικού νόμου» για τους προϋπολογισμούς, ενώ διαμορφώνεται και το «κατάλληλο πλαίσιο για ανεξάρτητες υπηρεσίες», δηλαδή για τη συγκρότηση του «δημοσιονομικού συμβουλίου» που θα προχωρά σε οριζόντια καρατόμηση σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους.
  • ΦΠΑ: Προβλέπεται η παραπέρα διόγκωση της φοροληστείας κατά 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο βασικός συντελεστής εκτοξεύεται στο 23%. Χαρακτηριστικά, σε αυτόν θα περιλαμβάνονται όλα τα συσκευασμένα και βιομηχανοποιημένα βασικά τρόφιμα (μέχρι σήμερα χαρατσώνονται με 13%), αλλά και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στο 23% (από 13%) ανεβαίνει και ο κλάδος της εστίασης, όπως επίσης και ο λογαριασμός των λαϊκών νοικοκυριών για την αποχέτευση που πληρώνεται με τα τιμολόγια ύδρευσης.

Στο 13% παραμένουν μόνο τα «βασικά τρόφιμα» (δεν τα αναφέρουν, ωστόσο αναμένεται να είναι προϊόντα όπως το ψωμί και το γάλα), ο ΦΠΑ στην Ενέργεια, στην Υδρευση (με «εξαίρεση» τα απόβλητα) και τα ξενοδοχεία.

Συντελεστής 6% διαμορφώνεται μόνο για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Εφημερίδες και περιοδικά απογειώνονται στο 13% (από 6,5%).

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα έχουν άμεση εφαρμογή, δηλαδή οι νέες ανατιμήσεις είναι ζήτημα ημερών....

  • Καταργούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, με αρχή από τους «πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς». Το μέτρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Ο εμπαιγμός της συγκυβέρνησης περιλαμβάνει την «επιστροφή» ενός μικρού τμήματος της φοροληστείας, μόνο σε όσους κατοίκους των νησιών «έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Μάλιστα ακόμη και αυτό θα ισχύσει με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή σε συνδυασμό με άλλο ισοδύναμο αντιλαϊκό μέτρο...
  • Τσακίζουν τους φτωχούς αγρότες: Προβλέπεται διπλασιασμός του φόρου εισοδήματος, στο 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% σήμερα). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα καταργηθεί η «προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών», με μέτρα όπως η φορολόγηση των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η εξάλειψη του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά.
  • Μόνιμα τα αντιλαϊκά χαράτσια: Ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι τουΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν ακατέβατα ακόμη και αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία. Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
  • Φορολογία εισοδήματος: Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Πετσοκόβουν το επίδομα θέρμανσης: Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
  • Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα: Μείωση του ακατάσχετου ορίου (σήμερα 1.500 ευρώ) για μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση ενεργοποιεί και ενισχύει το μέτρο των κατασχέσεων προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» της λαϊκής οικογένειας, από τα κάθε είδους μνημονιακά χαράτσια...
  • Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης... Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
  • Πλειστηριασμοί από τράπεζες: Προβλέπεται η άρση κάθε παρεχόμενης προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τα «νύχια» των τραπεζών. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η συγκυβέρνηση «θα πάρει υπόψη το νέο περιβάλλον και τις υφιστάμενες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και θα έχει στόχο την επιστροφή των τραπεζών στα χέρια των ιδιωτών, μέσω προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών και μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
  • Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου» με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «για τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019». Σε αυτό το πλαίσιο, η... «πρώτη φορά αριστερά» πέρα από τις περικοπές των μισθών, έχει δρομολογήσει και απολύσεις. Επιπλέον, δημιουργείται νέο σύστημα «μόνιμης κινητικότητας» που θα εφαρμόζεται από το δ' τρίμηνο του 2015.

    

Φρέσκος ζωτικός χώρος στους «επενδυτές»

Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ(δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου) θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για:Περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.

Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».

Υιοθετείται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο στον ΟΤΕ.

Παράλληλα, προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, καταργούνται τα «μη ανταποδοτικά τέλη» (αποτελούν έσοδο για ασφαλιστικά ταμεία), ανοίγουν «κλειστά επαγγέλματα» (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αναλογιστές κ.ά.), δρομολογούνται παρεμβάσεις σε τουριστικά λεωφορεία, «κώδικας δεοντολογίας» παραδοσιακών τροφίμων, οικοδομικά υλικά, χονδρικό εμπόριο, ΜΜΕ. Επιπλέον, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, άρση εμποδίων κ.ά.

    

Νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές σε δύο κύματα

Την πλήρη λίστα με τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου βάζει μπροστά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σε δύο κύματα σκοπεύει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου σε σχέση με το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, πηγαίνοντας με το τρίτο μνημόνιο ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση των προηγούμενων χρόνων.

Κεντρικά στοιχεία της πρότασης που κατέθεσε προς τους δανειστές για τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι η διατήρηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία πενταετία, με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, η προώθηση άμεσα ανατροπών που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και ένα νέο κύμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα καταληχθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη και θα εφαρμοστεί από 1/1/2016.

Συνοπτικά, τα μέτρα που προτείνονται να ισχύσουν από την 1η Ιούλη, επιφέρουν σε μόνιμη βάση περικοπές στις συντάξεις έως 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει την επόμενη διετία συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πρόσθετα στις περικοπές που επιβλήθηκαν με τους προηγούμενους νόμους.

Το πρώτο κύμα αντιασφαλιστικών μέτρων

Στο πρώτο κύμα των ανατροπών με τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη στήριξη όλων των άλλων αστικών κομμάτων, περιλαμβάνονται τα εξής άμεσα και προαπαιτούμενα μέτρα:

1. Μείωση των αποδιδόμενων σήμερα συντάξεων, με την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις για την Υγεία, η οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε και με αύξηση από το 4% στο 6% της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας από τις κύριες συντάξεις.

2. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακά μέχρι το 2019. Η κατάργηση αρχίζει από το 20% των δικαιούχων που έχουν τις «υψηλότερες» συντάξεις στην κλίμακα των συνταξιούχων, από τον Μάρτη του 2016.

3. «Πάγωμα» των κατώτερων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει ότι επιδεινώνεται ακόμα και η πρόβλεψη των δύο προηγούμενων μνημονίων, για μια σχετική αύξηση των κατώτερων συντάξεων μετά το 2017, ανάλογα με την πορεία της οικονομικής μεγέθυνσης.

4. Νέες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις, μέσα από τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης. Η ρήτρα για «σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών απαλλαγών και εναρμόνιση των κανόνων συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με την δομή εισφορών προς το ΙΚΑ από την 1η Ιούλη 2015», οδηγεί σε δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΤΑΠ - ΟΤΕ και ΤΑΠ - ΔΕΗ, αλλά και σε Ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ.

Δεν θα αποφασίζεται, δηλαδή, καμιά πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για τις κύριες συντάξεις, ανεξάρτητα αν τα έσοδα κάποιου Ταμείου δεν επαρκούν, για να καλύψουν το ύψος της δαπάνης, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Πρόκειται, δηλαδή, για «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις.

Σαν αποτέλεσμα, οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων σε Ταμεία όπως των ναυτικών, των ελεύθερων επαγγελματιών κινδυνεύουν να κατρακυλήσουν, ή αντίστροφα να αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων αυτών των Ταμείων μέχρι και τρεις φορές!

5. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς η κυβέρνηση καταργεί όλα τα ειδικά όρια, ακόμα και αυτών που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα. Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα αρχίσει άμεσα και θα έχει χρονικό βάθος μέχρι το 2022. Με εξαίρεση τα ΒΑΕ και τις μητέρες με παιδιά ΑμΕΑ, όλοι οι ασφαλισμένοι, όλων των Ταμείων θα συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Εκτιμάται ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας για περίπου 300.000 ασφαλισμένους θα φτάσει από ένα έως 12 χρόνια!

Μόνο στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει νωρίτερα 12.000 μέρες Ασφάλισης, γεγονός σχεδόν ακατόρθωτο στις υπάρχουσες συνθήκες, θα μπορεί να συνταξιοδοτείται σε μικρότερη ηλικία και μέχρι το 62ο έτος. Θεωρητικά θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά τότε θα επιβάλλεται η προβλεπόμενη ποινή μείωσης της σύνταξης, που όμως από το 6% για κάθε χρόνο «πρόωρης» αποχώρησης αυξάνεται στο 16%!

Ετσι, αν κάποιος αποφασίσει να φύγει στο 64ο έτος αντί στα 67, τότε η μείωση θα είναι 48%, δηλαδή θα χάνει τη μισή σύνταξη! Η συγκεκριμένη ρήτρα στην ουσία απαγορεύει κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς στην πλήρη εφαρμογή της οδηγεί σε συντάξεις κάτω από 200 ευρώ!

6. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο», δεσμεύεται να εφαρμόσει πλήρως τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010, ο οποίος διαμόρφωσε το «νέο σύστημα». Ομως, στην πράξη προχωρά σε νέες ανατροπές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε εξωφρενικές καταστάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη της πρότασης ότι για όσους «συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015», θα τους δίνεται «η βασική εγγυημένη σύνταξη», χωρίς να διευκρινίζεται για ποια σύνταξη γίνεται λόγος, ενώ όπως γράφεται στην πρόταση, αυτοί οι συνταξιούχοι θα «λάβουν την κανονική (ούτε εδώ διευκρινίζεται ποια σύνταξη εννοεί) μόνο στην επίτευξη της νόμιμης κανονικής ηλικίας συνταξιοδότησης, σήμερα 67 χρόνια»!

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πρόβλεψη σίγουρα κρύβει επιπλέον μειώσεις στους νέους συνταξιούχους, πέραν αυτών που καθορίζονται ρητά για όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα, αν δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Έρχεται δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο

Επιπλέον στα παραπάνω άμεσα μέτρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί το επιχείρημα της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος και στην πρότασή της δεσμεύεται να καταρτίσει τον επόμενο Οκτώβρη και να βάλει σε εφαρμογή από 1/1/2016 μια νέα μεταρρύθμιση, με βαριά αντιασφαλιστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, στα σχέδια κυβέρνηση - κεφαλαίου - ΕΕ είναι:

  • Η πλήρης εφαρμογή ή προσαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, όπως είχε ψηφιστεί το 2012, στο πλαίσιο του «νέου Ασφαλιστικού», που θα οδηγήσει σε εξαέρωση πραγματική των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών. Μάλιστα, η ρήτρα αυτή θα περιλαμβάνει όλα τα επικουρικά ταμεία, καθώς υποχρεώνονται να ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στα οποία αναδρομικά, από την αρχή του 2015, θα πρέπει «να χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές».
  • «Στενότερος σύνδεσμος μεταξύ εισφορών και παροχών». Δηλαδή, κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικού χαρακτήρα στη «δημόσια Ασφάλιση» και κάθε στοιχείου εσωτερικής αλληλεγγύης μεταξύ των ασφαλισμένων.
  • Ειδικά για τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), αύξηση των εισφορών οι οποίες θα καθορίζονται πλέον ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.
  • Κίνητρα για αύξηση του πραγματικού χρόνου καταβολής εισφορών.
  • Παραπέρα ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την οργανωτική, αλλά και την «ενοποίηση» εισφορών και παροχών που θα οδηγήσουν σε «σύγκλιση» προς τα κάτω.
  • Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων», οι οποίοι κατονομάζονται ως «μη ορθολογικές δαπάνες χρηματοδότησης των συντάξεων». Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει όλα τα Ταμεία που στηρίζουν τις συντάξεις τους σε τέτοιους πόρους, οι οποίοι στην πραγματικότητα επέχουν θέση εργοδοτικής εισφοράς, να καταρρεύσουν οικονομικά.
  • Εφαρμογή και στον ΟΓΑ των κανόνων που ισχύουν για όλα τα άλλα Ταμεία (χρηματοδότηση, παροχές, εισφορές), που θα οδηγήσει είτε σε δραματική αύξηση των εισφορών των αγροτών, είτε σε επίσης δραματική μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων. Εναλλακτικά προτείνεται η συγχώνευση του ΟΓΑ με άλλα Ταμεία.
  • Οι ενοποιήσεις που προαναγγέλλονται θα αρχίσουν μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017. Μέσω αυτών θα φορτώσουν το βάρος των «αδύνατων» Ταμείων σε αυτά που βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη οικονομική θέση, ώστε οι ασφαλισμένοι να μοιραστούν μεταξύ τους τη φτώχεια, αντί να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

    

Παγίωση και επέκταση των εργασιακών ανατροπών

Στην πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, γίνεται μόνο μία γενική αναφορά για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις «βέλτιστες πρακτικές» στην υπόλοιπη ΕΕ. Η σχετική διαβούλευση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και του ILO! Δηλαδή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών που έχουν δοκιμαστεί στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η τωρινή πρόταση της κυβέρνησης δεν κάνει σαφή αναφορά. Θυμίζουμε, όμως, ότι έχει ήδη δεσμευτεί, με την προηγούμενη επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, να εφαρμόσει το νόμο 4172/2013, ο οποίος προβλέπει ότι:

«Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Δηλαδή, ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας.

    

 

 

 

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Ξένη και εχθρική για το λαό

Σύμφωνα με την «αιτιολογική έκθεση» που κατέθεσε η κυβέρνηση, γίνεται λόγος για «πρόγραμμα» τριετούς διάρκειας (1/7/2015 - 30/6/2018) με την πλευρά του ESM, και με το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης να εκτιμάται, για την ώρα, στα 53,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους προσδιορίζονται από την τρόικα στα 74 δισ. ευρώ.

  • Μάλιστα, πρόθυμη να συμβάλει εμφανίστηκε «αίφνης» και η πλευρά του ΔΝΤ με κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ θα μετέχει «κανονικότατα» και στο τρίτο μνημόνιο.
  • Ο ESM (διακρατικά δάνεια Ευρωζώνης) εμφανίζεται να μετέχει με 58 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται η αναδιάρθρωση των αποπληρωμών για το χρέος, που λήγουν από το έτος 2022 και στη συνέχεια. Η «αναδιάρθρωση» (περαιτέρω επιμήκυνση κ.ά.) αφορά στην πλευρά των κρατών της Ευρωζώνης, τα οποία με βάση το δεύτερο μνημόνιο έδωσαν 10ετή περίοδο «χάριτος» (μέχρι το 2022). Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος και για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Λόγος γίνεται για ενίσχυση των τραπεζών με φρέσκα κεφάλαια, ύψους 10 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, γύρω από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο παίζεται χοντρό παιχνίδι, συντελούνται νέες διεργασίες αναδιαρθρώσεων, πάντα στις πλάτες του λαού.


Ριζοσπάστης Κυριακή 12/7/2015