Ζελατίνη: Ενδιαφέρουσες ιδιότητες που μεταφέρω εδώ.
Δήμητρα Σπανού
Τι είναι η ζελατίνη
Ουσία άχρωμη και άγευστη που προέρχεται από το ζωϊκό κολαγόνο. Αναφέρεται επίσης και σαν προϊόν υδρόλυσης κολαγόνου όπου η υδρόλυση ¨κομματιάζει¨τα ινίδια πρωτεϊνης του κολαγόνου σε μικρότερα πεπτίδια Αυτό είναι και ο λόγος που τελικά η ζελατίνη περιέχει τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη και υδρόξυπρολίνη
Διαλύεται σε ζεστο νερό και όταν ψύχεται μετατρέπεται σε ζελέ (γέλη), που υπάρχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τυπικά κάτω από 35ο έως την κρυστάλλωση του πάγου. Είναι διαλυτή στους περισσότερους πολικούς διαλύτες
Ζελατίνη - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
Πως παρασκευάζεται η ζελατίνη
Η ζελατίνη που βρίσκουμε στην αγορά είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και πιο συχνά παρασκευάζεται από το ζελέ που βρίσκεται ανάμεσα στους χόνδρους των οστών των βοοειδών. Υπάρχει επίσης ζελατίνη φυτικής προέλευσης αλλά και ζελατίνη από ψάρια. Δεν είναι όμως τόσο διαδεδομένες, γιατί πρώτον δεν έχουν τα ίδια σταθερά αποτελέσματα και δεύτερον η παραγωγή τους κοστίζει πιο πολύ.
Τα πάντα για τη ζελατίνη! - Προϊόντα της Φύσης (proionta-tis-fisis.com)