Όταν η Ευρωπαική Ήπειρος δέχεται πιέσεις από τα ανατολικά. Πριν το 1600μ.Χ. Τάταροι, Ούνοι, Μογγόλοι όλοι ορμούν προς την "Γη της Επαγγελίας"

Κίνα: Η μεγάλη Δύναμη της Άπω Ανατολής. (Δεν είναι καλό να προθυμοποιούνται οι Κινέζοι να μάθουν Ελληνικά, χωρίς κι εμείς να μπορούμε να μάθουμε την γλώσσα τους).

 

της Δήμητρας Σπανού

 

υπό κατασκευή

Πανάρχαια χώρα και μεγάλος πολιτισμός από τα χρόνια της προιστορίας αναπτύχθηκε κατά μήκος της κοιλάδας του κίτρινου ποταμού και της κοιλάδας του Γιαν Τσε. Το επιβεβαιώνουν ευρήματα από την πλαιολιθική και νεολιθική εποχή κατά την οποία η κοιλάδα του Κίτρινου ποταμού αναδεικνύεται σαν πολιτιστικό κέντρο.

Από τα πρώτα ιστορικά χρόνια κυβερνήθηκε από δυναστείες που βασίλευαν επί εκατοντάδες χρόνια όπως  η δυναστεία των Ξία  (γύρω στα 2.100-1.600 π.Χ.), της Δυναστείας Σανγκ (γύρω στα 1.700-1.046 π.Χ.), της Δυναστείας Τσου (1045-256 π.Χ.). όπου στην τελευταία διαιρέθηκε σε μικρότερα βασίλεια. Συνέχισε με τη Δυναστεία Τσιν:

 το 221 π.Χ., ο Τσιν Σι Χουάνγκ ένωσε τα διάφορα εμπόλεμα βασίλεια και σχημάτισε την πρώτη κινεζική Αυτοκρατορία.

 Ανέπτυξαν δύναμη πλούτο και πολιτισμό εγκαθιδύθηκε η οργωτή καλλιέργεια αναπτύχθηκε η μεταλλορυχία, η βιοτεχνία και η βιοτεχνική εξειδίκευση όπως η υφαντουργία σε λινά και μεταξωτά. Αναπτύσεται το εμπόριο και τα νομισματικά συστήματα, περιορίζεται ο θεσμός της δουλείς και αυξάνει η αστικοποίηση . Στα θρησκευτικά και φιλοσοφικά ρεύματα επικρατεί ο ταοισμός που ευνοεί τις λαικές μάζες και αποδοκιμάζει την αυθαιρεσία της αριστοκρατίας.

Μετά την δυνστεία των Τσιν ακολουθεί η δυναστία των Χαν έως το 220μ.Χ

Την περίοδο αυτήν η Κίνα διαιρείται σε τρία βασίλια  Ουαι στον Βορρά, Ου στον Νότο και Σου στην δύση. Το 263μ.χ, επικρατούν οι Ουαι που επιτίθενται και νικούν τους Σου.

Η Κίνα τότε, αν και κατά περιόδους  περιήλθε στην κυριαρχία άλλων λαών. 

Οι Μογγόλοι εισέβαλαν στην Κίνα από βορρά τον 13ο αιώνα. Έκτοτε εμφανίζονται στην Κίνα με  

αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφομοιώθηκαν από τον κινέζικο πολιτισμό  των Χαν και τα ίχνη τους χάνονται.

Μετά την πτώση των Χαν, η χώρα χωρίζεται σε βασίλεια και δυναστείες στα βόρεια και στα νότια που διοικούνταν από τους στρατηγούς των Χαν. Τα Τρία Βασίλειακυριάρχησαν τον 3ο αι. (220-280) είναι οι Γουέι, οι Σου και οι Γου

Μέχρι το 16ο αιώνα η Κίνα τεχνολογικά ίσως υπερείχε της Ευρώπης

 

Η Κίνα του 1978  (από το βιβλίο του Σ. Χατζηγάκη και Μ.Χατζηγάκη)

Το 1948 ιστορικές συγκυρίες οδήγησαν στην εξουσία ένα ιστορικό πρόσωπο που θα έμελλε να γίνει το σύμβολο της Κινέζικης απάντησης στις προσπάθειες για σοσιαλιστική στροφή των κοινωνιών στον 20ο αιώνα.Είναι ο Πρόεδρος Μάο που ενσάρκωσε τον συνδυασμό της Κινέζικης παράδοσης με τα σοσιαλιστικά και κουμμουνιστικά ιδεώδη. Η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος, που ανέβασε αισθητά το κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό πολοοτιστικό και πολιτικό επίπεδο μιας τεράστιας και πολυπληθούς χώρας θα μείνει στην ιστορία όλης της ανθρωπότητας. 

Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στις αρχές του 1966 έγινε στην Κίνα η παρέμβαση στην παιδεία η οποία μέχρι τότε απέβλεπε ταυτόχρονα στην αύξηση της παραγωγής και την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου του λαού.  (μεταφέρω από το βιβλο ΚΙΝΑ Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ. "...Με το ξέσπασμα της μορφωτικής επενάστασης επικράτησε χάος και ανατράπηκαν τα πάντα. Καταργήθηκαν οι εξετάσεις, προφυλακίστηκαν καθηγητές και καταπατήθηκαν όλοι οι κανονισμοί των πανεπιστημείων και γενικά της εκπαίδευσης. Στην πλήρη ισοπέδωση, παρέμεινε μόνο όρθιο η αρχή της "ηθικής" που σημαίνει όπως λέμε και παραπάνω, παιδεία για τον σοσιαλισμό. Στην πραγματικότητα όμως ήταν παρεξήγηση της σοσιαλιστικής παιδείας. Διότι......... επικράτησε.... η αρχή, First Red and then Expert πρώτα να είσαι καλός κουμμουνιστής, κι έπειτα να είσαι επιστήμονας, ειδικός κ.λ.π.  

 

Μετά τον θάνατο του προέδρου Μάο που πέθανε το 1976 την ίδια χρονιά με τον  πρωθυπουργό Τσου Εν Λάι και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Τσου Τεχ η Κίνα μοιάζει να ακολουθεί την ίδια γραμμή ανάπτυξης που εδραιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια με την επικράτηση των μετριοπαθών (εναντι της συμμορίας των 4 που ενσάρκωναν την άκρα αριστερά του κόμματος) και αφού προηγήθηκε διχασμός και αιματηρά γεγονότα

Η ΚΙΝΑ  ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Όπως και στην μορφωτική επανάσταση έτσι και στην Δικαιοσύνη το σημαντικότερο θεωρείται η συμπλευση με την επανάσταση και τα αντιεπαναστατικά  αδικήματα θεωρούνται   τα πιο σημαντικά. Δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών και τα δικαστήρια λειτουργούν μαζύμε τα λεγόμενα λαικά δικαστήρια, οι δε δικαστές δεν είναι αναγκαστικά απόφοιτοι της Νομικής , ενώ παράλληλα λειτουργούν και λαικοί δικαστές που πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος τηςηλικίας τους και όταν τελειώνουν τις δίκες επστρέφουν στις δουλειές τους!

Στην Κίνα δεν υπάρχουν γραπτοί  ποινικοί νόμοι, γραπτό ποινικό δίκαιο ούτε και γραπτό πολιτικό δίκαιο. Οι ποινές που επιβάλουν τα δικαστήρια αυτά είναι απόστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων έως και θάνατο.  Οι θανατικές ποινές που εκτελούνται άμεσα είναι εάν πρόκειται περί αμετανόητου αντεπαναστάτη ή ειδεχθούς εγκληματία.

Μην σου τύχει δηλαδή!

 

Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΙΜΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ

Η εξωτερική πολιτική και γενικότερα η θέση της χώρας στηρίκτηκε στην θεωρια των τριών κόσμων, που διατύπωσε οπρόεδρος Μάο. Ο δυτικός κόσμος των ΗΠΑ και των Δυτικών αστικών ιμπεριαλιστικών Δημοκρατιών, ο κόσμος του Ανατολικού Σοσιαλιστικού Μπλοκ  και του Σοσιαλιμπεριαλισμού, με ηγέτιδα Δύναμη την Σοβιετική Ένωση και ο Τρίτος Κοσμος των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής  και της  ίδιας της Κίνας , εφόσον κατέτασε τον εαυτό της στις χώρες αυτές  του τρίτου κόσμου .

Η Κίνα διακύρησε ότι αντιτίθεται έντονα στις ηγεμονικές  τάσεις των δύο υπερδυνάμεων και άπλωνε χέρι βοήθεας και φιλίας στα κράτη του τρίτου κόσμου. Το ερώτημα που σχηματίστηκε αργότερ ήταν αν αυτή η φιλία ήταν άδολη και ανιδιοτελής ή εάν υπήρχαν άλλοι κρυμμένοι λόγοι όχι και τόσο αθώοι πίσω από την προσέγγιση αυτή. 

Παρά το ότι οι ΗΠΑ θεωρούνται η πατριδα του Ιμπεριαλισμού και της ηγεμόνευσης άλλων κρατών οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ βελτιώνονται και γύρω στο 1980 αυτό οδηγεί σε πλήρη διπλωματική αποκατάσταση μεταξύ των δύο χωρών. Η προσεγγιση αυτή ευννοεί και τις δυο πλευρές, την Αμερικάνικη επιχειρηματικότητα από τα οικονομικά ανοίγματα και την Κίνα με την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης ώστε προοδευτικα να αναδειχθεί σε τρίτη υπερδύναμη του πλανήτη, παρ ότι αυτό για να γίνει υπήρξε η προυπόθεση μιας όχι και τόσο τίμιας ανταλλαγής.

Αυτή η ανορθόδοξη προσέγγιση της Κίνας με τις ΗΠΑ _δεδομένου της σθεναρής και δηλωμένης στάσης της Κίνας ενεντίον του ιμπεριαλισμού και του ηγεμονισμού- έγινε με την παράλληλη εξέλιξη της υπόθεσης της ανεξαρτητοποίησης  της Ταιβάν από την Κίνα που ορισμένι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν σαν ανίερη συμφωνία ή και σαν θυσία της νήσου αυτής. Η υπόθεση αυτή έφερε διεθνή διπλωματική αναστάτωση, εφόσον ορισμένα κράτη αναγνώριζαν σαν Κίνα  την Ταιβάν και άλλα την Κίνα πλην της Ταιβαν. Κι αυτό γιατί η Κίνα που ονόμαζε εαυτόν "Λαική Δημοκρατίατης Κίνας" επέμενε  να θεωρεί την Ταιβάν( "Δημοκρατία της Κίνας " ) σαν επαρχία της παρότι ήταν αυτή που προώθησε αυτό το σχέδιο. Σε διπλωματικό επίπεδο όσες χώρες δεν αναγνώριζαν την Κίνα παρά μόνο την Ταιβάν  είχαν πρεσβείς μονο εκεί, ενω στην υπόλοιπη Κίνα οι σχέσεις γινόταν από τις λεγόμενες "εμπορικές αντιπροσωπίες" . Αντίστροφα από χώρες που αναγνώριζαν σαν Δημοκρατία της Κίνας την Κίνα αλλά όχι την Ταιβάν(!) οι πρεσβείες ήταν στην Κίνα και οι εμπορικές αντιπροσωπίες στην Ταιβάν! 

Βάζουμε με τον νου μας τι είδους μπερδέματα και ξεμπερδέματα μπορεί να φέρει αυτή η κατάσταση   σε αυτό το σημείο αναρωτιώμαστε

μήπως  έτσι αρχιζουμε κι εμείς να καταλαβαίνουμε  την Κινέζικη γλώσσα!

 

 Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε εδώ, τις τεταμένες σχέσεις της Κίνας με την τότε Σοβιετική Ένωση.

Η προσέγγιση του Δυτικού  (καπιταλιστικού) κόσμου από την Κινα και ταυτόχρονα η σφοδρή πολεμική εναντίον μιας άλλης σοσιαλιστικής χώρας φαίνεται ότι κρύβουν άλλες αιτίες πίσω.

Η Σοβιετική Ένωση από την μεριά της δια μέσου του σοβιετικου αντιπροσώπου Μπ. Πονομαριώφ, παρουσίασε την Κίνα ως χώρα που εκπροσωεί κίνδυνο πολέμου και είπε ότι, οκίνδυνος αυτός, προκύπτει από τον συνδυασμό της τυχοδιωκτικής πολιτικής της Κίνας με την προχωρημένη τεχνολογίαπου σπεύδουν να της παραχωρήσουν ορισμένες Δυτικές Δυνάμεις (μεταφορά από το βιβλίο Σ. Χατζηγάκη) 

Ήδη μερικές δεκαετίες πριν οι Κινέζοι ισχυριζόταν ότι θα είναι έτοιμοι να παίξουν διεθνές παιγνίδι από το 2000 και μετά.

..."Στοχος της Κίνα είναι να γίνει υπερδύναμη -αν και επίσημα έχουμε αντίθετη διαβεβαίωση - και να εξασφαλίσει προυποθέσεις ευτυχίας στον λαό,ανεβάζοντας το οικονομικό επίπεδο καιμαθαίνοντάς τον να ζει λιτά"....(από το βιβλίο του Σ. Χατζηγάκη)

 Παρότι η Ρωσία κράτος κατ' εξοχή Σλαβικής προέλευσης,  αγωνιούσε να επιτύχει μια αντίστοιχη προσπάθεια  μεταστροφής της κοινωνίας σε σοσιαλιστική και κουμμουνιστική διακυβέρνηση που θα βελτίωνε την ζωή των Ρώσων  (μεταξύ των οποίων, ας το θυμηθούμε, είχαν διεισδήσει ήδη από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους Μογγολικά φύλα)  η Κίνα δεν έμοιαζε να συμμερίζεται την προσπάθεια αυτή που γινόταν εκεί.

Η αντιπαλότητα που φτάνει έως την απροκάλυπτη εχθρότητα της Κίνας προς την Πρώην Σοβιετική Ένωση μοιάζει να μην εξηγείται. Δεδομένου ότι  καθεστώτα Σοσιαλιστικού και Κουμμουνιστικού τύπου είναι ιδεολογικά τοποθετημένα στην αλληλοστήριξη τους και επέκταση του Σοσιαλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Η Κίνα στήριξε οτιδήποτε ήταν εναντίον της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης από όπου κι αν προέρχονταν. 

Υποστήριξε το κουμμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία που ήταν σαφως τοποθετημένο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης εκτός από μια σύντομη περίοδο ρήξης (1976-78). Ο λόγος ήταν ιδεολογικός εφόσον η Κίνα προσέβλεπε πλέον φανερά στην στήρηξη αλλά και καθοδήγηση του τρίτου κόσμου και ως εκ τούτου δεν είχε πλέον νόημα η στήριξη καθεστώτων που πρόσκεινται στην Κουμμουνιστική πολιτική . Αργότερα βέβαια και με την πτώση του κουμμουνισμού οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Στήριξε (τότε) την δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης  με την ελπίδα ότι θα αποτελούσε αντίβαρο στην Π. Σοβιετική Ένωση.

Στα θέματα ΕΟΚ (τότε) και ΝΑΤΟ, η Κίνα υποστήρηξε ενδυνάμωση της Δυτικής Ευρώπης στρατιωτικά και οικονομικά, ώστε να είναι σε θέση να σταματήσει την επέκταση της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

 Βέβαια σήμερα -παρά το ότι η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και έπαψε να αποτελεί κίνδυνο για την Κίνα, η Δυτική Ευρώπη έχει πάψει και αυτή να έχει δύναμη και έτσι δεν υπάρχει πια δυνατότητα στήριξης (!) για κανέναν όπως διαβάζουμε σε πρόσφατη συνέντευξη του Βασίλη Μαρκεζίνη (παρεπιπτώντος)

 

Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

από το άρθρο 

Discovery, mechanisms of action and combination therapy of artemisinin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/.../PMC2778258/

The project leading to the discovery of artemisinin was initiated in response to a request from North Vietnamese leaders suffering heavy losses of soldiers due to malaria during the Vietnam War.

..... Chairman Mao and Premier Zhou called for an urgent effort to find solutions. A meeting discussing action plans was held on 23 May 1967 (thus named ‘Project 523’), which laid out long- and short-term goals for developing antimalarial therapies.

The project leading to the discovery of artemisinin was initiated in response to a request from North Vietnamese leaders suffering heavy losses of soldiers due to malaria during the Vietnam War. Chairman Mao and Premier Zhou called for an urgent effort to find solutions. A meeting discussing action plans was held on 23 May 1967 (thus named ‘Project 523’), which laid out long- and short-term goals for developing antimalarial therapies.

 

Από το 1950 και μετά και ενώ ο 2ος παγκόσμιος έχει τυπικά τελειώσει, στην πραγματικότιτα συνεχίζεται ακόμα σκληρότερος με την μορφή του ψυχρού πολέμου. Η Ινδοκίνα είναι ο επόμενος στόχος με  την Αμερική να έχει μπει για τα καλά στο παιγνίδι αφού έκανε το ντεπούτο της με την ρίψη των δυο ατομικών βομβών στν Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Παραμένει βέβαια αναπάντητο το ερώτημα γιατί εντάθηκε η εμπλοκή της Αμερικης   στον πόλεμο και μάλιστα στην πιο φρικτή του εκδοχή , αυτής του ψυχρού πολέμου, ενώ σε όλη την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πολέμου έκανε προσπάθεια να μην εμπλακεί στον πόλεμο. Η είσοδός της έγινε εκ των υστέρων και όταν ο πόλεμος είχε σχεδόν τελειώσε και όταν οι μεγάλες χώρες  μετρούσαν τις δυνάμεις τους  για να συνεχίσουν την παρουσία τους στο παγκόσμιο χάρτη στην συνέχεια.  Είναι πλέον γνωστό ότι κάτω απόαδιευκρίνιστες συνθήκες βοβαρδίστηκε η Αμερικάνικη βάση του Περλ Χαρμπορλντ και αμέσως και υπό την πίεση των γεγονότων ρίφθηκαν οι ατομικές βόμβες στις Ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Να όμως που εμφανίζεται στην συνέχεια στην Ινδοκίνα δημιουργώντας  -με τις γνωστές ψυχροπολεμικές τεχνικές ένταση και στην συνέχεια πόλεμο μεταξύ του Νοτίου Βιετνάμ που υποστήριζε και του Βορείου Βιετνάμ που υποστήριζε η Μόσχα.

Το ερώτημα είναι γιατί μια Μεγάλη Δύναμη και σε ανοδική πορεία όπως η ΗΠΑ εμπλέκεται σε τέτοιες ενέργειες σε περιοχές λόγω της μεγάλης απόστασης λίγο έπρεπε να την απασχολούν.

Ήταν τόσο μεγάλο το συμφέρον που αγνόησε ακόμα και την πιθανότητα να ηττηθεί στρατιωτικά (αυτόέγινε τελικά) και να γίνει ταυτόχρονα ή χώρα -σύβολο αδίκων πολέμων σε επεμβάσεων σε ξένες χώρες;

Ακόμα πιο περίεργο είναι η εμπλοκή της Ρωσίας που για να δει το Βόρειο Βιετνάμ έπρεπε να περάσει τις παγωμένες στέπες της κεντρικής Ασίας και στην συνέχεια τα Ιμαλάια. Γιατί εδώ που τα λέμε και η από θαλάσσας προσέγγιση της Κουμμουνιστικής Ρωσίας στην κουμμουνιστική επίσης  Βόρεια Κορέα ήταν επίσης αδύνατη για αντίστοιχους λόγους. 

Αλλά ας μην ανησυχούμε.έσπευσε εδώ η επίσης Κουμμουνιστική Κίνα να στείλει στρατεύματα στο Βόρειο Βιετνάμ, - με το οποίο παρεπιτπώντος συνορεύει ξεχνώντας την αρνητική στάση που είχε προς την Ρωσία!

Τελικά ο φρικτός αυτός πόλεμος έτσι δόθηκε στην ιστορία Σαν η συγκρουση μεταξύ του καπιταλισμού (ΗΠΑ) και του κουμμουνισμού (Ρωσία)   

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Ο στόχος της Κίνας ήταν να γίνει υπερδύναμη. Εφόσον οι Δυτικές χώρες έλεγχαν τον Δυτικό κόσμο του καπιταλισμού, η δε Ρωσία ηγείτο των κουμμουνιστικών χωρών, η Κίνα τοποθέτησε  τον εαυτό της σαν υποστηρήκτρια Δύναμη των χωρών του τρίτου Κόσμου. Οι χώρες αυτές συμπτωματικά έβριθαν από εθνικιστικά απελευθερωτικά κινήματα αριστερής τοποθέτησης τα περισσότερα από τα οποία είχαν αποτελέσματα (Ινδοκίνα). Αυτό ήταν  το έναυσμα να γίνει μια διεύρυνση απόψεων ώστε να μπορέσει άνετα να να συμπορευτεί με τις εξελίξεις. 

 

 

ΚΙΝΑ 2006-2008

 

 

 

 

www.thebest.gr/news/index/viewStory/42321

συνεχίζοντας όμωςγια τις θέσεις της Κίνας 40 χρόνια πριν ...

Στο ΝΑΤΟ δεν αντιτίθετο γιατί το ΝΑΤΟ ήταν ο αντίποδας του Συμφώνου της Βαρσοβίας!

Για τον ίδιο σκοπό και την ίδια εποχή στην οποία αναφερόμαστε (δεκαετία του 1980) η Κίνα επιθυμούσε την Βαλκανική Ένωση με δράση αντισοβιετική!

Στήρίζε την Αλβανία και το καθεστώς του Χότζα, έως ότου οι σχέσεις αυτές επιδεινώθηκαν.Η Κίνα στην συνέχεια έκανε "άνοιγμα " προς την Γιουγκοσλαβία και την Ρουμανία και περιορίζει τις δυνατότητες της Αλβανίας στον ίδιο χώρο.

Απέναντι στον Ευροκουμμουνισμό η Κίνα παίρνει εχθρική θέση. Θεωρεί τους κουμμουνιστές ρεβιζιονιστές και προδότες του κουμμουνισμού.

Κατά την ίδια περίοδο προσεγγίζει τον προαιώνιο εχθρό της, την Ιαπωνία και υπογράφεται αντιηγεμονικό σύμφωνο. Φτάνουν δε στην κατάσταση να Κινέζοι και Ιάπωνες στρατιωτικοί να τραγουδούν μαζύ τραγούδια από τον Ρωσοιαπωνικό πόλεμο του 1905!

Γενικά η χώρα στην δεκαετία του 1980 δίνει εικόνα μιας καλής προσπάθειας βελτίωσης των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών σχέσεων που για λόγους τεχνικούς (θέμα αναγνώρησης της Κίνας από πολλά κράτη) ρύθμιζε τότε τα θέματα εξωτερικών σχέσεων , χαρακτήρισε την Κίνα σαν αναπτυσσόμενη σοσιαλιστική χώρα. Με πολιτική προσεγγιστική προς άλλα κράτη και εγκσυγρονισμό της οικονομίας της και  του αμυντικού τομέα της.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας συνέχίστηκε άνω στην θεωρία του προέδρου Μάο των τριών κόσμων.

Για τις χώρες του τρίτου κόσμου, η πολιτική του Μάο και οι συνεχιστές της επιθυμούν ενοποίηση . Χωρίς να το λένε ανοικτά, ενισχυαν την εξωτερική τους πολιτικήπου αποβλεπε σε ανάδειξη της Κίνας σε αντιηγεμονικό πόλο έλξης των λαών του τρίτου κόσμου

 

 

ΠΗΓΕΣ

https://el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_της_Κίνας#.CE.A0.CE.B1.CE.BB.CE.B1.CE.B9.CE.BF.CE.BB.CE.B9.CE.B8.CE.B9.CE.BA.CE.AE_.CE.95.CF.80.CE.BF.CF.87.CE.AE

ΚΙΝΑ 1978-2008 Η αναγέννηση του Δράκου. Σωτήρης Χατζηγάκης Μικέλης Χατζηγάκης

Ο πόλεμος του Βιετνάμ Βικιπαίδεια

https://parapoda.wordpress.com/2015/03/01/%CE%B7-%CF%81%CE%AE%CE%BE%CE%B7-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-1976-1978/

 

 

 

Στο κράτος των Χαν υπάρχουν δύο τάσεις στην εξωτερική πολιτική: η μία ήταν υπέρμαχος των εκστρατειών και κατακτήσεων, ενώ η άλλη τις απέρριπτε από το φόβο εκδήλωσης εντός του κράτους αντιπερισπασμών. Κατά κύριο λόγο η εξωτερική πολιτική της δυναστείας των Χαν ήταν αμυντική. Η κυριότερη εκστρατεία που σημειώνεται είναι αυτή κατά των Ούννων (36 π.Χ), αλλά τελικά οι τελευταίοι θα αποκόψουν την πρόσβαση των Κινέζων προς τις δυτικές χώρες.

Μογγόλοι: Με φήμη άρπαγων επιδρομέων επεκτείνονται στα δυτικά και ενώνονται σε μεγάλη αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα. Ταλαιπωρούν και εξοντώνουν τους λαούς με φρικτά εγκλήματα, παράλληλα όμως κρατούν ανοικτόυς τους δρόμους επικοινωνίας ανατολής και Δύσης

της Δήμητρας Σπανού

υπό κατασκευή

Στην προιστορική εποχή υπήρχαν κέντρα συγκέντρωσης ανθρώπων και από αυτά οι άνθρωποι εξαπλώνονταν και σε άλλες περιοχές. Στη Ασία εκείνη την εποχή υπήρχε το Καυκάσιο κέντρο που συγκέντρωνε Διναρικές και Αρμενοειδείς φυλές, η Μεσόγειος ήταν πάντα κατοικημένη γιατί οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ευνοικές και εκεί αναπτύσσονταν οι πολιτισμοί του τότε κόσμου.

Στην κεντρική Ασία, στα Αλταικά υψίπεδα υπήρξαν ταν κέντρα των Μογγολίδων οι οποίοι αρχικά εξαπλώθηκαν ανατολικά και υπήρξαν πρόγονοι των σημερινών Κινέζων, ενώ οι καυκάσιοι πληθυσμοί εξαπλώνονταν προς την Ευρώπη. Γύρω στο 1000π.Χ. άρχισε η κίνηση Μογγολιδών προς δυτικά κυρίως από την περιοχή της Σιηρίας. Οι μεθοδοι που ακολουθούσαν για να πετύχουν την εξάπλωσή τους και την εγκατάστασή τους σε καλύτερες περιοχές ήταν εκτός η τρομοκρατία η δολιότητα και η επιμειξία με τους πληθυσμούς των περιοχών ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά και μόνιμα αποτελέματα. Οι Ούννοι(Τουρκικός λαός) , οι Άβαροι((απωθούνται στην Παννονία της Ουγγαρίας) , οι Χάζαροι (επικρατούν στην Βόρεια κασπία) οι Κουμάνοι (στην περιοχή του Βόλγα) είναι τα αποτελέσματα της επέκτασης των Μογγόλων στα δυτικά και την Ευρώπη., 

Οι Τουρανίδες θεωρούνται το φυλετικό κράμα μεταξύ Μογγολιδών και Καυκάσιων (Βορειοκαυκάσιοι ή Αρμενίδες).  Οι Τουρανιστές, μπορεί να μην ανήκαν σε κάποια εθνότητα ώστε να έχουν εθνική συνείδειση, όμως οι Μογγόλοι πρόγονοί τους (από το ένα σκέλος) είχαν φροντίσει να τους περάσουν ένα είδος υπερηφάνειας για την Μογγολική καταγωγή τους και μιλούσαν με έμφαση για τα κατορθώματα του Τσεκις Χαν,   Ο Τσεκις Χαν  

YuanEmperorAlbumGenghisPortrait.jpg

 στον 13ο αιώνα κατασφαγίασε τους αμάχους πληθυσμούς της Ευρώπης για να κατορθώσει να πραγματοποιείσει το όραμά ορισμένων  λαών της μακρινής Ασίας, που ήταν πολλά πλούτη ,  που ήταν, μια μεγάλη Αυτοκρατορία και η υποτέλεια της Δύσης και των Δυτικών ανθρώπων.

 Οι Τουρανίδες προσπαθούσαν πάντα να διεισδύσουν στην Ευρώπη, είτε από την Ανατολική Ευρώπη ή μέσω Αφγκανιστάν και Περσίας προς την Μικρά ΑσίαΟι Μογγόλοι πρωτοεμφανίζονται στα αρχεία της Δυναστείας των Τσανγκ τον 8ο μ.χ. αιωνα και εμφανιζεται ξανα τον 11ο αιωνα για να περιγραψει καποιες ασημαντες φυλες στην περιοχη του ποταμου Ορνον.

Στον 13ο αιωνα περιγραφεται μια μεγαλη ομαδα Μογγολικων και Τουρκοκων λαων υπο την διακυβερνηση του Τσεκις Χαν. Αυτοι περιγραφονται σαν αρπαγες καταδρομεις με μοναδικο τους προορισμο το πλιατσικο και τις καταστροφες. Με αυτες τις μεθοδους ιδρυουν μια Αυτοκρατορια απο 13ο εως τον 14ο αιων

Προηγουμένως, και στην  ίδια περίπου περίοδο, 13ος αιώνας, 'εχουν  εισβάλλει από βορρά στην Κίνα αλλά απορροφόνται και αφομιώνονται από την δυναστεία των Χαν!

 

 

Στο απωγειο της η αυτοκρατορια αυτη εκτεινοταν σε εκταση 26000000τ.χ και αριθμουσε πληθυσμο 100000000κατοικους . Οι πολεμοι που εγιναν για να στηθει ισοδυναμουσαν με παγκοσμιο πολεμο της εποχης εκεινης και οι Μογγολοι συγκρουστηκαν με ολες τις μεγαλες δυναμεις της εποχης τους. 

Στα μέσα του 13ου αιώνα και μετά τον θάνατο του Τσεκις Χαν η μογγολική Αυτοκρατορία χωρίζεται σε τέσσερα βασίλεια που ονομάζονταν Χανάτα. Ένα από αυτά, το μεγάλο Χανάτο που είχε τα εδάφη στην σημερινή μογγολία και την Βόρεια Κίνα διοικήθηκε από την δυναστεία των Γιουαν και έκανε πρωτεύουσα το σημερινό Πεκίνο.

Αλλα το ακομα πιο περιεργο ειναι οτι τον 16ο αιωνα τους βρισκουμε να εχουν ιδρυσει μια αλλη αυτοκρατορια στην Ινδια, την εποχη περιπου που κατευθαναν οι Αγγλοι αποικοι Οι Αγγλοι  στην συνεχεια εμπακησαν σε δυο πολεμους με την Κινα και την Κινεζικη Αυτοκρατορια Οι Αγγλοι παροτι δεν ειχαν ακομα την δυναμη που εχουν στην σημερινη εποχη, ενικησαν την ΚΙνεζικη Αυτοκρατορια@! Ετσι πολλοι Κινεζοι ηρθαν στην Ευρωπη και την Αμερικη σαν μεταναστες!!!

ΠΗΓΕΣ

οι τρεις ισχυροτερες ευρασιατικες αυτοκρατοριες της αρχαιοτητας και ...

https://hellenicsunrise.blogspot.com/2015/04/blog-post.html
https://el.wikipedia.org/wiki/Μογγολική_αυτοκρατορία

 Μογγολικη Αυτοκρατορια Βικιπαιδεια

Μογγολικη Αυτοκρατορια της Ινδιας  Βικιπαιδεια

κατασκευή

 

 

 ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL106/282/2016,6867/

Οι Σλάβοι. Νομάδες που από πολλούς αιώνες είχαν εγκαταλείψει την Κεντρική Ασία περιπλανιώνται στην Βορειοανατολική Ευρώπη για να εγκατασταθούν στα τέλη του 6ου αιώνα σε οργανωμένα κράτη . Η Ρωσία

της Δήμητρας Σπανού

 

Σλαβικά φύλα κινούνται από τις περιοχές της Αράλης προς την Ευρώπη

Όσο η Ρωμαική Αυτοκρατορία αναπτυσσόταν, Σλαβικά φύλα, σχεδόν άγνωστα στον τότε σύγχρονο κόσμο, έχοντας περάσει τα Ουράλια όρη που είναι σχετικά χαμηλά και δεν αποτελούν φυσικό φραγμό και περιπλανώνται στις μεγάλες πεδιάδες του Δνείπερου και του Δνείστερου -ιδανικές για νομάδες.... 

Οι Σλάβοι αποτελούν μια ινδοευρωπαική φυλή με  κοινή γλώσσα που σε αυτήν ανήκουν οι περισσότεροι  λαοί 

 της Ευρώπης και της ΝΑ Ασίας που είναι :

οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Ρουμάνοι και οι Αλβανοί (Ιλλυριοί) στη Νότια Ευρώπη. Οι Σκανδιναβοί (Δανοί, Νορβηγοί, Σουηδοί, Ισλανδοί), οι Γερμανοί, οι Βρεττανοί, και οι Ιρλανδοί στη Βόρεια Ευρώπη. Οι Γάλλοι στη Δυτική Ευρώπη. Οι Σλάβοι (Ρώσοι, Τσέχοι, Πολωνοί), και οι Αρμένιοι στην Ανατολική Ευρώπη. Οι Ινδοϊρανοί, οι Πέρσες, οι Ινδοί και οι Κούρδοι στην Ασία.

 Σαν νομαδικές φυλές, οι λαοί αυτοί δεν έχουν ιδιέταιρη ομοιογένεια.....

Σύμφωνα με τον Παπαρηγόπουλο, εμφανιζονται τρεις βασικοί σλαβικοί κλάδοι, οι Άντες, οι Βένδες και οι Βίνδες. 

Οι Άντες που είναι ο κυρίως σλαβικός κορμός, εγκαθίστανται κυθρίως στην Ρωσία και την Βουλγαρία

Η επίδραση από τους Βίκινγκς

Αποτέλεσμα εικόνας για ποταμος Νέβας χαρτης

.....Η ατάραχτη νομαδική ζωή τους δεν διαρκεί για πολύ, αφού από τα μέρη αυτά περνούσε ένας από τους καλύτερους εμπορικούς δρόμους της εποχής που ένωνε την Βόρεια Ευρώπη με την Κωνσταντινούπολη ξεκινώντας από την Βαλτική έως τον Νέβα ποταμό , διέσχιζε την λίμνη Λατόγκα και τραβούσε προς τον Νότο κατα μήκος του ποταμού Βολκχοφ, . Έφτανε στην λίμνη Ιλμεν και από κει στο μικρό ποτάμι Λόβατ . Από εκεί μετααφορά δια ξηράς και έφτανε στον Δνείπερο και απο εκεί στην Μαύρη θάλασσα.

βλέπε

el.wikipedia.org/wiki/Εμπορική_Οδός_Βαράγγων_-_Ελλήνων

Τον δρόμο αυτόν γνώριζαν και οι Βίκινς. 

Από τον 9ο αιώνα άρχισαν να εγκαθίστανται στην Βόρεια Ρωσία. ¨οπως και σε άλλες χώρες, ( Γαλλία, Γερμανία) οι Βίκινκς ιδρύουν τοπρώτο Σλαβικό κράτος. Αποτέλεσμα εικόνας για Ρουρικ ο βικινσ μοσχα

Τρεις αδερφοί, οι Ρουρικ, πέρασαν την Βακτική δημιούργησαν δυναστείες και είκοσι χρόνια μετά σχηματίζεται το πρώτο Σλαβικό κράτος με πρωτεύουσα το Κίεβο. ¨ηταν η αρχή μιας μεγάλης χώρας που αργότερα έγινε γνωστή σαν η Ρωσία. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Σλαβοι ρωσια


Η  υπαρξη του καινούργιου Σλαβικού κράτους έγινε γνωστή από νωρίς στους Βυζαντινούς. Βυζαντινοί καλόγεροι ακολούθησαν τον δρόμο του Δνείπερου προς τον Βορρά και σε λίγο έφτασαν στην καρδιά της Ρωσίας. Καθώς δεν βρήκαν ανταγωνισμό από καθολικούς συναδέλφους τους , διέδωσαν την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία και ταυτόχρονα το αλφάβητο και τις πρώτες ιδέες για την τέχνη και την αρχιτεκτονική. 

Οι Βένδες ήταν οι πληθυσμοί της Σλοβακίας που μετέφεραν την σλαβική γλώσσα στην Τσεχία και την Σλοβακία

Οι Βίνδες απασχόλησαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία γιατί κινήθηκαν προς τον Νότο υπό μορφή μικρών ασύντακτων όχλων ειρηνικά, ζητώντας τόπους για διαβίωση. Αυτό άρχισε τον 5ο αιώνα και κράτησε πάνω από 500 χρόνια. Εγκαθίσταντο σε κάποιο χώρο της Βόρειας Βαλκανικής, ανεμειγνύονταν με τους ντόπιους και αργότερα γινόταν άλλες τέτοιες μετακινήσεις νοτιότερα.

Το κέντρο της  σλαβικής γλώσσας είναι Βαλτικό. Αποτέλεσμα εικόνας για βαλτικός τυπος ανθρώπου

Βαλτικός επίσης αποκαλείται ο ανατολικός κλάδος της Ηπειρωτικής φυλής, με χαρακτηριστικά την ευρυπρωσοπία και την κοίλη μύτη

 

Την ίδρυση του πρώτου Σλαβικού κρατιδίου από τους Βίκινς ακολούθησαν και άλλα   ακολουθώντας τις συνήθειες των Βίκινς να μοιράζουν τις περιουσίες τους σε ίσα κομμάτια τα κρατίδια κατέληξαν πολύ μικρά και με ανταγωνισμούς μεταξύ τους

Αυτό έγινε ιδιέταιρα επικίνδυνο όταν  από την ανατολή άρχισε να φαίνεται ο κίνδυνος από άγριους τρομερούς εχθρούς που ξεκίνησε με τις ταρταρικές ορδές του Τσέκις Χαν, φύλα Τουρκικής και Μογ γολικής προέλευσης.

 

Η θανάσιμη απειλή από τις επιδρομές των Τατάτων

για τους λαούς της ανατολικής Ευρώπης 

Σχετική εικόνα


Η πρώτη μεγάλη εισβολή από  τις Ταταρικές ορδές του Τσέκινς Χαν έγινε το 1224, τα Σλαβικά στρατεύματα νικήθηκαν και η Ρωσία βρέθηκε στο έλεος των Μογγόλων. Όμως οι Τάταροι εξαφανίστηκαν για να ξαναεμφανιστούν  δέκα χρόνια μετά και να κατακτήσουν την απέραντη έκταση της Ρωσίας.

 Ο ζυγός τους ήταν πολύ βαρύς καθώς μετέβαλαν τους Σλάβους σε σκλάβους  υποχρεόνοντάς τους να σέρνονται σαν φίδια μπροστά στον κάθε βρωμερό μικροσκοπικό Μογγόλο που μπορούσε να τον εξευτελίσει κατά τον χειρότερο τρόπο. Αφαίρεσαν από τις λαικές μάζες κάθε αίσθημα τιμής, αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Έκαναν τρόπο ζωής την φτώχεια, την πείνα, και την κακομεταχείρηση.

Όλοι είχαν υποταχθεί, γιατί δεν υπήρχε τρόπος να ξεφύγουν και οι πεδινές εκτάσεις δεν έδιναν κανένα τρόπο να κρυφτούν.

Η Ευρώπη που θα μπορούσε να επέμβει, ήταν όμως  απασχολημένη με δικές της θρησκευτικές έριδες.

 Οι Τάταροι κατακτητές αφού νίκησαν  και υπέταξαν, με φρικτή κακομεταχείρηση τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί, είχαν σαν πολιτική τους, να αφήνουν κάποιες πόλεις και μικρά κράτη ώστε με τις οικονομικές δραστηριότητες των υποτελών τους, να εισπράτουν φόρους, εφόσον άλλον τρόπο δεν γνώριζαν για να ζουν.  

Η σωτηρία για τους Σλάβους, ήρθε από ένα κρατίδιο από αυτά που ιδρύθηκαν από τους Βίκινς που είχε πρωτεύουσά του την Μόσχα .

 Και να πως έγινε. 

Το κράτος της Μόσχας,  μεγάλωσε σε βάρος των άλλων και έγινε αρκετά δυνατό ώστε να τολμήσει ανοικτή σύγκρουση εναντίον των αφεντάδων Τατάρων που κατάληξε σε νίκη υπέρ των Μοσχοβιτών.Το κράτος μεγάλωσε και δυνάμωσε και διατήρησε τις παραδόσεις και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ακόμα και της επιρροές της Ρωμαικής και όταν αυτές έπαψαν πια να υπάρχουν πολλοί από αυτούς θεώρησαν τον εαυτό τους συνεχιστές τους.

Όμως, η παλιά δυναστεία των Ρουρικς των Βίκινς, που οργάνωσαν τους Σλάβους σε κράτη, έπαψε να υπάρχει το 1598 με τελευταίο τον Φεοντώρ τον 1ο. Στα επόμενα χρόνια βασίλεψε σαν Τσάρος στην Μόσχα ο Βόρις Γκοντούνοφ, που ήταν μισο-Τάταρος στην καταγωγή.

Η κυβέρνηση ήταν ένα κράμα Σλαβικών, Βυζαντινών, Ταταρικών, και άλλων επιρροών. Η αυτοκρατορία  ήταν πλούσια σε γη αλλά δεν υπήρχε εμπόριο ή εργαστήρια για μια καλή οικονομία. Σαν λύση για να ανεβάσουν την οικονομία της Ρωσίας τότε, βρήκαν να στερήσουν σιγά σιγά την ελεύθερη ζωή από  τους παλιούς κατοίκους _νομάδες, χωρικούς- και να τους μετατρέψουν σε  δουλοπάροικους. Έτσι παρέμειναν ως το 1861 οπότε η ζωή τους έγινε τόσο τρομερή που άρχισαν να πεθαίνουν.

Στον 17ο αιώνα αυτό το καινούργιο κράτος μεγάλωνε σε έκταση και απλώθηκε σε όλη την Σιβηρία (και την Ασιατική!) και έγινε μια δύναμη που η Ευρώπη ήταν έτοιμη να την αναγνωρίσει. Στα 1613 μετά τον θάνατο του Βόρι Γκουντούνοφ ανεβαίνει στον θρόνο ο Μιχαήλ γυιός του Φεοντώρ  από την οικογένεια Ρωμανώφ. 


 Μια εξέλιξη που δημιουργεί αμφιβολίες

Αποτέλεσμα εικόνας για τσαρος Πέτρος

Ο Εξευρωπαισμός της Ρωσίας ώστε από μισοβάρβαρος μισοασιατικός λαός να μεταβληθεί σε Ευρωπαική Αυτοκρατορία έγινε από τον δισέγγονο του Μιχαήλ ο Τσάρος Πέτρος ο Α. Αφού μορφώθηκε και συναναστράφηκε με Ευρωπαίους και πήρε μια ιδέα της την Ευρώπη και το πνεύμα της, και όπως ήταν πολύ ικανός, προσπάθησε να αλλάξει μέσα σε μια νύκτα την Αυτοκρατορία του και από Ταρταροβυζαντινό κράτος να την μεταβάλει σε μια Ευρωπαική Αυτοκρατορία. 

Όταν κατά την διάρκεια μιας απουσίας του στο εξωτερικό, οπαδοί των παλαιών συνηθιών της Ρωσίας προσπάθησαν να καταστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις του και ξέσπασε επανάσταση και μέσα στην σωματοφυλακή του, ο Πέτρος επέστρεψε και έγινε Αρχιδήμιος που κρέμασε και αποκεφάλισε και σκότωσε όλους τους άνδρες του Συντάγματος του Στρέλτσι που πρωτοστάτησε στην εξέγερση!

 


Δήμητρα Σπανού

ΠΗΓΕΣ 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ   H. W. Van Loon

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημήτριος Δημόπουλος

ΦΥΛΕΤΙΚΑ: Οι φυλετικοί τύποι της Ευρώπης - σύνθετα πρόσωπα

https://users.sch.gr/aiasgr/Eguklopaideia/Laoi_kai_fules/Oi_fules_ths_ghs.htm
16ος αι - Ρωμιοσύνη
Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας) - Βικιπαίδεια

Χάρτες : Ιστορικοί χάρτες Καρολίδου - Δημητράτου. Εκδόσεις Λουκόπουλος

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τσαρος Πέτρος

Από τα πολύ παλιά χρόνια έως τα πρώτα ιστορικά χρόνια

 

της Δήμητρας Σπανού

Σκαλίζοντας βαθειά στο παρελθόν, προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε

 τις βαθύτερες αιτίες και τον "ρουν" της ιστορίας που προχωρά μέσα από

τις ανάγκες των δημιουργημάτων της γης (ανθρώπων και ότι άλλο)

και μοιάζει να αγνοεί την ύπαρξή μας

 

Αυτοί οι στοίχοι αφιερώνονται στα παιδιά μου

 

Ανάμεσα σε ραδιοκύματα και ψηφιακά

Μεγαλώνοντας και γερνώντας,

θα πρέπει να μάθουμε πια

πως να μην φοβόμαστε τις κρυμμένες σελίδες

 

 

  


Τα πρώτα ανθρώπινα πλάσματα εκατοντάδες χρόνια πριν

Η κοιτίδα των πρώτων πλασμάτων που ανέπτυσαν σιγά σιγά ανθρώπινα χαρακτηριστικά θεωρείται η Ανατολική Αφρική. Το είδος αυτό εξαπλώθηκε στην Ασία και στην Ευρώπη προσαρμόστηκε στις εκεί συνθήκες και εξελίχθηκε με τον χρόνο. Τα είδη αυτά περνούν σε Ασία και Ευρώπη (σύμφωνα με τον χάρτη της επικεφαλίδας ) και διαφοροποιούνται ανάλογα με τις συνθήκες που συνάντησαν.

Στην εποχή των παγετώνων και πιθανόν άλλων γεωλογικων αναταράξεων  οι πληθυσμοί αυτοί  στις ηπείρους υποφέρουν και  μειώνονται σημαντικά. Όσα όμως επιβιώνουν, συνεχίζουν να εξελίσονται τόσο στην Ασία (Erectus)  όσο και στην Ευρώπη (Νεάτερνταλ), ενώ στην Αφρική επιβιώνουν μονο είδη με πιο εξελιγμένη σκέψη.

Από τους πληθυσμούς που επέζησαν στην Αφρική γύρω στα 200000 χρόνια πριν εμφανίζεται το είδος Homo sapiens που επικράτησε στην συνέχεια των άλλων και αποκτούν χαρακτηριστικά των ανθρώπων περίπου όπως είναι και σήμερα γύρω στα 50000 χρόνια πριν.

Μετά το τέλος των παγετώνων στα 12000 χρόνια, οι πληθυσμοί από το είδος μειώθηκαν σημαντικά. Πρέπει  προυπήρχαν κάτοικοι, που είχαν επιβιώσει, ιδιαίτερα στην λεκάνη της Μεσογείου και πιο  πέρα,  όμως δεν γνωρίζουμε πολλά γι αυτούς. Γνωστοί μονο είναι οι Ίβηρες (πρόγονοι των σημερινών Βάσκων), και οι Αιγαίοι που κατοικούσαν σε Ελληνικές περιοχές και ανέπτυξαν σημαντικούς πολιτισμούς όπως τον Κρητικό.

Μεσογειακός Φυλετικός τύπος

Ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣΓύρω στο 5000π.χ. Οι λαοί της Μεσογείου (Αιγαίοι)  επεκτείνονται στην ΒΔ χερσόνησο του Αίμου, στην απέναντι Ιταλική ακτή και την Ρουμανία.

Η επέκταση των λαών αυτών (Μεσογειακοί- Προέλληνες)  συνεχίζεται στα 4500π.χ. όταν επεκτείνονται τώρα προς Βορρά (Ρωσία)  Βορειοδυτικά έως Αγγλία και δυτικά Γαλλία και από θάλασσα στην Ιταλική και Ιβηρική χερσόνησο

 

 Στο μέσα της προιστορικής εποχή  υπήρχαν τρια φυλετικά κέντρα στην Ευρασία

Το πρώτο στην περιοχή του Καυκάσου από το οποίο στην συνέχεια προήλθαν τα Δειναρικά και τα Αρμενοειδή φύλα.

Το δεύτερο στις στέπες της περιοχής της Κασπίας από όπου προέρχονται όλα τα ινδοευρωπαικά φύλα

και το τρίτ φυλετικό κέντρο ήταν οι  Μογγολίδες που τότε ήταν περιορισμένο στην Κίνα.

 

Η βελτίωση των συνθηκών επιτρέπει στους ανθρώπους της εποχής να αναπτύξουν σε περιοχές μονιμη εγκατάσταση και να δημιουργήσουν τις πρώτες πόλεις 

Αποτέλεσμα εικόνας για τυποι ανθρωπων διναρικοι

 Το Καυκάσιο φύλο ξεκινώντας από τον Καύκασο το 4000 π.χ. διασπείρεται προς όλες τις κατευθύνσεις. 

τυπος Διναρικού 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανθρωπολογικοι τυποι Καυκασιοι  ΑρμένιοιΠρος νότο σαν Αρμένιοι και νοτιότερα προς την Μέση Ανατολή.

Κύματα Αρμενοειδών αναμείχθηκαν με τους παλιούς κατοίκους.  Στην Μέση Ανατολή υπάρχουν ηδη από την Αρχαιότητα φυλές που έχουν καταλήξει εκεί από την Ινδία (Ινδίδες),από την Αφρική (Νεγρίδες) από ανατολικά Αποτέλεσμα εικόνας για πυργος Βαβελ(Οριενταλιδες ) και γενικά η Μέση Ανατολή κατέληξε ένα πολυφυλετικό κράμα  που κατά περιοχές εμφανίζει εντονότερα τα χαρακτηριστικά της μιας ή της άλλης φυλής.

Ένα μικρό τμήμα από τα κύματα των Αρμενοειδών δεν αναμείχθηκε και δεν αλλοιώθηκε και αποτέλεσε τους Εβραίους.

Οι Εβραίοι των οποίων τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στο 1800 π.Χ.  αφού αρχικά τους βρίσκουμε διασκορπισμένους στην συνέχεια τους βρίσκουμε στην Αρχαία Αίγυπτο από όπου εκδιωκονται και κατακτούν την Παλαιστίνη αφού εξολοθρεύουν τους εκεί κατοίκους  που θεωρούνται Έλληνες από τηνΚρήτη.

 Ιδιαίτερα στην περιοχή της Μικράς Ασίας αναμειγνύονται Ελληνικής και Αρμενική καταγωγής πληθυσμοί, εκτός των παραλίων της  Ιωνίας όπου παραμένουν αμειγώς Ελληνικοί.

Προς Βόρειαανατολικά σαν Διναρικοί, προς Βορρά  όπου συναντώνται σαν Βόρειοι Καυκάσιοι. Και κυρίως προς τα δυτικά στην χερσόνησο του Αίμου όπου τους συναντούμε σαν Ιλλυριούς στην Αλβανία, σαν Νορικούς στην κεντρική Ευρώπη και σαν Βάσκους  στην Ισπανία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μογγολικά φυλα εποχης σιδηρου

Οι πρώτοι πολιτισμοί στο τέλος της προιστορικής περιόδου, σημειώνονται  στην περιοχή της Μεσοποταμίας γύρω στο 3500π.χ. αλλά και στην Αίγυπτο το 3000π.χ. και στην κοιλάδα του Ινδού το 2500π.χ στην ανατολική Ινδία. Ακόμα και οι πρώιμοι Κινέζικοι πολιτισμοί ξεκίνησαν την ίδια περίπου χρονολογική περίοδο που τοποθετείται  η εποχή του χαλκού, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κινήθηκαν πληθυσμοί την εποχή αυτή προς τα ανατολικά και μάλλον υπήρχαν εκεί από πολύ παλιά 

 

Το δεύτερο κέντρο θεωρείται η κοιτίδα των Ινδοευρωπαικών γλωσσικών φύλων

Αποτέλεσμα εικόνας για κινηση ινδοευρωπαικών φυλων προς ευρώπηΔεν είναι γνωστό που ακριβώς βρίσκεται, αλλά το πιθανό είναι να ξεκίνησαν από τις στέπες της Ευρασίας πιθανόν ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο την Ανατολική Περσία και την Κεντρική Ασία. Από εκεί χωρίστηκαν σε δυο ρεύματα που το ένα κατευθύνθηκε προς την Ινδία και το άλλο εγκαταστάθηκε στην Βόρειοκεντρική Ευρώπη

Οι πρώτες διεισδύσεις στην Δύση άρχισαν τους τελευταίους αιώνες της τρίτης χιλιετίας και συνεχίστηκαν επί μακρόν.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι λαοί από αυτήν την μετακίνηση βρέθηκαν στην Ολλανδία το 2100π.χ.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ινδοευρωπαικά φυλα εποχης χαλκου

Στην εποχή του σιδήρου έχει σημειωθεί πλέον η παρουσία των λαών που ανήκουν στην Ινδοευρωπαική ή άρεια γλωσσική ομάδα. Αποτελούν ομοεθνία που απο αυτήν προέρχονται οι σπουδαιότεροι πολιτισμένοι λαοί.

οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Ρουμάνοι και οι Αλβανοί (Ιλλυριοί) στη Νότια Ευρώπη. Οι Σκανδιναβοί (Δανοί, Νορβηγοί, ους τελευταίους αιώνες της τρίτης χιλιετίαςΣουηδοί, Ισλανδοί), οι Γερμανοί, οι Βρεττανοί, και οι Ιρλανδοί στη Βόρεια Ευρώπη. Οι Γάλλοι στη Δυτική Ευρώπη. Οι Σλάβοι (Ρώσοι, Τσέχοι, Πολωνοί), και οι Αρμένιοι στην Ανατολική Ευρώπη. Οι Ινδοϊρανοί, οι Πέρσες, οι Ινδοί και οι Κούρδοι στην Ασία.

Αποτέλεσμα εικόνας για καθοδος των δωριεων

 

Η κάθοδος των Δωριαίων στον 

Αποτέλεσμα εικόνας για καθοδος των δωριεων

Ελλαδικό χώρο, οι οποίοι επικρατούν του Μυκηναικού πολιτισμού εντάσεται στην περίοδο αυτή (εποχή του σιδήρου περί το  1200π.χ. )

 

 

Από το πρώτο βιβλίο της "Γενεσης" των Εβραίων

 Οι μυθολογίες των λαών  δίνουν ανάλογα στοιχεία για εκεινη την εποχή.

Ο κατακλυσμός, η κιβωτός της Διαθήκης και η διάσωση ανθρώπων στην περιοχή του όρους Αραράτ είναι πολύ σχετική με τα φυλετικά κέντρα που αναφέρονται .  

Η μετανάστευση των παιδιών του Νωε του Σημ και του Ιάφεθ

Ο Σημ που κινήθηκε προς Νότο και αποτέλεσε

 τον πρόγονο των Σημιτικών φυλών,

υ Χαμ που από αυτόν κατάγονται οι μαύροι κάτοικοι της Αφρικής

Αφρικής και ο Ιάφεθ γεννήτορα των Ινδοευρωπαικών φύλων, δίνει πληροφορίες που δεν απέχουν πολύ στις παραπάνω επιστημονικά αποδειγμένες θεωρίες. 

Για το τρίτο κέντρο που βρίσκεται στην Κινα μοιάζει να μην υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το ποιοι ήταν εκεί και πως ζούσαν, όμως οι άνθρωποι αυτοί έγιναν πολύ γνωστοί από τις μεταναστεύσεις τους προς την Δυτική Ασία και την Ευρώπη που ήταν συνήθως άγριες επδρομές, μετά τις μαζικές μεταναστεύσεις των Δναρικών και των Ινδοευρωπαικών φύλων.

 Όταν άρχισε  η μετακίνηση Ινδοευρωπαικών και Καυκάσιων φύλων προς τα Δυτικά και νότια, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του Καυκάσιου κέντρου των Ινδοευρωπαικών κέντρων.    Έτσι έχουμε την αρχή της κίνησης άλλων φύλων Μογγολικών, από ανατολικότερες περιοχές της Κίνας και της κεντρικής Ασίας προς τα Δυτικά στις περιοχές της Δυτικής Ασίας και της Ευρώπης.

 Αυτο υπολογίζεται χρονολογικά περίπου στην εποχή του σιδήρου

Οι τότε κάτοικοι της Ευρώπης με τις πιέσεις που δέχονται φαίνεται να υποχωρούν στην πίεση των Μογγόλων και υποχωρούν δυτικότερα  ενώ οι Μογγόλοι προχωρούν και κατακτούν τις κενούμενες περιοχές. 

Αποτέλεσμα εικόνας για touranidesΈτσι  συχνά , Μογολικές φυλές, αναμειγνύονται και έρχονται σε επιμειξίες με τις φυλές που συναντούν. Πολλά χαρακτηριστικά τους αλλοιώνονται και συναντάμε στην συνέχεια φυλές  με  ανάμεικτα χαρακτηριστικά όπως των Ευρωμογγόλων (Τουρανίδες) . Το ίδιο γεγονός συναντάμε και πολύ αργότερα όταν μετά την πρώτη χιλιετία εμφανίζονται οι Αποτέλεσμα εικόνας για tataroiΤάταροι που είναι Τουρκικης- Μογγολικής προέλευσης και επιτίθενται στους πληθυσμούς της περιοχής της Κασπίας και Νότιας ρωσίας που ήταν ινδοευρωπαικά φύλα.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και αντίστροφα ρεύματα που κινούνται προς ανατολικά.

 

 Ένα  Ευρωπαικό  φύλο λεπτοπρόσωπο με μεσογειακά  χαρακτηριστικά από την Ανατολική σημερινή Τουρκία, εξαπλώνεται στον Καύκασο (Ουσμπεκιστάν με πρωτεύουσα την Τασκένδη) και εν μέρει προς την Κεντρική Ασία. 

Και ένας μύθος της Ελληνικής μυθολογίας (από την Βικιπαίδεια)

Αποτέλεσμα εικόνας για προμηθεας καυκασος Είναι γνωστή η ιστορία του Προμηθέα, που το όνομά του δείχνει την πρόνοια και τη σύνεση και έπλασε, παίρνοντας λάσπη απ' τη γη, τον άνθρωπο, αλλά δεν κατόρθωσε να του φυσήξει την πνοή της ζωής. Έμενε έτσι ένα πήλινο άψυχο άγαλμα ο άνθρωπος. Η Αθηνά, θέλοντας να βοηθήσει τον Προμηθέα στην τελειοποίηση του έργου του, τον πήγε στον ουρανό, όπου όλα τα πλάσματα είχαν εμψυχωθεί από τη φωτιά. Πήρε λοιπόν ένα σπινθήρα και τον έβαλε μέσα σ' ένα κομμάτι ξύλο από δέντρο, που η ψίχα του καιγόταν αργά και μετέφερε κρυφά το κλοπιμαίο του στη γη. Ο σπινθήρας της ουράνιας φωτιάς έδωσε ψυχή στο άγαλμα και ο Προμηθέας έβαλε μέσα στην ψυχή αυτή τη δειλία του λαγού, την πανουργία της αλεπούς, την αλαζονεία του παγωνιού, την αγριότητα της τίγρης και τη δύναμη του λιονταριού κι έφτιαξε τον άνθρωπο. Ο Προμηθέας πλήρωσε με σκληρή τιμωρία την πράξη του αυτή. Ο Δίας τον έδεσε πάνω σ' ένα πανύψηλο βουνό του Καυκάσου και έστειλε έναν αετό κοντά του να του τρώει το συκώτι, που συνέχεια ανανεωνόταν. Η φοβερή αυτή ποινή θα κρατούσε τρεις χιλιάδες χρόνια, μετά όμως από τριάντα χρόνια, ο Ηρακλής απελευθέρωσε το ένδοξο αυτό θύμα, που δέχτηκε θείες τιμές στη γη απ' τους ανθρώπους. Για τον Προμηθέα έγραψαν πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και ποιητές. Ο Αισχύλος διηγείται ότι ο Προμηθέας πήρε μέρος στον πόλεμο των Τιτάνων και των θεών, βοηθώντας το Δία να νικήσει με τις φρόνιμες και χρήσιμες συμβουλές του. Αντέδρασε όμως, όταν ο Δίας άρχισε να σχεδιάζει να εξολοθρέψει τους ανθρώπους. Έτσι πήγε στη γη μεταφέροντας τη φωτιά, που έσωσε τους ανθρώπους και δίδαξε σ' αυτούς τη χρήση της και τις επιστήμες. Ο Προμηθέας λατρευόταν πολύ απ' τους αρχαίους Έλληνες, μαζί με τον Ήφαιστο και την Αθηνά. Ακόμα τον λάτρευαν σε μια γιορτή που γινόταν προς τιμή του, τα Προμήθεια. Οι καλλιτέχνες τον παρίσταναν στην αρχή σαν νέο, αργότερα όμως ηλικιωμένο με γενειάδα, να στέκεται όρθιος, με κρίκους στα χέρια πάνω σ' ένα βράχο, ενώ μπροστά του ο αετός του κατάτρωγε το στήθος. Ο μύθος του Προμηθέα ήταν πηγή έμπνευσης του Αισχύλου, που έγραψε τρεις τραγωδίες, τον Προμηθέα Λυόμενον, τον Προμηθέα Πυρφόρο και τον Προμηθέα Δεσμώτη. Απ' αυτές μόνο ο Προμηθέας Δεσμώτης σώζεται σήμερα κι αναφέρεται στην τιμωρία του απ' το Δία. Γράφτηκε απ' τον Αισχύλο ανάμεσα στα χρόνια 475 και 468 π.Χ. Σήμερα όμως αμφισβητείται από μερικούς αν πράγματι είναι έργο του Αισχύλου η τραγωδία αυτή ή γράφτηκε από κάποιο νεότερο σοφιστή. 

Δήμητρα Σπανού

 

 

ΠΗΓΕΣ

Η καταγωγή των Ελλήνων Δ. Δημόπουλος

Η ιστορία της Ανθρωπότητας  H.W. Van Loon

https://users.sch.gr/aiasgr/Eguklopaideia/Laoi_kai_fules/Oi_fules_ths_ghs.htm

Ιστορια του Κοσμου

https://www.technova.gr/technova/index.php/2012-06-21-03-15-38/istoria/3648-istoria-kosmou?showall=1&limitstart=

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καθοδος των δωριεων

Η συνέχεια κατά τους ιστορικούς χρόνους είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Η Ευρώπη κατακλύζεται από διαρκή κύματα επικισμού και επικίνδυνους επιδρομείς

της Δήμητρας Σπανού


 

Τα παλιά Μεγογειακά φύλα που χρονολογούνται από τα προιστορικά χρόνια με αξιόλογο πολιτισμό στις περιοχές της Μεσογείου έχουν ήδη επεκταθεί όχι μόνο προς την χερσόνησο του Αίμου και την Βόρια Ευρώπη γυρω στο 5000 έως 4000 π.Χ. αλλά  προς την Μέση Ανατολή και έως την Ινδία.

Ήδη δηλαδή το μεταναστευτικα ρεύματα που κινήθηκαν μετά το 2000π.Χ. βρήκαν ανθρώπους στις περιοχές που κατέφθασαν που υπήρχαν εκεί από παλαιότερα. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ινδία της οποίας οι κάτοικοι που έμεναν εκεί πριν το 2000π.Χ. αναμείχθηκαν με Αυστραλοειδείς και απετέλεσαν το Ινδικό φύλο, για να εξαπλωθούν στην συνέχεια σε Αραβία, Αίγυπτο και να αναμειχθούν με τα προυπάρχοντα Μεσογειακά φύλα

 Στην συνέχεια γύρω στο 2000π.Χ. με επιδρομείς λευκοί από Βορειότερα μάλλον Χεταίοι,   οι ίδιοι που είχαν επίσης κατοικίσει την Περσία και την Συρία κατακλύζουν την Ινδία κυρίως στην Βόρεια πλευρά της.

Αξίζει να αναφερθούν και οι Άραβες που αποτελούν ανάμειξη των παλιών Μεσογειακών Οριενταλίδων παλιά, των Ινδίδων και των Αρμενοειδών στην συνέχεια και που έμεσα επιρρέασαν κι αυτοί την Ευρωπαική ήπειρο.

Ήδη κατά τους προιστορικούς χρόνους και μετά το 2000π.Χ, είχε φανεί η διάθεση των ανθρώπων από τα φυλετικά κέντρα Καυκάσου, Κασπίας και Μογγολίας αργότερα να κινηθούν προς την Ευρώπη. Ταυτόχρονα από τα ίδια κέντρα είχαν κινηθεί  πληθυσμοί  προς τα Νότιο προς την Εγγύς Ανατολή και Βόρεια Αφρική και την Ινδία. 

Οι Αρμενοειδείς  κινήθηκαν επίσης προς την Μικρά Ασία και την Μέση Ανατολή όπου εκτός από τα παράλια της Ιωνίας οι περιοχές αυτές εξαρμενιζόταν το οποίο συνεχίστηκε και κατά τους Ρωμαικούς και  Βυζαντινούς Χρόνους και οι Ελληνικής και Αρμενοειδούς καταγωγής πληθυσμοί ανεμειγνύοντο σε ενιαίο λαό .

Δεν αγνοούμε επίσης την επίδραση των Εβραίων στην εξέλιξη της Ευρώπης και του κόσμου. 

Κλειστή κοινότητα με δική τους θρησκεία που τους κράτησε ενωμένους όλα τα χρόνια τους με Αρμενοειδή χαρακτηριστικά και έντονη σωματική και ψυχική ιδιομορφία. Μετά την διασπορά τους από την Παλαιστίνη κινήθηκαν οι περισσότεροι προς Βορράν μέσω Ρωσίας για Ευρώπη όπου και εμφανίστηκαν επιμειξίες στον κατά κανόνα καθαρά φυλετικό Εβραικό λαό. Το 1450 π.Χ κατακτούν την Παλαιστίνη από τους Έλληνες κατοίκους , ακολουθούν περίοδοι πολέμων και αιχμαλωσιών από Ασσύριους Βαβυλώνιους και Πέρσες και όταν τους επιτρέπεται ένα μέρος τους επιστρέφει και οι υπόλοιποιπροτιμούν την διασπορά και το εμπόριο.


Εν τω μεταξύ όπως είπαμε οι Διναρικοί που ανήκουν στην  Καυκάσια φυλή και είναι ψηλόι και λεπτοί με βραχυκεφαλία που επικρατει στην συνέχεια λόγω απομόνωσης σε ορεινές περιοχές, ζυγωματικά και κυρτη μύτη,  κινούνται  προς τα δυτικά και ο κύριος όγκος τους κατακλυζει την χερσόνηση του Αίμου (Βαλκανική). Εκεί συναντούν τους Μεσογειακούς οι οποίοι συμπιέζονται εως ότου ισορροπούν οι εγκαταστάσεις με κατάληξη οι μεν Διναρικοί να καταλαμβάνουν το Βόρειο και Βορειδυτικό της τμήμα (σημερινή Ρουμανία , Αλβανία και  τ. Γιουγκοσλαβία) , οι δε Μεσογειακοί στους χώρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η προέλασή τους στον Ευρωπαικό χώρο υπήρξε μάλλον βίαια.


Άλλα παρακλάδια των Διναρικών προχώρησαν πολύ δυτικότερα. Στις περιοχές της Βαυαρίας και της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, της Βορειοανατολικής Ιταλίας και γύρω από τον Βισκαικό κόλπο

Σημαντικό ρόλο στον εποικισμό και αργότερα στην ιστορία της Ευρώπης έπαιξαν οι Κέλτες μια νομαδική πολεμική φυλή Ινδοευρωπαικής προέλευσης που βρέθηκαν ΄ίχνη τους από το 2000π.χ. στην ρωσική πεδιάδα,  αλλά, αργότερα γύρω στον  7ο με 6ο π.χ. αιώνα στην Αυστρία, στον Άνω  Δούναβη, στην περιοχή του Ρήνου , στην Κεντρική και Βόρεια Γαλλία το  Βελγιο  και έως την Ισπανία.  Από τον πέμπτο έως τον πρώτο προ Χριστού αιώνα, αναδεικνύεται ενιαίος Κελτικος  πολιτισμός στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Μέσα από τα Αλπικά περάασματα ήρθαν σε επαφή με τους πολιτισμούς της Μεσογείου και γνώρισαν σημαντική άνθηση.

  Στην Αγγλία, η διείσδυσή τους άρχισε πολύ νωρίς από την 2η π.Χ. χιλιετία και συνεχίστηκε για πολλούς αιώνες εκτοπίζοντας τους παλιότερους κατοίκους. Κατά την περίοδο της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας ήρθαν σε επαφή με τους Ρωμαίους κατακτητές στις περιοχές τους


Η Μογγόλική παρουσία στην Δυτική  Ασία και την Ευρώπη

Οι Μογγόλοι κινήθηκαν προς Δυτικά  αφού ήδη είχε ξεκινήσει  η μετεγκατάσταση φυλών από τα κέντρα του Καυκάσου (Αρμενοειδείς και Διναρικοί) και της Κασπίας (Ινδοευρωπαικά). Η ανάμειξη με αυτούς είχε ήδη ξεκινήσει από την εποχή του σιδήρου όπου υπήρξε η παρουσία Ευρωμογγολιδών στην Σιβηρία .

 Το φυλετικό κράμα μεταξύ Μογγολιδών και Καυκασίων (Βορειοκαυκασίου ή Αρμενοειδύς)  χαρακτηρίστηκαν με το όνομα Τουρανίδες .

Επιμειξίες  υπήρξαν γενικότερα στις περιοχές αυτές της Δυτικής Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς φύλα από τα κέντρα του Καυκάσου και της Κασπίας συνέχιζαν να κινούνται προς Νότια και Δυτικά, αλλά ταυτόχρονα και κάποια άλλα Ευρωπαικά μα μεσογειακά χαρακτηριστικά, κινήθηκαν προς Ανατολικά και προς τις περιοχές του Καυκάσου.

Γύρω στα 1000π.Χ. Τουρανίδες επικρατούν στην περιοχή της λίμνης Αράλης (Εκτουρανισμός). Η παρουσία τους εκεί υπήρξε πιεστικοί για γειτονικούς λαούς όπως οι Σκύθες και οι Κιμέριοι που κινήθηκαν πρς Νότο μέσω καυκάσου προς το Ιράν. Στις περιοχές αυτές επίσης είχαν μετοικίσει Ευρωπαικά μεσογειακά  (Αζέροι), που ΄μερικώς εκτουρανίσθησαν αλλά υπήρχαν και αμιγή Αρμενοειδή (Αρμένιοι).

Ο εκτουρανισμός υπήρξε ένα γενικότερο φαινόμενο της εποχής εκείνης. Μογγολίδες  κινήθηκαν αργά από τα υψίπεδα του Αλτάι προς δυσμάς στην Σβηρία εκτουρανίζοντας τους εκεί Ευρωπαικούς πληθυσμούς. Οι Τουρανίδες εθνολογικώς ονομάσθησαν Τούρκοι. Ο πρώτος λαός αυτής της προελευσης ήταν οι Ούννοι που προχώρησαν αργότερα τον 5ο αιώνα  προς δυσμάς και έφεραν καταστροφή μέχρι που νικήθηκαν τον 6ο αιώνα.


Τον 6ο.Χ.  αιώνα εμφανίζονται οι Άβαροι (Αλταικής καταγωγής) πιέζοντας τους Σλάβους και τους Έλληνες, επεκτείνονται και

 δημιουργούν αυτοκρατορία αλλά απωθούνται στην Παννονία της Ουγγαρίας.

Τον 8ο μ.Χ Αιώνα επικρατούν στην Κασπία οι Χάζαροι  (Τουρανκής Τουρκικής καταγωγής) στην Δυτική στέππα πάνω στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της εποχής και δημιουργούν αυτοκρτορία έως τον 10μ.Χ. αιώνα


Κατά τον Μεσαίωνα οι Τουρανίδες συνεχώς ισχυροποιούμενοι προσπαθούν να διεισδύσουν στην Δυτική Ευρώπη. Προσκρούουν βέβαια στην αντίσταση των Σλάβων,του Βυζαντίου καιτων Γερμανών. Από έναν δεύτερο όμως δρόμο (μέσω Αφγανιστάν και Περσίας τους έφερε στην Μικρά Ασία όπου είναι γνωστοί σαν Σελτζούκοι Τούρκοι και προσπάθησαν να αφομοιώσουν τους πληθυσμούς της περιοχής. Στους Τουρανίδες ανήκουν οι Ουζμπέκοι,οι Τουρκμάνοι, οι Καζάκοι κυρίως οι Κιρκίσιοι.



Δήμητρα Σπανού





ΠΗΓΕΣ 

Η καταγωγή των Ελλήνων Δ. Δημόπουλος

Η ιστορία της Ανθρωπότητας H.W.Van Loon

https://fyletika.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6.htmlηη

Ποιοι ηταν οι Κελτες;we the ecoumenists exontes zilon

Άβαροι Βικιπαίδεια

Χάζαροι Βικιπαίδεια



 

Προϊόντα: 1 - 5 από 5